5 Οκτωβρίου 2012

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο τουρκικός στρατός.

Οι λιποταξίες, ακόμη και αξιωματικών και οι αυτοκτονίες, καταρρακώνουν συνεχώς το ηθικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - Πυκνώνουν τα συμπτώματα απειθαρχίας

Του Μάνου Ηλιάδη


Ως σοβαρές ενδείξεις, αν όχι και συμπτώματα παρακμής, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν η αύξηση του αριθμού των λιποταξιών και των αυτοκτονιών στον τουρκική στρατό που αναφέρονται πρόσφατα.


Και τούτο διότι τόσο οι λιποταξίες όσο και οι αυτοκτονίες ήταν ανέκαθεν δύο βασικοί δείκτες για το ηθικό, την πειθαρχία, την επάρκεια ενός στρατιωτικού συστήματος και τελικώς και του αξιόμαχου του.


Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικών ερωτήσεων εκ μέρους μελών της τουρκικής εθνοσυνελεύσεως.


Σε μια πρόσφατη από αυτές, που υπεβλήθη από το βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Λιουτφού Τουρκάν, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το γεγονός της λιποταξίας άνω των 100 αξιωματικών βαθμού υπολοχαγού και λοχαγού από μονάδες και διοικήσεις της 2ης Στρατιάς (Μαλάτεια) [Σ.Σ.: Η περιοχή ευθύνης της 2ης Στρατιάς περιλαμβάνει το Κουρδιστάν].


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, απαντώντας στην ερώτηση τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου ο αριθμός των αξιωματικών μειώθηκε κατά 263 άτομα και πως ο αριθμός των 100 λιποταξιών αξιωματικών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Απ' αυτούς τους 263 αξιωματικούς, μονό οι 5 ήταν λιποτάκτες, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, ενώ οι υπόλοιποι είναι απώλειες στο πεδίο της μάχης, συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι και αποτάξεις.


Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του βουλευτή «εάν θεωρείται φυσιολογικό οι ένδοξες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χάνουν 258 (263 μείον 5) αξιωματικούς μέσα σε τέσσερις μήνες», ο Γιλμάζ είπε ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων και μειώσεως της δυνάμεως των αξιωματικών είναι ανάλογος με αυτόν των προηγούμενων ετών.


Συμπτώματα απειθαρχίας


Οι λιποταξίες αξιωματικών δεν είναι, βέβαια, θέμα αριθμού, που είναι σίγουρα πολύ

μεγαλύτερος από τις πέντε που παραδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός.


Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που δεν εμφανίζεται σε στρατεύματα με σοβαρή οργάνωση, πειθαρχία, πίστη σε αξίες και στο σύστημα και οπωσδήποτε οι λιποταξίες στελεχών έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν παρατηρούνται σε περίοδο και σε μονάδες όπου διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις και δη σε βαθμούς -υπολοχαγοί και λοχαγοί κατά τον ερωτώντα βουλευτή- που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.


Μια περιήγηση στο Διαδίκτυο δείχνει ότι, πρώτον, οι λιποταξίες είναι περισσότερες, δεν περιορίζονται σε αξιωματικούς, αλλά περιλαμβάνουν και υπαξιωματικούς -μόνιμα στελέχη, δηλαδή-, και, δεύτερον, από τις απόψεις που δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο εκ μέρους των λιποτακτών προκύπτει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί σαφές σύμπτωμα της αποτυχίας του συστήματος.


Να σημειωθεί, πάντως, ότι κύκλοι προσκείμενοι στο στρατιωτικό κατεστημένο θεωρούν πως το θέμα των λιποταξιών που ανεδείχθη το τελευταίο διάστημα αποτελεί απόρροια των εξελίξεων της υποθέσεως «Εργκένεκον».


Οι λιποταξίες, όμως, δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ των αξιωματικών και υπαξιωματικών, διότι οι λιποταξίες απλών στρατιωτών [Σ.Σ.: ο Ε.Σ. έχει υποδεχτεί κατά καιρούς αρκετούς από αυτούς] είναι ακόμη πιο συχνές και πολύ μεγαλύτερες.


Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στις 14 Ιουνίου 2012 λιποτάκτησαν ταυτόχρονα 16 (!) νεοσύλλεκτοι στρατιώτες από το 3ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Οπλιτών της Στρατοχωροφυλακής στο Εζινέ (Ezine) στην περιοχή Τσανάκαλε, οι οποίοι, σημειωτέον, θα ορκίζονταν οχτώ μόλις ημέρες αργότερα.


Η τελευταία λιποταξία που περιέπεσε στην αντίληψη της στήλης έγινε την 1 η Αυγούστου. Ήταν η περίπτωση του στρατιώτη Χαλίλ Ιμπραήμ Γιλντιρίμ είκοσι ετών, ο οποίος εγκατέλειψε τη σκοπιά του και λιποτάκτησε παίρνοντας μαζί του και το τυφέκιο του (G-3).


Εκτός από τις λιποταξίες, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο παρατηρούμενος μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών, που εμφανίζεται κυρίως σε επίπεδο στρατιωτών.


Στις 21 Μαΐου 2012, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι από το έτος 1990 μέχρι το 2011 έχουν σκοτωθεί συνολικά 3.183 στρατεύσιμοι οπλίτες.
Εξ αυτών, διευκρίνισε, οι 2.221 αυτοκτόνησαν και άλλοι 1.602 σκοτώθηκαν από τραυματισμούς με όπλα, τροχαία ατυχήματα, ηλεκτροπληξία, δάγκωμα φιδιού ή πτώση από μεγάλο ύψος.

Τούρκοι δημοσιογράφοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά [Σ.Σ.: κάτι που προκύπτει και από μια απλή πρόσθεση των αριθμών 2.221 και 1.602, που δίνουν ως σύνολο 3.823 νεκρούς και όχι 3.183 που παραδέχτηκε ο Γιλμάζ] και κάνουν λόγο για εκατοντάδες ύποπτες υποθέσεις θανάτων, τα αίτια των οποίων ουδέποτε διευκρινίσθηκαν.


Στοιχεία - σοκ για τις αυτοκτονίες


Σημειώνεται ότι τρεις περίπου μήνες αργότερα (μέσα Αυγούστου), η γνωστή εφημερίδα Ραντικάλ έδωσε ένα στοιχείο που, κατά τη γνώμη μας, δείχνει προς μία από τις κατευθύνσεις των αιτίων.


Σύμφωνα μετά στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, ο αριθμός των αυτοκτονιών οπλιτών τα τελευταία δυόμισι χρόνια -περίοδο αναζωπυρώσεως των συγκρούσεων με το ΡΚΚ- ανήλθε σε 175.


Κατά την ίδια εφημερίδα, τα τελευταία δεκα χρόνια -περίοδος για την οποία έδωσε στοιχεία ο Γιλμάζ- σημειώθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα 1.470 θάνατοι, έκτων οποίων οι 934 ήταν αυτοκτονίες.


Κατά την ίδια, οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανήλθαν σε 818 στρατιώτες και 2.290 τραυματίες.


Στους αριθμούς αυτούς προφανώς δεν περιλαμβάνονται οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και μόνιμοι στρατιώτες [Σ.Σ.: οι τελευταίοι φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου] που σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, για τους οποίους δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί.


Αρκεί να αναφερθεί, πάντως, ότι οι πρόσφατες απώλειες των τουρκικών δυνάμεων ενός και μόνο μήνα ανήλθαν σε 150 νεκρούς, κυρίως μόνιμοι και επαγγελματίες υπαξιωματικοί και οπλίτες, ενώ μόνο την περίοδο του Μπαϊραμιού, που τηρείται εθιμικώς άτυπη εκεχειρία και η πολεμική
δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά, σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Κούρδους αντάρτες άνω των 20 Τούρκοι.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.