31 Μαρτίου 2012

Οι ελληνικές ομάδες δείχνουν για μια ακόμα φορά ποιός κάνει κουμάντο στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός καθάρισε (76-69) στο κατάμεστο ΣΕΦ τη Σιένα και δίνει ραντεβού με την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό της 11ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Κυρίαρχοι στα ριμπάουντ οι "ερυθρόλευκοι", κορυφαίος ο Χάινς. Σχολίασε live ο Τάσος Μαγουλάς.

Έτσι κρίθηκε


Ο Ολυμπιακός της απαξίωσης στους πρώτους μήνες της σεζόν θα είναι παρών στο Final Four της Κωνσταντινούπολης! Πιστέψτε το! Μοναδικό επίτευγμα, τεράστια έκπληξη, αγωνιστική υπέρβαση για μια ομάδα που το δικαιούται απόλυτα. Δεν έκλεψε τίποτα, πήρε ό,τι άξιζε τουλάχιστον με το μπάσκετ που έπαιξε στο Top 16 και συνολικά στα τέσσερα παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Ιταλίας και σαφώς πιο έμπειρη Σιένα. Η τρίτη νίκη, και δεύτερη σερί στο ΣΕΦ, ήταν ένας συνδυασμός ηρωισμού, παλικαριάς και καρδιάς.

Απόντος του λαβωμένου Ντόρσεϊ, ο Χάινς έτρωγε σίδερα, ενώ ο Σπανούλης ήταν ο καθοδηγητής όλων των υπολοίπων. Αυτός έδωσε το σύνθημα για το 16-11, έχοντας επτά πόντους στα πρώτα λεπτά, αυτός έβαλε και την τελευταία πινελιά με καθοριστικό ζευγάρι βολών για το 74-69 στα 30''.

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν έφτασε στα επίπεδα του προηγούμενο αγώνα. Αναμενόμενο. Τόσο γιατί η άμυνα ήταν πολύ πιο ευάλωτη μετά τις αλλαγές μαρκαρισμάτων, επιτρέποντας στον Άντερσεν να φτάνει με συνέπεια στο καλάθι, όσο και γιατί η Σιένα ήταν πολύ πιο έτοιμη για μια μάχη μέχρι εσχάτων. Και τι μ' αυτό όμως; Οι παίκτες του Ίβκοβιτς δεν έχασαν την ηρεμία τους, πολύ περισσότερο ο κόσμος, ακόμη κι όταν τα τρίποντα χάνονταν. Μαζί πάλεψαν για την ανατροπή, δεν λύγισαν στο 30-35 δια χειρός Ρακόσεβιτς ούτε στο 42-48 από τον ΜακΚάλεμπ, πόσο μάλλον όταν ξανά ο Ρακόσεβιτς έκανε το 50-55 (28:30).

Από το καλάθι του Χάινς για το 56-55 στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου μπήκαν οι βάσεις της επιτυχίας. Ο ίδιος ο Αμερικανός, με καρδιά χιλίων λεόντων παρά το σχισμένο φρύδι, έκανε το 61-55 (7:39 πριν από το φινάλε). Οι βολές, από τα αυστηρά φάουλ των διαιτητών, έβαλαν πάλι στο παιχνίδι τη Σιένα. Όμως για λίγο μονάχα ξαπόστασε η ομάδα του Ίβκοβιτς και ξανά προς τη δόξα τράβηξε. Ο Σπανούλης έκανε το 69-61 και ο Σλούκας, σαν να μην έκρινε εκείνο το σουτ την πρόκριση, το 72-64 από τα 6μ75.

Πόσα να περισώσει ο Ζήσης σε λιγότερο από δύο λεπτά; Έφερε τη Σιένα μέχρι το 72-69 με διαδοχικούς πόντους, έχασε όμως δύο φορές το σουτ από τη γωνία και ο Λο σφράγισε την τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού. Η Κωνσταντινούπολη τον περιμένει! Για έβδομη φορά ο σε Final Four.

Σταρ

Όσο ύψος του λείπει, τόσο καρδιά διαθέτει. Ο Κάιλ Χάινς δεν είναι ο σέντερ που θα ήθελαν οι περισσότεροι προπονητές στην ομάδα τους. Ο Ίβκοβιτς όμως τον επέλεξε και δεν το μετάνιωσε. Ο Αμερικανός ξέρει να μετατρέπει τις αδυναμίες του σε προτερήματα και να εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο... Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Βαριά κουβέντα, ίσως ατυχής η σύγκριση, αλλά ο Χάινς δεν λιγοψύχησε ούτε σ' ένα σημείο του αγώνα, ούτε όταν τραυματίστηκε. Γρήγορα επέστρεψε και με 19 πόντους και τα 7 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού.

Απογοήτευση


Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι είχε διαβάσει καλύτερα, έφτασε το παιχνίδι στα όρια, στο κρίσιμο όμως σημείο ξέχασε τον Νίκο Ζήση στον πάγκο και το πλήρωσε. Η Σιένα στερήθηκε ηρεμίας όταν ο Ολυμπιακός ξέφυγε και το παιχνίδι χάθηκε.

