30 Αυγούστου 2012

Θέματα για την ΑΟΖ του Νίκου Λύγερού. (Υπογραφές για την θέσπισή της)


Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα

Σε μια περίοδο που αναζητούμε μέτρα εξοικονόμησης σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, πρέπει να φροντίσουμε και το θέμα της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με παθητικό τρόπο, όπως το περιμένουν οι περισσότεροι. Διότι η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με οικονομίες άλλα και με στρατηγικές επενδύσεις. Επιπλέον αν τα μέτρα είναι μόνο και μόνο ενδογενή δεν μπορούν να ενισχύσουν το πεδίο δράσης. Αν αντιληφθούμε αυτά τα δεδομένα και θέλουμε να τα αλλάξουμε ριζικά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι μόνο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό άνοιγμα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εξ ορισμού, λειτουργεί με εξωγενείς παράγοντες και η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, ανάλογα με αυτά που ανακάλυψαν το Ισραήλ και η Κύπρος, είναι γνωστά στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, μια που έχουν γίνει πάρα πολλές ανεπίσημες σεισμικές έρευνες. Και λόγω αυτών των στόχων μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλα ονόματα του τομέα για να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Υπάρχει όμως το σοβαρότατο προαπαιτούμενο της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, διότι δίχως αυτήν όλες οι επόμενες διαδικασίες καθυστερούν. Κατά συνέπεια, η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το κυρίαρχο θέμα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας. Στην στρατηγική, ακόμα κι όταν υπάρχει πλαίσιο για στρατηγικό mix, πρέπει να θέτουμε σε μία βάση κοινή όλες τις προτεραιότητες και να δίνουμε έμφαση στην πιο σημαντική για να προωθηθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Τώρα, αυτό ακριβώς είναι και το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ διότι θα είναι το στίγμα για όλους, ότι αρχίζουμε όντως επί του πρακτέου και την όλη διαδικασία, συνεπώς θα μας εμπιστευτούν σε μια χειροπιαστή βάση. Ο ίδιος ο λαός μας θα καταλάβει με αυτήν την κίνηση ότι οι πολιτικοί μας, στο υψηλότερο επίπεδο, δεν τον αφήνουν στο έλεος του θεού, και υλοποιούν επιτέλους το όραμα του έθνους. Οι πρώτες επιπτώσεις θα είναι και ψυχολογικές και οικονομικές διότι όταν διαθέτεις μια ΑΟΖ, και συγκεκριμένα τη δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, με τα αναμενόμενα αποθέματα που έχεις, δεν είναι μια μικρή υπόθεση να την ανοίξεις κι ούτε μια στρατηγική λεπτομέρεια. Όσον αφορά τα ακριτικά νησιά μας θα κατανοήσουν ότι τους δίνουμε πια την πρέπουσα σημασία. Διότι όταν έχεις πρόσβαση στο φως και δεν το ανάβεις παραμένεις στο σκοτάδι. Τώρα ήρθε επιτέλους η στιγμή λόγω της όλης προμελέτης που έχει γίνει να δούμε όλοι μας το θέμα της ΑΟΖ ως κυρίαρχο και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε αυτό για να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ άμεσα. 


