13 Ιουλίου 2012

Μερικά ουσιώδη από συνέντευξη καθηγ. Κοντογιώργη στον Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και «εκρηκτική» συνέντευξη έδωσε ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης στον Δημήτρη Κωνσταντάρα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “CRASH”, αγγίζοντας τα πιο… ευαίσθητα ζητήματα που συζητούνται σήμερα, την ώρα της κορύφωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Στην ερώτηση αν όλα αυτά τα τελευταία 10-15 χρόνια κανείς πολιτικός δεν ήξερε, και κανείς δεν είχε καταλάβει τι γινόταν απαντά:

- Το ήξεραν. Όλοι το ήξερα. Εγώ όσες φορές μιλούσα μαζί τους και τους ρωτούσα «πού πάμε», μου απαντούσαν με τον ίδιο, στερεότυπο τρόπο: «Έλα μωρέ». Η κοινωνία τούς έφταιγε. Έπιασα μέσα σε μια εβδομάδα δυο πολιτικούς. Κορυφαίους τότε και σήμερα. Και απ΄ τα δυο κόμματα. Και τους ρώτησα: «Γιατί δεν παίρνετε μέτρα για τη διαφθορά;» Μου απάντησαν και οι δυο με τον ίδιο τρόπο « Έλα μωρέ…». Σα νάταν συνεννοημένοι.

Για την είσοδο προσωπικοτήτων στην πολιτική

- Αν εγώ – και ο οποιοσδήποτε- ήθελα να είμαι υποψήφιος χωρίς να ενταχθώ στα κόμματα, θα πήγαινα ποτέ να το κάνω; Θα πήγαινα απλώς για να γίνω γελοίος. Να πάρω την ψήφο μου. Αυτό είναι που λειτουργεί ως σύστημα. Αν θέλουμε να δούμε τι είναι η πραγματική «αντιπροσώπευση», πρέπει να πάρει η κοινωνία την ιδιότητα του εντολέα και να κρατήσει το πολιτικό προσωπικό του κράτους, την ιδιότητα του εντολοδόχου.

«Είναι όλοι ανασφαλείς»

- Κάθε φορά που ο Προκόπης Παυλόπουλος, απ΄ τη θέση ευθύνης που είχε, ήταν υπαίτιος για μια καταστροφή, έπαιρνε και ένα υπουργείο ως επιβράβευση. Ήταν όλοι τους ανασφαλείς. Όλη η πολιτική ηγεσία, από Σημίτη και μετά, δηλαδή από τους…παλιούς, ήταν ανασφαλείς. Και γι αυτό δεν μπορούσαν να «ανοιχτούν» σε προσωπικότητες της κοινωνίας για να πλουτίσουν τα κόμματα και την πολιτική.

Για τη «Χρυσή Αυγή»

- Αν θελήσουμε να δούμε τη Χρυσή Αυγή και τους αναρχικούς, τους αντιεξουσιαστές όπως λέγονται, όλα είναι υποπροιόντα του κράτους. Το κενό εξουσίας είναι που δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα. Σε καμία χώρα του κόσμου, όταν υπάρχουν περιοχές ολόκληρες υπό «κατοχή», όπως λ.χ. τα Εξάρχεια, το Κράτος δεν παραμένει θεατής  και δεν μπαίνει η αστυνομία σ αυτό το «χώρο» για να μην … ενοχλήσει.»

Για τους σημερινούς ηγέτες

- Δεν υπάρχουν ηγέτες στην κοινωνία μας. Το σύστημα αυτό δεν παράγει ηγέτες. Σκουπίδια παράγει. Δεν είναι η κοινωνία που πρέπει να παράγει πολιτική. Πρέπει να εξαναγκάζονται οι πολιτικοί που κυβερνούν να ακολουθούν το συμφέρον της κοινωνίας. Αν ήταν έτσι, θα παίρνανε σήμερα απόφαση να φορολογούν τον άνεργο;

Και τι μπορούμε πράγματι να αλλάξουμε;

«- Όλα αυτά δεν τα κάνουνε γιατί υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Ολόκληρο το σύστημα που τους αναδεικνύει θα πληγεί από μια τέτοια, δίκαιη λύση. Ενώ τι τους νοιάζει αν το 1,5 εκατομμύριο των Ελλήνων που είναι άνεργοι – ουσιαστικά περισσότεροι από τους εργαζόμενους-  πληρώσει και…κάτι παραπάνω; Ε, αν αυτοκτονήσουν και μερικοί, δεν χάθηκε κι ο κόσμος…

Για το Γιώργο Παπανδρέου

Αντί να πάρει μέτρα, διαχειριζόταν την ελληνική κρίση κατά τον τρόπο του ναρκομανούς. Δηλαδή, να του «δώσουμε τη δόση» για να περάσει λίγο διάστημα αντί να πάρει μέτρα να τον ανατάξει. Σήμερα, στην ίδια κατάσταση είμαστε. Μέτρα για τους 3 Πυλώνες της Καταστροφής, το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και τη νομοθεσία που οικοδομεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά δεν έχουν ληφθεί. Το αποτέλεσμα της καταστροφής είναι  δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με αυτό που θα υπήρχε εάν λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα, έστω την τελευταία στιγμή.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον καθηγητή Γιώργο Κοντογιώργη.

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νυδρί Λευκάδας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Παρίσι, όπου έγινε διδάκτορας (Doctorat d' Etat). Χρημάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εμπειρογνώμονας σε πανεπιστημιακά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σιένας και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.

Επιλεγμένα Εργα του:

(2012) Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας, Ιανός
(2010) Οικονομικά συστήματα και ελευθερία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2009) 12/2008, Ιανός
(2008) Η "Ελληνική δημοκρατία" του Ρήγα Βελεστινλή, Παρουσία
(2007) Η δημοκρατία ως ελευθερία, Εκδόσεις Πατάκη
(2006) Το ελληνικό κοσμοσύστημα, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2003) Πολίτης και πόλις, Εκδόσεις Παπαζήση
(2003) Το αυταρχικό φαινόμενο 4η Αυγούστου, 21η Απριλίου, Εκδόσεις Παπαζήση
(2000) Το ιερατείο, Epicom Α.Ε.
(1982) Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1982) Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1979) Η ελλαδική λαϊκή ιδεολογία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.