23 Ιανουαρίου 2013

Δίωξη κατά του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για "μαγείρεμα" του ελλείμματος.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, για αλλοίωση του ελλείμματος του 2009 άσκησε η εισαγγελία. Δίωξη ασκήθηκε σε δύο ακόμη στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπονή και Μουζακίτη είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να μπει η χώρα στο μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειχναν φουσκωμένο έλλειμμα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να διενεργηθεί ανάκριση από τους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς, ώστε η υπόθεση να εκκαθαριστεί σύντομα καθώς επίσης και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις.

Επίσης ασκήθηκε δίωξη κατά του προϊσταμένου διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μαρφέτα και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθία Ξενάκη.

Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Πηγή News.gr
από το taxheaven 

Γεωργαντά: Διαπράχθηκε η μεγαλύτερη εθνική προδοσία κατά της Ελλάδος

Το Πρ. μέλος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ζωή Γεωργαντά από το Λονδίνο όπου βρίσκεται μίλησε ζωντανά το Εκ-Κεντρικό Δελτίο για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ και τα πειραγμένα «νούμερα» που μας οδήγησαν στα Μνημόνια.

«Ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει αυτό που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

Σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη για το πως αισθάνεται που δικαιώθηκε στον αγώνα αυτόν που ξεκίνησε και μάλιστα εν ενεργεία, η κ. Γεωργαντά είπε χαρακτηριστικά:

«Αισθάνομαι ότι ξεκινάει μία πολύ καλή περίοδος γιατί με αυτή τη δίωξη πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε από τα Μνημόνια. Εγώ ο κ. Λογοθέτης και ο κ. Σκορδάς όπως και άλλοι άνθρωποι που υπήρχαν στην ουσία δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε αυτές τις ψευδείς βεβαιώσεις στοιχείων.

Όταν ενδίδεις στις προτροπές που γίνονται από το Υπ. Οικονομικών αλλά και τη Eurostat που μας έλεγαν να μην κάνουμε το καθήκον μας, πρόκειται για έγκλημα. Ουσιαστικά υπογράψανε και βεβαιώσανε ψεύτικα στοιχεία για να μπούμε στα Μνημόνια.

Επειδή η Ευρώπη βρισκόταν σε μειονεκτική κατάσταση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους ήθελαν να ρίξουν το εργατικό κόστος στην Ευρώπη. Έτσι εμείς σαν Ελλάδα αποτελέσαμε τον τόπο όπου έγινε το πείραμα. Εμείς είχαμε προβλήματα διαρθρωτικά και μεγάλη διαφθορά των πολιτικών και για αυτό κατά τη γνώμη μου μας επέλεξαν. Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι ο Παπακωνσταντίνου το έκανε, για να γίνει γνωστό ότι δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα της χώρας δήθεν.

Όλα όσα έγιναν ήταν παραπλανητικά. Ήμασταν όλοι ή στο ΠΑΣΟΚ ή προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και περίμεναν από εμάς να δώσουμε βεβαιώσεις ψεύτικων στοιχείων. Εμείς όμως αντισταθήκαμε»
, είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε.

«Με υπολογισμούς που μπορώ να κάνω το έλλειμμα ήταν 3,9%. Αλλά και 10% να ήταν και 12% δεν θα μπαίναμε στο Μνημόνιο».

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.