Η ΑΟΖ ως διαπραγματευτικό χαρτί

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ειδικά αφού θεσπιστεί, είναι ότι αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι απλώς ένα τεράστιο θαλάσσιο εμβαδόν, είναι και τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία ακολουθούν ως γεωλογική συνέχεια εκείνα του Ισραήλ, ειδικά τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar και της Κύπρου, κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτή η δυνατότητα, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαιτούμενες γεωτρήσεις, αλλάζει ήδη τα δεδομένα σε γεωπολιτικό επίπεδο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο υπερθετικό την ώρα που παλεύει για ν’ αλλάξει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και που συνομιλεί με ξένες χώρες. Η ΑΟΖ είναι ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στη Γερμανία που ζητά συνεχώς αποδείξεις για τις οικονομικές μας προοπτικές. Η ΑΟΖ ασκεί μία πίεση ανάλογη με τις γερμανικές αποζημιώσεις, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο βέβαια, αλλά που μπορεί να συνδυαστεί στρατηγικά. Για τη Γαλλία που ερευνά της Ανατολική Μεσόγειο από το 1911 κι ειδικά Νότια της Κρήτης από το 1978, η ελληνική ΑΟΖ είναι μία απτή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ανάγκη να της αποδείξουμε την αξία της, πρέπει απλώς να την πείσουμε επί του πρακτέου ότι πρόκειται να τη θεσπίσουμε πολύ σύντομα και να την ενεργοποιήσουμε άμεσα. Σε αυτό το πεδίο πρέπει να κινηθούμε δυναμικά. Η Νορβηγία που έχει μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και παίζει ένα ρόλο σημαντικό και με το θέμα της Αρκτικής, μπορεί εύκολα να βρεθεί σ’ ένα συμμαχικό πλαίσιο με τις σεισμικές έρευνες, όπως έγινε και στην Κύπρο, όταν κανείς δεν το πίστευε. Με άλλα λόγια, αντί να επικεντρωθούμε και να εγκλωβιστούμε με το θέμα των αντιδράσεων της Τουρκίας, θα ήταν προτιμότερο να ενεργοποιήσουμε ένα σταθερό συμμαχικό πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τόσο ανάγκη από ενέργεια, και στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο και το Ισραήλ, έτσι ώστε να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ενεργειακός άξονας με το EuroAsia Interconnector, με την μεταφορά CNG και LNG, αλλά βέβαια στο μέλλον με τον αγωγό φυσικού αερίου. Όλο αυτό το πεδίο δράσης είναι μία αληθινή ανάπτυξη που μπορεί όχι μόνο να μας απελευθερώσει από την οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά να πείσει και τους συμμάχους μας ότι μπορούν και πρέπει να μας υπολογίζουν όχι μόνο ως ενεργειακό κόμβο, αλλά κι ως γεωπολιτικό παίκτη που με την ενέργεια του μπορεί να υποστηρίξει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιπλέον το συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός, τότε θα αρχίσει να βλέπει τα πράγματα μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και θα μπορούν τα παιδιά μας να έχουν ένα μέλλον στην ίδια τους την πατρίδα, δίχως εκπτώσεις για τη ζωή τους. Αυτός είναι ο στόχος μας για την Ελλάδα μας.

Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ

Όλες οι μελέτες φτάνουν στην τελική φάση σε όλα τα επίπεδα για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με πολύ απλά λόγια, για να είναι κατανοητά σε όλους ακόμα και στους πιο αδιάφορους κι επιφυλακτικούς, ήρθε η ώρα της θέσπισης την ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό δεν γίνεται γιατί είναι ο τελικός μας σκοπός, αλλά επειδή είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν μπορεί πια να στεκόμαστε ακίνητοι την ώρα που η Κύπρος τελειώνει το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα άλλα 12 οικόπεδα, που θα κάνει δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη και που θα προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες 3D στο οικόπεδο 12 για μια έκταση της τάξης των 4.000Km2. Δεν μπορεί πια να παραμένουμε στην απραξία την ώρα που το Ισραήλ κάνει συμφωνία με την Κύπρο και μας, για το Euroasia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα περάσει σε φάση παραγωγής στο κοίτασμα Tamar, και προωθεί εντατικά την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει την ΑΟΖ της για να περάσει γρήγορα στο στάδιο της οριοθέτησης και να επιτρέψει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσουν ορθολογικά και αποτελεσματικά οι κοινοπραξίες μας. Διότι και οι δύο έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηριχθούν με χορηγίες λόγω της ανάγκης τροφοδότησης σε φυσικό αέριο. Τα δεδομένα σε επίπεδο επιστημονικό, τεχνικό και πολιτικό είναι πλέον γνωστά. Μπορούμε να βασιστούμε και σε υπόδειγμα του νομοσχεδίου για να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ. Μετά από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Γερμανία και τη Γαλλία, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μπορούμε πια να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας με την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν υπάρχει πια τίποτα που να μας εμποδίζει ούτε η άγνοια, ούτε η αδιαφορία, ούτε η θέληση. Ο χρόνος είναι μαζί μας και τώρα πρέπει ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε κι εμείς μαζί του. Το timing είναι σωστό, το στρατηγικό mix υπάρχει και είναι καταλυτικό κι έχουμε την Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δώσει το παράδειγμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το 2004. Ακολουθούμε τη διαδικασία που προβλέπεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν καταπατούμε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και δείχνουμε σε όλους μας με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ ότι είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι. Είμαστε ένας λαός με αξιοπρέπεια και έχουμε πια τη δυνατότητα όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά και να ενταχθούμε στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνουμε ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ.  


Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει.

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: "Leonardo da Vinci ως ιδιοφυΐα της Ανθρωπότητας". Synergy Project, Λεμπέση 5-7 & Πορινού, Μακρυγιάννη, 117 42, Αθήνα. Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα: 19.30

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.