Τελευταίες αναρτήσεις

17 Σεπτεμβρίου 2012

Αναρτήσεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού για την ΑΟΖ.


Οι κινήσεις για την ΑΟΖ

Οι κινήσεις για την ΑΟΖ δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη θέσπιση, αλλά ήδη στις συμφωνίες για τις οριοθετήσεις. Και ο λόγος είναι απλός. Η θέσπιση είναι θεσμική και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όπως και η υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας. Διότι όταν υπάρχει το θέμα της επικάλυψης, η οριοθέτηση είναι απαραίτητη. Συνεπώς πρέπει από τώρα και παράλληλα με τη διαδικασία της θέσπισης, να κάνουμε διπλωματικές επαφές με τις χώρες, οι οποίες είναι θετικές προς την Ελλάδα για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά προς τη συμφωνία που θα επιτρέψει άμεσα την επίσημη οικοπεδοποίηση από τις δύο πλευρές και βέβαια το πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης, όταν το κοίτασμα βρίσκεται ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή η οποία είναι η μέση γραμμή στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε αυτό το πεδίο βρίσκονται η Αλβανία, η Ιταλία και βέβαια η Κύπρος. Η πρώτη θέλει και αυτή μια οριοθέτηση, διότι κατανοεί ότι είναι απαραίτητη για το πέρασμα του αγωγού. Η δεύτερη δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα, διότι έχει ήδη συμφωνήσει με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα από το 1977, και απλώς πρέπει να αποφύγει το θέμα της συμφωνίας με την Τυνησία, για να προχωρήσει στη μετατροπή για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όσον αφορά στην Κύπρο, το θέμα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο, διότι η οριοθέτηση είναι γραμμική κατά συνέπεια χρειάζονται ουσιαστικά μόνο δύο σημεία. Επιπλέον, η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα, είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο μεγάλα προγράμματα που αφορούν στο φυσικό αέριο με τον αγωγό και το ηλεκτρικό καλώδιο. Σε αυτό το πεδίο η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να μην υπάρχει καμιά εξωτερική παρέμβαση, ενόχληση και καθυστέρηση της διαδικασίας, αφού πρόκειται για την τροφοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι οι κινήσεις της ΑΟΖ αφορούν και στις οριοθετήσεις της Ελλάδας, διότι δημιουργούν κι ένα συμμαχικό πλαίσιο μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο. Λειτουργώντας ταυτόχρονα, επισπεύδουμε τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τον ελληνικό λαό που υποφέρει από την οικονομική κατάσταση. Διότι μόνο με αυτές τις κινήσεις μπορούμε να γίνουμε κατανοητοί από τους ξένους στρατηγικούς επενδυτές ακριβώς όπως έκανε και η Κύπρος, ειδικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, όπου κατάφερε να προσελκύσει 15 εταιρείες-κοινοπραξίες και αυτές να είναι υποψήφιες για 9 από τα 12 οικόπεδα. Για να ξεπεράσουμε το αδύναμο σημείο της πατρίδας μας, πρέπει να λειτουργήσουμε παράλληλα και στη θέσπιση και στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.  


Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ έχει αρχίσει ήδη, διότι τώρα οι στρατηγικοί επενδυτές γνωρίζουν όντως ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι έχουν αρχίσει να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αφού ξέρουν και το μέγεθος των αναμενόμενων αποθεμάτων. Βλέπουν ότι επιλέχθηκε η γνωστή νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κινητικότητα με την Αλβανία, την Ιταλία και την Κύπρο, όσον αφορά στις οριοθετήσεις, εξετάζουν την επαφή που γίνεται με το Ισραήλ κι αναζητούν με προσοχή άλλες κινήσεις από μέρους μας. Είναι λοιπόν καλό να ακουστούν οι φωνές μας στο εξωτερικό, για να αλλάξει η διάθεσή τους, αφού η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα, για να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος κι ένας αξιόλογος γεωπολιτικός παίκτης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή την οποία έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Αρκτική, για να κινηθεί ενεργά και επενδυτικά στον ενεργειακό τομέα. Οι ανεπίσημες αναφορές της Ευρω – ομάδας δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι η Κυπριακή Προεδρία παίζει ένα ρόλο θετικό σε αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει απλώς όλες αυτές οι κινήσεις να συνδυαστούν, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα στρατηγικό μείγμα, με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, δίχως να περιμένουμε την ελεημοσύνη κανενός. Κατά συνέπεια, όσοι προβάλλουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, για λόγους προσωπικούς, κομματικούς κι άλλους διάφορους, δεν παράγουν εθνικό έργο και στην ουσία καθυστερούν με τον τρόπο τους την αλλαγή φάσης που περιμένει όλη η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός. Είναι βέβαια απαράδεκτο να έχουν μία τέτοια συμπεριφορά, όταν η πατρίδα μας πάσχει. Σίγουρα ο ραγιαδισμός κι οι φοβίες εξηγούν πολλά πράγματα, αλλά όχι όλα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας φάσης, όπου θα μπορέσουν να παίξουν ένα ρόλο σημαντικό ακόμα κι οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, λόγω της απαραίτητης μεταφοράς του LNG κι έχουμε ακόμα μερικούς δικούς μας με το μίζερό τους ύφος που αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο χώρος του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, αλλά κι ο χώρος δραστηριότητας της μελλοντικής ελληνικής ζωής. Το έχουν συνειδητοποιήσει οι φοιτητές μας κι από τώρα επιλέγουν κατευθύνσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και να σκεφτούμε το μέλλον μας μέσω του Ελληνισμού και του ανοίγματος που αποτελεί η θέσπιση της ΑΟΖ. Αυτή η φάση είναι αναγκαία για τον ελληνικό λαό και δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε λεπτομέρειες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι η υπόθεση όλων των Ελλήνων και θα γίνει κι ο Νόμος του με την ψήφιση της Βουλής των Ελλήνων. Ας επικεντρωθούμε στα πρώτα βήματα και θα έρθουν τα επόμενα ακόμα πιο γρήγορα.
 

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής. Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.