11 Μαΐου 2012

Πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του final 4 στην Πόλη αλλά αποκλεισμός του Παναθηναϊκού.



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 68-64

O Oλυμπιακός έκαμψε την αντίσταση της Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας για 5η φορά στην ιστορία του. Μορφή του αγώνα ο Σπανούλης. 

Έτσι κρίθηκε
Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε: ήλεγξε το ρυθμό χωρίς να αφήσει την Μπαρτσελόνα να παίξει όπως αρέσκεται. Ναι δεν ήταν όλα τέλεια στην επίθεση των "ερυθρολεύκων", αμυντικά ωστόσο η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δούλεψε με επάρκεια και δεν άφησε είτε τον Ναβάρο είτε τον Έιντσον να παίξουν, όσο τουλάχιστον θα ήθελαν, με τους ψηλούς απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους.
Βέβαια οι διαφορές που κατά διαστήματα απέκτησε δεν ήταν μεγάλες για να τον κάνουν να νιώσει ασφάλεια, παρόλα αυτά είχε σταθερά το προβάδισμα από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Ο Σπανούλης κουβάλησε στην αρχή το σκοράρισμα, για το 13-6, προτού στην εξίσωση μπουν ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου. Το 26-27 της Μπαρτσελόνα ήταν μόνο προσωρινό, καθώς ο Λο βοήθησε σε διαστήματα που ο Σπανούλης είτε ήταν κλεισμένος από δύο είτε έπρεπε να ξεκουραστεί.
Το 33-29 του ημιχρόνου έκανε τους παίκτες του Ίβκοβιτς να πιστέψουν ακόμα περισσότερο στη νίκη – υπέρβαση. Ξέφυγαν 39-31 στο 22’ και 50-43 αργότερα, δημιουργώντας συνθήκες θριάμβου απέναντι στους ευάλωτους στην περιφερειακή άμυνα "μπλαουγκράνα", οι οποίοι ναι μεν μείωσαν, μένοντας σε κοντινή απόσταση, ήταν όμως μονίμως ένα χρόνο πίσω στις κινήσεις από τους τάχιστους σε δημιουργία και εκτέλεση "ερυθρόλευκους".
Όσο περνούσε πάντως ο χρόνος τόσο η Μπαρτσελόνα αύξανε την πίεσή της. Και με τη συνήθη τακτική του Ναβάρο να εκβιάζει καταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα να μην τιμωρείται. Παρόλο όμως που το 54-47 του 31’ έγινε 58-36 στο 35’, η ελληνική ομάδα δεν έχασε τον αυτοέλεγχό της, διαχειρίστηκε άψογα τις περίπλοκες καταστάσεις και είχε πάντα το αντίδοτο στις -βιαστικές και ανορθόδοξες- επιλογές των Καταλανών, οι οποίοι αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στο άγχος. Μέχρι και ερ μπολ σε βολή λίγο έλειψε να κάνει ο Λόρμπεκ προτού μειώσει σε 63-57. Η μοίρα του αγώνα δεν άλλαξε ούτε μετά τις πολλές διαδοχικές βολές που κέρδισαν οι παίκτες του Πασκουάλ σε… υποψίες φάουλ, αφού ο Σπανούλης τέλειωσε τον αγώνα. Μία με το τρίποντο για το 66-61 και τη δεύτερη με την ασίστ "πάρε - βάλε" στον Ντόρσεϊ. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πανάξια στο μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Σταρ
Ο Βασίλης Σπανούλης ξέρει τι θέλει και πώς να το καταφέρνει. Πέτυχε, δεν έτυχε η συνύπαρξή του με την υπόλοιπη παρέα του Ολυμπιακού, η οποία είχε ανάγκη από τον καθοδηγητή της στο παρκέ. Συγκλονιστικός ο αρχηγός των "ερυθρόλευκων" παρά τα λάθη του, έμπηξε το μαχαίρι στην καρδιά της Μπαρτσελόνα με τις ενέργειές του στο τελευταίο λεπτό, τελειώνοντας μάλιστα το παιχνίδι με 21 πόντους και 6 ασίστ, η μία καλύτερη από την άλλη.

