27 Ιουλίου 2012

Οσοι ψηφίσατε την ελληνική τρόϊκα την πατήσατε αλλά μαζί με εσάς κι εμείς. Από φέτος εφαρμογή του πακέτου μέτρων του 2013 αλλά και ...αναδρομικών

Εφαρμογή από φέτος επώδυνων μέτρων που επρόκειτο να υλοποιηθούν από το 2013, αλλά και αναδρομική εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη και πρόσθετων μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και να επιτύχει επιμήκυνση της διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε χθες ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με την τρόικα τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος, χωρίς να λάβουν άμεση απάντηση, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ξένους ελεγκτές και με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχει και άλλα επώδυνα μέτρα, πέραν των περικοπών των συντάξεων.

Το κυριότερο πάντως είναι η άμεση υλοποίηση από φέτος μέτρων που κανονικά θα εφαρμόζονταν από το 2013, μεταξύ των οποίων είναι:

- Η μείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.

- Η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ, που προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς το μέγιστο όφελος θα είναι της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία είναι να συμβάλουν και οι συνταξιούχοι αγρότες στη δημοσιονομική εξυγίανση.

- Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.

Λόγω αντίδρασης των πολιτικών αρχηγών, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές, από τα 1.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 1.400 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση των συντάξεων κατά 5% από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ. 

Νωρίτερα οι επιβαρύνσεις
Με την εφαρμογή μέτρων του 2013 από φέτος που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων που εμφανίζονται ήδη στα οικονομικά στοιχεία του 2012, αποφεύγοντας κοινωνικές εντάσεις.

Με τον τρόπο αυτό το 2012 θα έχει νέα μέτρα (με την έννοια ότι κάποια απ' αυτά που θα εφαρμοστούν δεν ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν φέτος), αλλά από την άλλη δεν θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές μεγαλύτερες των 11,5 δισ. ευρώ. Αν πάλι υπάρξουν νέες αποκλίσεις μέσα στο 2013, κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σταδιακά αν η χώρα πετύχει την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.

Μάλιστα χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο. το οποίο βρίσκεται σε γνώση των διαπραγματεύσεων, ερωτώμενο σχετικά, τόνισε ότι τέθηκε όπως και σε κάθε προηγούμενη επαφή με την τρόικα το θέμα της παράτασης εφαρμογής του μνημονίου. «Το θέμα της παράτασης είναι κάτι που τίθεται πάντα από την πλευρά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά την πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε η υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί από το δεύτερο μνημόνιο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, το οποίο συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία των ελεγκτών, ξεκαθάριζε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά σε μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι ήδη -σε μεγάλο βαθμό- σε γνώση της τρόικας μέσα από την αλληλογραφία των ημερών που προηγήθηκαν της χθεσινής επίσκεψής των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια πηγή τόνιζε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει από φέτος μέτρα τα οποία με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2013. Σημείωσε όμως ότι αυτά δεν θα αποτελούν νέα μέτρα, αλλά εφαρμογή νωρίτερα δράσεων ήδη συμφωνημένων από το μνημόνιο, οπότε το ποσό για τις περικοπές δαπανών θα παραμείνει 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η τρόικα ζήτησε χθες πρόσθετα μέτρα για το 2012.

Σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα, τόνισε ότι για τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν ήδη βρεθεί ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα συζητηθούν με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέα μέτρα, ανέφερε και νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με βάση το οποίο γίνεται εξοικονόμηση ύψους 27 εκατ. ευρώ από την περικοπή στα έξοδα παράστασης των υπουργείων και τη μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες για να στεγάζει τις υπηρεσίες έως και 20%. Τόνισε επίσης ότι επίκειται αντίστοιχη απόφαση και τις αμοιβές των γενικών γραμματέων με αναμενόμενο όφελος ύψους 10 εκατ. ευρώ. 

Βασικοί άξονες
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι ελεγκτές από την Ε.Ε., Ματίας Μορς, το ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και την ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, δεν ενημερώθηκαν για μέτρα αλλά για 15-20 βασικούς άξονες πολιτικής, οι οποίοι περιέχουν τις δεξαμενές των περικοπών. Τα τελικά μέτρα θα δοθούν στην τρόικα, αφού πρώτα εγκριθούν από την τρόικα της κυβέρνησης. Τούτο με προοπτική ότι θα γινόταν ανάλυση και συμφωνία για τα μέτρα εντός της χθεσινής ημέρας. 

Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Τόμσεν
Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος εκπροσωπεί το ΔΝΤ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις έως τώρα συναντήσεις που είχε με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν πάνε καλά οι συζητήσεις, απάντησε μονολεκτικά: «απολύτως», ενώ σχετικά με το πρόγραμμά του για την τωρινή επίσκεψη στην Ελλάδα, τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η ηγεσία της τρόικας φεύγει μέσα στο Σαββατοκύριακο ή θα παραμείνει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τόνισε επίσης ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η τρόικα θα επιστρέψει για να κλείσει τα μέτρα της τριετίας 2012-2014 περί τα τέλη Αυγούστου ή θα έρθει το Σεπτέμβριο, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν. 

Η μάχη των ισοδυνάμων
Οι πρώτες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα άρχισαν από χθες το βράδυ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταξύ των υπηρεσιακών του υπουργείου Οικονομικών και των μελών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να σώσει το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος από τις περικοπές ύψους 12% στα ειδικά μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και των στελεχών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ, ειδικά όσων βρίσκονται ακόμη στα πρώτα μισθολογικά κλιμάκια.

Εμφαση δίνεται στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια κάθε σώματος, τα οποία είναι, ούτως ή άλλως, χαμηλόμισθα και έχουν υποστεί και τις περικοπές των προηγούμενων ετών. Πρόκειται για περίπου 125.000 από τις 178.000 δημοσίων υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται σήμερα με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Με τις υγείες σας......
Εγω κρατάω μόνο μια φράση που δείχνει το μέγεθος του δουλέματος και τη προδοσίας.....

"Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Τόμσεν"



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.