5 Φεβρουαρίου 2013

Μαμά έλα να διαβάσουμε Ιστορία - Χέσε την ιστορία, έλα να διαβάσουμε Μάριο Χάκκα (διάλογος Παυλίνας Νάσιουτζικ με τον νυν τρομοκράτη γιό της Νίκο Ρωμανό)

"Τίνος είσαι;" μας ρωτούσαν κάποτε.
Ποιανού,
το παιδί είσαι;
Δεν χρειαζόταν το όνομά σου. Δεν χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες για σένα.
Πες μας απλά : "τίνος είσαι;". Αυτό μας αρκεί..

Μία ακόμη επανάληψη της ίδιας ιστορίας. 

Πριν λίγους μήνες είχε συλληφθεί ο 30χρονος Τάσος Θεοφίλου αναρχικός τρομοκράτης - και δολοφόνος του ταξιτζή- κατά την ένοπλη ληστεία στην Πάρο, κι αποδείχθηκε ότι ήταν γόνος πλούσιας αριστερής οικογένειας (άρα δεν του έλειπε τίποτε για να αυτοπροσδιορίζεται ως "αδικημένος" από την κοινωνία).

Οι αναρχικοί δολοφόνοι,  είχαν σχολιάσει ως "ευχάριστο γεγονός" τότε, τον θάνατο του ταξιτζή,  του "ψόφιου βλάκα".

Έγραφαν στην προκήρυξη τους: 
"Υ.Γ. Και ίσως από τα ελάχιστα ευχάριστα γεγονότα αυτού του καλοκαιριού η θέα του ψόφιου βλάκα στην Πάρο. Η βλακεία του έφτασε σε τέτοια επίπεδα που θυσίασε την ζωή του για μερικά χιλιάρικα που μόλις είχαν ληστευθεί από μια ΤΡΑΠΕΖΑ. Αυτό είναι το μέλλον που περιμένει τους ρουφιάνους-πολίτες":

Σήμερα , ένας ακόμη γόνος μιας πλούσιας αριστερής οικογένειας συλλαμβάνεται ως τρομοκράτης.

Ίσως αν η μητέρα του, η Παυλίνα Νάσιουτζικ, η συγγραφέας των  "Μαμάδες βορείων προαστίων" και "Μύκονος μπλουζ", ανταποκρινόταν στην έκκληση του γιού της και του διάβαζε την περήφανη Ελληνική Ιστορία, όπως της ζητούσε ο γιος της, αντί για "Χάκκα", ίσως τότε να μην χρειαζόταν σήμερα να σπεύσει να υπερασπίζεται το παιδί της (πληροφοριακά: ο πατέρας της Παυλίνας Νάσιουτζικ, Αθανάσιος Νάσιουτζικ, είχε κατηγορηθεί για την άγρια δολοφονία του επίσης λογοτέχνη Αθανάσιου Διαμαντόπουλου).
Είπαμε, κάποτε μας ρωτούσαν "τίνος είσαι;"...

Διαβάστε τη συνέντευξη της επώνυμης επαναστάτριας λογοτέχνιδας μητέρας του, που περήφανα αποκαλύπτει στη δημοσιογράφο ότι: 

"Μία φορά, για παράδειγμα, που έγραφε ο γιος μου διαγώνισμα στην ιστορία, μου λέει «έλα μαμά να διαβάσουμε ιστορία» και του απαντάω «χέσε την ιστορία, θα διαβάσουμε Μάριο Χάκκα». 

Μου λέει «μαμά, είσαι τρελή;».
Εγώ ήξερα ότι την ιστορία θα την ξεχάσει, το κείμενο του Χάκκα όμως δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ο Χάκκας θα του μείνει. 

- Υπέροχη! (η απάντηση της δημοσιογράφου...)
 - Μα το πιστεύω αυτό. Και ο ίδιος το θυμάται ακόμα." 

Θυμίζουμε ότι ο νεαρός συλληφθείς Νικόλαος Ρωμανός, ήταν φίλος και βασικός μάρτυρας στη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Μήπως τελικά ο επίσης γόνος πλούσιας οικογένειας "Αλέξης" δεν ήταν ένας τυχαίος 16χρονος και η  δολοφονία του "Αλέξη" από τον αστυνομικό Κορκονέα δεν οφειλόταν αποκλειστικά στον "αιμοσταγή" αστυνομικό;

Βλέπετε τι μικρός που είναι ο κόσμος; Βλέπετε που υπάρχει τελικά η Θεία Δίκη;

Ας θυμηθούμε την ανάρτησή μας (10/12/2008): 


Σήμερα έχουμε λοιπόν ένα ακόμη "ευχάριστο γεγονός": Την σύλληψη μερικών ακόμη τρομοκρατών.

Και ευτυχώς -ειλικρινά ευτυχώς- αυτοί οι "βλάκες" δεν είναι "ψόφιοι".

Ελπίζουμε μια μέρα να μετανοήσουν, και αυτοί και οι γονείς τους.
(χρησιμοποιήθηκε υλικό από αντίστοιχες αναρτήσεις εδώ και  εδώ



ΣΧΟΛΙΟ
Επειδή κάποιοι φίλοι ίσως αναρωτηθούν, ποιος είναι βρε παιδιά ο Μάριος Χάκκας που προτιμούσε η "καλή" μανούλα να διαβάζει στο βλαστάρι της αντί για τον Λεωνίδα τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους Ελληνες ήρωες.... 
Και τι ακριβώς πρέπει να διαβάζει το παιδί σας για να "διαπρέψει" στην ζωή του...

Δείτε μια σύντομη βιογραφία του Μάριου Χάκκα ΕΔΩ.

Και απολαύστε κι ένα απόσπασμα από το έργο του "Ο Μπιντές"....

"... Θυμάμαι όταν ήρθα από την επαρχία για πρώτη φορά στην Αθήνα και νοίκιασα ένα δωμάτιο χωρίς καμπινέ. Υπήρχε βέβαια ένας πρόχειρος καμπινές στην αυλή, αλλά έπρεπε να κατέβεις μια κατασκότεινη ξύλινη σκάλα που έτριζε και σήκωνε τον κόσμο στο πόδι. Ένα βράδυ που έβρεχε και μ' έπιασε κόψιμο, τα 'κανα σε μια εφημερίδα, κι αφού τα πακετάρισα ωραία, ως και κορδελάκι με φιόγκο τους έβαλα, πηγαίνοντας πρωί πρωί στη δουλειά, τ' άφησα στη μέση του δρόμου. Θα θυμόσαστε βέβαια πόσα τέτοια πακέτα συναντούσατε τότε στους δρόμους. Μερικοί τα κλοτσούσαν για να μαντέψουν το περιεχόμενο. Λέγεται πως κάποιος το πήγε στην αστυνομία χωρίς να τ' ανοίξει και ζήταγε εύρετρα. Ε, ένα τέτοιο πακέτο έφτιαξα κάποτε κι εγώ, κι ακόμη τώρα που το θυμάμαι μετά τόσα χρόνια μου έρχονται γέλια."

Θεός σχωρέστον κι αυτόν..... απεβίωσε το 1972...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.