Απογοήτευση
Η Μπαρτσελόνα έπαιξε χωρίς γενικό κουμανταδόρο. Ο Χουέρτας έχει στο νου του το σκοράρισμα και ο Σάδα να παίξει άμυνα. Λογικό είναι ο Ναβάρο να μετατρέπεται πολλάκις σε "άσο" μήπως και διορθώσει τις ανορθογραφίες, χωρίς φυσικά το πρόβλημα να λύνεται από τη ρίζα του.

Σχόλιο
Ο Ολυμπιακός είναι η δικαίωση της δουλειάς, της προσπάθειας, της συντροφιάς. Μια παρέα με αμούστακα παιδιά, έναν Σπανούλη στην ωρίμανσή του, δύο Αμερικανούς για συγκεκριμένες δουλειές και έναν προπονητή που ποτέ πίστευε στο εγχείρημα αυτό, ακόμη κι έκρυβε παγίδες για την υστεροφημία του, έφτασε να διεκδικεί το κύπελλο Ευρώπης. Βήμα – βήμα, αγώνα με τον αγώνα, δοκίμασε και θριάμβευσε. Δεν δείλιασε ο Ολυμπιακός στα δύσκολα, βγήκε πιο δυνατός μετά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν και έκανε εκείνους που δεν τον πίστευαν να παραμιλούν. Αν έρθει η κούπα την Κυριακή, καλώς να ορίσει. Ούτε η ήττα όμως θα πρέπει να βάλει φρένο στην προσπάθεια που βρίσκεται στην εξέλιξή της.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 33-29, 50-47, 68-64.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 64-66

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 66-64 από την ΤΣΣΚΑ μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι και έχασε στις λεπτομέρειες το εισιτήριο για τον τελικό της Ευρωλίγκας. Το ματς κρίθηκε στο ένα σουτ.

Έτσι κρίθηκε
Αλήθεια είναι πως ουδείς πίστεψε ότι το παιχνίδι κρίθηκε στην πρώτη περίοδο. Τότε δηλαδή που ο διαστημικός Παναθηναϊκός «βασάνισε» την ΤΣΣΚΑ. Ο Γιασικεβίτσιους ήταν το σημείο αναφοράς στην επίθεση και ο Καϊμακόγλου στην άμυνα, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να οικοδομήσουν διαφορά, η οποία μετά το τρίποντο του Σάτο και το 14-4 σταθεροποιήθηκε πάνω από το φράγμα των 10 πόντων. Η ΤΣΣΚΑ ήταν τρομερά άστοχη στην περιφέρεια και με τον Τεόντοσιτς σε ρόλο κουμανταδόρου απέτυχε να ανταποκριθεί στην σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού που απαντούσε με κοντά σχήματα αλλά και συνολική δουλειά στην αντίπαλη πληθωρικότητα.
Η ρωσική ομάδα άρχισε να ξετυλίγει τις αρετές της μόνο αφού ο Γκόρντον πέρασε στο παρκέ. Ανέβασε το ρυθμό ο Αμερικανός, έπαιξε ένα πιο άναρχο, αλλά αποτελεσματικό μπάσκετ και η ομάδα του Καζλάουσκας άρχισε να ροκανίζει έως που μηδένισε τη διαφορά. Το 29-15 του 10’ έγινε 32-26 στο 17’ από τον ανεβασμένο Σβεντ και κατόπιν 32-32 από τρίποντο του Κιριλένκο, ο οποίος πέτυχε οκτώ πόντους σε επτά λεπτά και υπέγραψε το 13-0 και την επιστροφή της ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι, σ’ ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός προδόθηκε από την παρουσία τριών πλέι μέικερ και τα πολλά λάθη.
Ψημένοι ωστόσο σε μεγάλα ματς οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν πανικοβλήθηκαν από το ξέσπασμα των Ρώσων. Μόνο προβληματίστηκαν και εν μέρει διορθώθηκαν. Αν και δεν έλειψαν κάποια λάθη σε κακοεκτελεσμένα συστήματα, η άμυνα κρατούσε όρθια την ελληνική ομάδα. Από αυτήν ξεκίνησε η αντεπίθεση που μετά το 42-44 στο 25’ έφερε το 50-46 και το 55-51 του 30’. Ο Καϊμακόγλου δεν δείλιασε και κοίταξε στα μάτια τα θηρία, ενώ ο Διαμαντίδης ζάλισε τον Κάουν που απέφερε γκολ – φάουλ. Ο Κιριλένκο συνέχισε στα στάνταρ της δεύτερης περιόδου και η ΤΣΣΚΑ είχε το εύκολο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά της έλειπαν βασικά συστατικά, όπως η ηρεμία σε κρίσιμα σημεία.
Όχι ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πιο συγκεντρωμένος ή ψύχραιμος. Μάλιστα ξόδεψε με περίσσια απερισκεψία το +6 (57-51), δίνοντας το δικαίωμα στη ρωσική ομάδα να τρέξει σερί 0-6 και να προηγηθεί εκ νέου (57-58). Ο Γιασικεβίτσιους, με πέντε σερί πόντους, τιμώρησε την άμυνα της ρωσικής ομάδας που του έδωσε τα σουτ για το 64-60 στο 38’, αλλά τίποτα δεν είχε κριθεί ούτε τότε, αφού η ΤΣΣΚΑ δεν έπεσε στο καναβάτσο. Είτε ένα – δυο σφυρίγματα, είτε η τύχη στο σουτ του Σβεντ είτε το χαμένο χουκ του Μπατίστ έγειραν την πλάστιγγα στη μεριά της ρωσικής ομάδας. Στο 64-66 στα 9.1 ο Τεόντοσιτς, που είχε κάνει το 64-65 με σουτ – μαχαιριά, αστόχησε σε ζευγάρι βολή, ο Παναθηναϊκός ουδέποτε εκτέλεσε επίθεση και η μεγάλη ευκαιρία για την υπέρβαση χάθηκε ανεπιστρεπτί. Ιδίως αν ο Ομπράντοβιτς δεν βρίσκεται του χρόνου στο τιμόνι.