Σχόλιο

Ο Ολυμπιακός της εφετινής σεζόν είχε ταβάνι το Top 16, κατά δήλωση του Ίβκοβιτς. Με αυτήν του την επιτυχία το ξεπέρασε, γιατί πλέον να μην κάνει όνειρα; Ο ημιτελικός με την Μπαρτσελόνα στο Final Four αργεί ακόμη, μεσολαβούν 40 ημέρες μέχρι τότε. Αυτό όμως θα γυρίζει πλέον στο μυαλό όλων. Όχι άδικα. Θέλουν να πετύχουν και έχουν το μέταλλο να τα καταφέρουν. Το έδειξαν περίτρανα απέναντι στη Σιένα, αν τους δοθεί η ευκαιρία θα το ξανακάνουν. Θα είναι στην Πόλη για να διεκδικήσουν το όνειρό τους.

Τα δεκάλεπτα
: 21-21, 38-39, 54-55, 76-69

O Παναθηναϊκός εκμηδένισε το πλεονέκτημα της Μακάμπι, πήρε το διπλό του πρωταθλητή στο Τελ Αβίβ και την Πέμπτη στην Αθήνα σφραγίζει το εισιτήριο για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Η επίθεση και η ψυχραιμία στις βολές των τελευταίων λεπτών έφερε τη νίκη (78-69).

Ετσι κρίθηκε


Το λέγαμε όλη την εβδομάδα, φαίνεται ότι το είχαν πιστέψει και στον Παναθηναϊκό. Πόσα παιχνίδια να χάσει ο πρωταθλητής Ευρώπης στις λεπτομέρειες από αυτή τη Μακάμπι; Οχι πάνω από δύο είναι η απάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι βάσει απόδοσης η ομάδα του Ομπράντοβιτς θα μπορούσε να νικήσει πιο εύκολα αλλά ας όψεται το άγχος και οι χαμένες βολές. Η άμυνά του λειτούργησε όπως και την Τρίτη, σχεδόν υποδειγματικά αν εξαιρέσει κανείς ένα διάστημα στο πρώτο δεκάλεπτο. Η ειδοποιός διαφορά ήταν η επίθεση. Οι επιλογές είχαν περισσότερο ωριμότητα, κυρίως μετά το 10' όταν ο Καλάθης αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το χώρο που του έδιναν οι περιφερειακοί της Μακάμπι. Το 19-17 έγινε 21-25 , 25-30 και 35-40 με τον Παναθηναϊκό να παίρνει επιπλέον ψυχολογία.

Με την πολύτιμη προσθήκη του Γιασικεβίτσιους οι πράσινο έφτασαν ακόμη και στο +11 (38-49) στο 23' (με τρίποντο του Σμιθ) αλλά εκεί έκαναν ένα λάθος που λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίο. Οι κακές αμυντικές αντιδράσεις τους έβαλαν άμεσα τη Μακάμπι στο ματς (47-49) και οι συνθήκες ντέρμπι επέστρεψαν δριμύτερες.

Το ίδιο λάθος επαναλήφθηκε όταν ο Καϊμακόγλου έδωσε αέρα 8 πόντων (51-59) στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου. Η βιασύνη του Σάρας να τελειώσει το ματς και η ευστοχία του Ελιάχου έφεραν τη Μακάμπι μπροστά (65-64, 67-66) μόνο που ο Κώστας Καϊμακόγλου δεν είχε πει την τελευταία λέξη. Με εκπληκτικό καλάθι έκανε το 67-72 (είχε ευστόχησε και σε κρίσιμο ζευγάρι βολών για το 67-68), σάρωσε από εκεί και πέρα στα αμυντικά ριμπάουντ και η δουλειά επιτέλους είχε γίνει.

Ο Μπλατ, σαστισμένος, κράτησε τον Οχαγιόν στον πάγκο, έδωσε (ανεπιτυχώς) τα σουτ στον κρύο Μάλετ και ο Διαμαντίδης τελείωσε με βολές το παιχνίδι. Ισως και τη σειρά αφού ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα χάσει και άλλο ματς στο ΟΑΚΑ.

MVP

Μεγάλη καρδιά ο Κώστας Καϊμακόγλου. Και σ' έναν αγώνα που εν τέλει κρίθηκε στα..."αυγά" των παικτών, ο Ελληνας φόργοουρντ έλαμψε. Σημαντικότατοι και οι 12 πόντοι που έβαλε, πιο σημαντικά όμως τα 7 ριμπάουντ και οι άμυνές του που κάλυψαν πολλές τρύπες.

Aπογοήτευση


Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης πρόλαβε να παίξει 9 λεπτά για να κάνει τρία φάουλ, τρία λάθη και να γράψει μηδέν στην επιθετική συγκομιδή του.

Σχόλιο


Πριν από τον αγώνα όλοι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να σκοράρει περισσότερο από την Τρίτη και εν τέλει αυτό έγινε. Με 62 πόντους δεν νικάς εκτός έδρας αλλά με 78 νικάς και με το παραπάνω. Παρά το γεγονός ότι στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν έλειψαν οι επιθετικές αρρυθμίες, οι πράσινοι είχαν πιο εύκολο καλάθι. Τώρα η σειρά επιστρέφει στο ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός καλείται να πράξει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να παίρνει όλα τα μεγάλα ματς στην έδρα του.

Τα δεκάλεπτα:
19-17, 36-41, 50-54, 69-78

πηγή contra.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.