19 Ιουλίου 2012

Ομάδα γιατρών στην Ολλανδία, προσφέρει δωρεάν και κατ΄ οίκον ευθανασία.

Ολλανδοί γιατροί ξεκίνησαν ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα το οποίο προσφέρει ‘υποβοηθούμενη αυτοκτονία’ στα σπίτια των ασθενών. Ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ‘φορητής ευθανασίας’ ξεκίνησε στην Ολλανδία την 1η Μαρτίου 2012. Το πρόγραμμα στέλνει χωρίς χρέωση έξι ειδικευμένες ιατρικές μονάδες από σπίτι σε σπίτι βοηθόντας τους ασθενείς να ‘τελειώσουν την ζωή τους’.

Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στον οργανισμό Right to Die (Δικαίωμα στον Θάνατο), ο οποίος συντηρείται με δωρέες και ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την ευθανασία.  Η εκπρόσωπος του οργανισμού λέει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 3.100 ‘υποβοηθούμενες αυτοκτονίες’.

Οι κινητές ομάδες ευθανασίας, συμπληρώνει, λειτουργούν χωρίς χρέωση και είναι σχεδιασμένες να κάνουν ευκολότερο για τους ασθενείς με ανίατες ασθένειες να ‘τελειώσουν την ζωή τους’.

”Πολλοί γιατροί φοβούνται να κάνουν μια ευθανασία. Λένε ότι είναι αντίθετη με την θρησκεία ή ότι απλά δεν γνωρίζουν ότι ισχύει ο ανάλογος νόμος” προσθέτει η Walburg de Jong, εκπρόσωπος της Right to Die. ”Οι ομάδες μας πραγματοποιούν τις ευθανασίες στα σπίτια και στις περιπτώσεις που οι γιατροί τους δεν μπορούν ή αρνούνται να ‘βοηθήσουν’ τους ασθενείς.

Από τον Φεβρουάριο που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτό, η Right to Die έχει δεχθεί 70 κλήσεις για ευθανασία, ενώ αναμένεται να έχει περίπου 1.000 κλήσεις τον χρόνο.
Ο οργανισμός αναφέρει ότι διαθέτει εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκόμες οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να πραγματοποιούν ευθανασία στα σπίτια με τις ίδιες πρακτικές που ακολουθούνται στην κλινική.

Παρ’ όλ’ αυτά το πρόγραμμα δέχεται σκληρή κριτική από τον Royal Dutch Society of Doctors. Ο σύλλογος αναφέρει ότι οι κινητές μονάδες δεν έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις σχέσεις εκείνες που απαιτούνται με τον ασθενή ώστε να συνδράμουν στην απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει τελικά η ευθανασία.

Η Υπουργός Υγείας όμως επιμένει ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως εναρμονισμένο με την νομοθεσία του 2002 και είναι σίγουρη ότι θα ακολουθήσει τους αυστηρούς κανονισμούς. Σύμφωνα με τον νόμο, ένας ασθενής πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση όταν ζητά ‘υποβοηθούμενη ευθανασία’. Επίσης δύο ιατροί θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια και ότι ο ασθενής πάσχει από ”ανυπόφορη και ανίατη ασθένεια”.

Το δικαίωμα στον θάνατο: Που είναι νόμιμο

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία ένα μήνα μετά την Ολλανδία, το 2002. Η Ελβετία, όμως, ενώ επιτρέπει την ευθανασία στο σπίτι του ασθενούς από το 1940, μόλις το 2005 δόθηκε άδεια για οικιακή ευθανασία από νοσοκομείο της χώρας. Στην Αμερική, η ‘υποβοηθούμενη αυτοκτονία’ επιτρέπεται στο Όρεγκον από το 1997. Στην Αυστραλία, οι απομονωμένες Βόρειες περιοχές, ήταν το πρώτο σημείο του κόσμου που νομιμοποίησε την εθελοντική ευθανασία το 1996 (η κυβέρνυση ψήφισε τον νόμο το 1997).

Jenny Stevens / The Independent

σημειώσεις

α. Το αγγλικό κείμενο της μετάφρασής μας ‘υποβοηθούμενη αυτοκτονία’, είναι ‘assisted suicide’. Ο όρος που χρησιμποιείται μεταξύ ιατρών είναι physician-assisted suicide (PAS).
β. Σχόλιο που ακολουθεί το άρθρο αναφέρει: ”…και όταν η υγεία γίνει ιδιωτική, θα προσφέρουν ως επιλογή την ευθανασία, σε όσους έχουν φτάσει σε κάποια ηλικία ή η υγεία τους είναι τέτοια που απαιτεί αυξημένα ιατρικά έξοδα”. Διαφωνεί κανείς;
γ. Ο οργανισμός Right to Die  ιδρύθηκε το 1973 μετά από την καταδίκη μιας ιατρού που πραγματοποίησε ευθανασία. ”Ο Ολλανδικός λαός” όπως λέει το site τους, επέμενε ότι ένας ιατρός πρέπει να δίνει τέλος στην ζωή ενός ανθρώπου, αν αυτός το ζητήσει. …και έτσι δημιουργήθηκε ο οργανισμός… ο οποίος ”προωθείται” αρκετά, όπως σημειώνουν και οι ΝΥΤ.

από τα Λόγια του Αέρα 

ΣΧΟΛΙΟ
Απολαύστε και πολλές άλλες ανάλογες "προοδευτικότητες" ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.