Σταρ
Ο Αλεξέι Σβεντ "ξεψάρωσε" στο δεύτερο ημίχρονο και εξαιτίας αυτού άλλαξε όλο το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ που σταμάτησε να σουτάρει όσο στο πρώτο μισό. Οι κάθετες διεισδύσεις και τα γερά πατήματά του έκαναν ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα ο Ρώσος φόργουορντ να τελειώσει το ματς με 15 πόντους και μόλις τρία χαμένα σουτ. Είχε επίσης 5 ριμπάουντ.

Απογοήτευση
Ο Μάικ Μπατίστ βρέθηκε σε κακή βραδιά. Προσπάθησε αρχικά, αλλά ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο σπατάλησε επιθέσεις που θα μπορούσε εύκολα να είχε τελειώσει, ενώ υπέπεσε συνολικά σε έξι λάθη. Όσο για τη χαμένη επίθεση στο φινάλε, κρίμα γιατί σχεδιάστηκε και σε τάιμ άουτ.

Σχόλιο
Ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να διαψεύσει κάθε προγνωστικό. Η ομάδα που έχασε από τον Κολοσσό, παίζοντας προβλέψιμο μπάσκετ, έφτασε την ΤΣΣΚΑ στα όριά της, την ανάγκασε να υπερβάλει εαυτόν και μια – δυο ευνοϊκές αποφάσεις να κατακτήσει τη νίκη – πρόκριση στον τελικό της Κυριακής. Μην σταθεί όμως ο Παναθηναϊκός τόσο στη διαιτησία, θα είναι άδικο για την ψυχή του Γιασικεβίτσιους, την παλικαριά του Καϊμακόγλου, την ενέργεια που έβγαλαν όλοι οι υπόλοιποι στο παρκέ της "Σινάν Ερντέμ Αρίνα". Η ΤΣΣΚΑ στάθηκε πιο τυχερή σε μια μάχη τιτάνων και βγήκε σώα, πηγαίνοντας πλέον πιο ατσαλωμένη για την κούπα.

Τα δεκάλεπτα: 29-15, 34-32, 55-51, 64-66

πηγή contra.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.