15 Οκτωβρίου 2012

Ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από τον Αυστριακό Φέλιξ Μπάουμγκαρντνερ από ύψος 38 χιλιομέτρων!

 
Ένα εγχείρημα που στους περισσότερους θα φαινόταν υπερβολικό ακόμη κι αν το παρακολουθούσαν σε παιδικό cartoon έκανε πραγματικότητα ο 43χρονος Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ.

Λίγο μετά τις εννέα χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αφού έφτασε με ειδική κάψουλα στη... στρατόσφαιρα, έκανε τα τελευταία check στον εξοπλισμό του και πήδηξε στο κενό από ύψος 38 χιλιομέτρων! Εφ' όσον τα κατάφερνε, θα είχε πετύχει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης. Αδιανόητο για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση το εγχείρημά του.

Με το απίστευτο άλμα του, ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σε ελεύθερη πτώση ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου.

Ο παράτολμος Αυστριακός, φορώντας ειδική διαστημική στολή για την πίεση και το ψύχος, πήδηξε στο κενό από το αερόστατο ηλίου που τον μετέφερε ως την στρατόσφαιρα.

Η ελεύθερη πτώση του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα!

 Ο Μπάουμγκαρτνερ για να πετύχει το ρεκόρ προετοιμαζόταν σκληρά για μια πενταετία καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο Αυστριακός κινδύνευε από «απώλεια συνείδησης κατά την πτώση, πιθανόν μοιραία για την ίδια του την ζωή».

Το άλμα του 43χρονου κατέγραφαν τριάντα πέντε κάμερες, στο έδαφος και από ελικόπτερο, μία πάνω στη στολή του, απαθανατίζοντας το ιστορικό εγχείρημα, που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube.

Ο Αυστριακός στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ είχε στην διάθεσή του εκατό συνεργάτες ενώ το ιστορικό άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί «χρήσιμο» για τους αστροναύτες.


Άλμα από την στρατόσφαιρα σε ζωντανή μετάδοση

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με αγωνία και θαυμασμό το θεαματικό άλμα του Aυστριακού αλεξιπτωτιστή, Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ.

Μόνο από το You Tube τον παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια μηνύματα στάλθηκαν μέσω Facebook και Twitter.

Το βίντεο του άλματος μεταδόθηκε με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων για να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να κόψουν τις εικόνες σε περίπτωση καταστροφής...

Ειδικά στην Αυστρία, το επίτευγμα του Μπάουμγκαρτνερ έγινε δεκτό με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.

Ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Σε συγχαίρω Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ για την τεράστια επιτυχία σου, για το θάρρος και την επιμονή σου που προκάλεσαν την προσοχή όλου του κόσμου».

Ο αρθρογράφος της τεχνολογικής ιστοσελίδας Gizmodo, Χεσούς Ντιάζ έγραψε πως «έκλαψε» όταν είδε το επιτυχημένο τέλος τού άλματος.

Ορισμένοι παρομοίασαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άλμα του Αυστριακού αλεξιπτωτιστή με τα πρώτα βήματα του Λούις Άρμστρονγκ στη Σελήνη.

Το προηγούμενο ρεκόρ

Το ρεκόρ του Μπάουμγκαρτνερ που στροβιλιζόταν σαν να βρίσκεται σε περιδίνηση, σημειώθηκε 65 ολόκληρα χρόνια μετά το ιστορικό σπάσιμο του φράγματος του ήχου από τον Αμερικανό πιλότο Τσακ Γέγκερ.

Ο αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, όμως από μικρότερο του Μπάουμγκαρτνερ ύψος (περίπου 31 χιλιάδων μέτρων), κατέχοντας έως τώρα το ρεκόρ κατηγορίας.  


πηγή Πρωτό Θέμα

Λίγα στοιχεία για το κόστος της προσπάθειας από το Εθνος (τα είδαμε στο Καπίστρι).
Εντυπωσιακή, ιστορική αλλά και ιδιαίτερα ακριβή ήταν η βουτιά των 39 χιλιομέτρων που πραγματοποίησε ο ατρόμητος 43χρονος Αυστριακός Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, ο οποίος πλέον είναι... ο πρώτος και ο μόνος άνθρωπος που έσπασε ποτέ το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση.
 
Παρότι η Red Bull, που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα, δεν αποκάλυψε επισήμως ποιο ήταν ακριβώς το κόστος του, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το ποσό για τον εξοπλισμό και την οργάνωση που απαιτήθηκε για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Μπαουμγκάρτνερ πιθανότατα φτάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ (30 εκατομμύρια δολάρια).
 
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν τα επόμενα 24ωρα μετά τη μεγάλη επιτυχία, υπολογίζεται ότι η στολή του ατρόμητου Αυστριακού (που εκτός από την πρωτότυπη υπάρχει μόνο άλλη μία) κοστίζει περίπου 153.300 ευρώ (200.000 δολάρια), ενώ για το αερόστατο που χρησιμοποιήθηκε υπολογίζεται ότι δόθηκαν συνολικά 191.600 ευρώ (250.000 δολάρια).

 
Ο δείκτης για το συνολικό κόστος της αποστολής προέρχεται από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του άλματος στο κενό του Μπαουμγκάρτνερ. Πρόκειται για την τιμή του ηλίου που χρησιμοποιήθηκε για να σηκωθεί από το έδαφος το πανάκριβο αερόστατο και η οποία έφτασε τα 53.656 ευρώ (70.000 δολάρια).

 
Επίσης σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος είχε διάρκεια 7 χρόνων.



Share

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ανατρίχιασα...τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, αν έχει στόχο και πίστη στο σκοπό του....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.