11 Απριλίου 2012

Η σύγκρουση για τον έλεγχο της Ευρασίας: Ρωσικοί S-400 στην Αρμενία.

Την αποκοπή κάθε δυνατότητας επίθεσης στο Ιράν από τις ΗΠΑ και Ισραήλ επιδιώκει η Ρωσία μέσα από σειρά κινήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Έτσι μετά την παρεμπόδιση της στρατιωτικής παρέμβασης στην Συρία από την Δύση και τις αραβικές χώρες που συμβαδίζουν με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή η Μόσχα προσπαθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov να εξουδετερώσει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να χτυπήσουν το Ιράν από τα βόρεια.

Με ένα ταξίδι του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, η Ρωσία προσπαθεί να σςυντονίσει τις χώρες αυτές ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα αντίμετρα σε μία πιθανή αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.


Η προσπάθεια της Ρωσίας σε σχέση με το Ιράν είναι μία και συγκεκριμένη: Να αποτρέψει την επιστροφή στον αμερικανικό έλεγχο της μεγάλης ασιατικής χώρας. Στην περίπτωση αυτή οι παρευξείνιες δημοκρατίας και αυτές του Καυκάσου θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας για τα ρωσικά συμφέροντα.


Η περίμετρος της Ευρασίας πρακτικά θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της πλήρους αμερικανοποίησης, ανάλογο με το πρόβλημα που υφίσταται τώρα η Ρωσία στις βαλτικές δημοκρατίας και της Α.Ευρώπη που έχουν περιέλθει υπό αμερικανικό έλεγχο.


Σε καμμία περίπτωση δεν θάλει να αποκτήσουν οι Ιρανοί πυρηνικά όπλα για τους ίδιους λόγους ασφάλειας των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Αλλά αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ ενός πυρηνικού Ιράν και ενός αμερικανικού Ιράν δεν είναι καθόλου βέβαιο όται θα διάλεγαν το δεύτερο.


Επιπλέον με μία κίνηση στρατηγικής σημασίας η Ρωσία κατάφερε να αποκτήσει την δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος ραντάρ στην Αρμενία και πιο συγκεκριμένα σε μία ορεινή περιοχή με στόχο να αντισταθμίσει το ραντάρ που οι ΗΠΑ τοποθέτησαν στην περιοχή Kurecik της κεντρικής Τουρκίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες το ρωσικό ραντάρ θα μεταδίδει στο Ιράν την εικόνα που θα λαμβάνει στην περιοχή ευθύνης του και σε συνδυασμό με το νέο ραντάρ που τοποθετήθηκε στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ και στα κοντά στον Λίβανο θα μπορεί να καλύψει γεωγραφικά τις δυτικές και βόρειες περιοχές από όπου θα μπορούσε να εξαπολυθεί μία επίθεση κατά του Ιράν.


Με τις κινήσεις αυτές η Ρωσία έχει εξασφαλίσει ότι καμία επίθεση που θα ξεκινήσει από τα δυτικά ή τα βόρεια του Ιράν δεν θα περάσει απαρατήρητη και θα αιφνιδιάσει την ιρανική αεράμυνα η οποία αν και τελικά δεν έλαβε τα βλήματα S-300 διαθέτει σειρά άλλων συστημάτων μικρότερης εμβέλειας ρωσικής κατασκευής όπως τα Tor M1, καθώς και μεγάλης εμβέλειας ιρανικής κατασκευής που θα μπορούσαν να δυσκολεύσουν το έργο των Αμερικανών και των Ισραηλινών.


Μετά από την δημιουργία αυτού του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης από την Ρωσία οι ιρανικές Ένοπλες.


Δυνάμεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μην υποστούν αιφνιδιασμό από μία επίθεση που θα μπορούσε να εξαπολυθεί από ή μέσω του Αφγανιστάν και των αραβικών χωρών του Κόλπου αν και ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την πρόκληση αντιποίνων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες με ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία.


Παράλληλα με την διπλωματική της δραστηριοποίηση η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε δύο ακόμα κινήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.


Πριν από μερικές ημέρες οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν νυκτερινή βολή με το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στο πεδίο βολής Ashuluk του Αστραχάν στις βόρειες ακτές της Κασπίας. Ο τηλεκατευθυνόμενος στόχος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το σύστημα M-143, ενώ όλη η βολή επιτηρήθηκε από UAV (Searcher Mk II).


Επιπλέον η Ρωσία ξεκίνησε την μετακίνηση μονάδων S-400 στο Καλίνινγκραντ στην Βαλτική θάλασσα σαν αντίμετρο της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Τα S-400 θα προστατεύουν το ραντάρ ABM που λειτουργεί εκεί, αλλά μελλοντικά και τα μέσα προσβολής των πυραυλικών συστοιχιών του ΝΑΤΟ, που έχει προειδοποιήσει πως θα εγκαταστήσει εκεί η
Ρωσία.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.