Τελευταίες αναρτήσεις

25 Φεβρουαρίου 2012

Αεροπορικές επιχειρήσεις και μισθοφόρους ετοιμάζουν για την Συρία οι δυτικοί.

Οχήματα του Συριακού Στρατού

Ένα σκηνικό κάτι ανάμεσα σε "Ιράκ 2003" και "Λιβύη 2011", δηλαδή ένοπλη επέμβαση και εισβολή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας στήνουν οι δυτικοί στη Συρία. Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις περί του αντιθέτου, οι στρατιωτικές προετοιμασίες για μια επέμβαση στη Συρία αλλά χωρίς την άμεση εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων
βρίσκονται σε τελικό στάδιο μετά την υποβολή σχεδίων από το Πεντάγωνο, σχεδίων τα οποία θα αφορούν τυπικά την "Προστασία του άμαχου πληθυσμού", στην πραγματικότητα την ένοπλη στήριξη των αντικαθεστωτικών που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη: Δηλαδή αναμένουν από την Ουάσιγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την επιχείρηση. Με μια όμως διαφορά: Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν η θα υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ανάλογο με της Λιβύης- καθώς τόσο Ρωσία όσο και Κίνα δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν ένα ψήφισμα, το οποίο θα ανοίγει τις πόρτες για μια επέμβαση τύπου Λιβύης, η οποία λίγο –αν όχι ελάχιστα- απείχε από μια κανονική εισβολή.

Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Έτσι οι δυνάμεις που θα προχωρήσουν σε μια επέμβαση στη Συρία (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία) προσανατολίζονται σε μια επιχείρηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας και πολύ συγκεκριμένου σκοπού χωρίς το ψήφισμα του ΣΑ, αλλά όπως και είναι το πλέον πιθανό εκ μέρους ενός ευρύτερου οργανισμού η ομάδας κρατών όπως είναι οι «Φίλοι της Συρίας», μια ομάδα 80 κρατών η οποία συνεδρίασε εχθές (Παρασκευή) στην Τύνιδα.


Πρόκειται για ομάδα η οποία συγκροτήθηκε ειδικά για το θέμα της Συρίας και απαρτίζεται τόσο από χώρες του Αραβικού κόσμου όσο και από δυτικά κράτη. Στη συνεδρίαση τα κράτη του Κόλπου ζήτησαν και πίεσαν για την ανάληψη περισσότερο «δυναμικών» μέτρων απέναντι στο καθεστώς του Bashar Al Assad ενώ η Hillary Clinton προειδοποίησε πως τυχόν παρεμπόδιση της «ανθρωπιστικής» βοήθειας προς την πόλη «θα προσθέσει και άλλο αίμα στα χέρια» του ηγέτη της Συρίας.

Λιποτάκτες του Συριακού Στρατού που έχουν περάσει στις τάξεις των αντικαθεστωτικών

Τον βασικότερο ρόλο στην όλη επιχείρηση αναμένεται να παίξει η Τουρκία: Είναι η μοναδική που μπορεί να παρατάξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και να κατανικήσει τα συριακά στρατεύματα, τα οποία μπορεί να μην είναι μια 100% σύγχρονη πολεμική μηχανή, αλλά δεν είναι και σε επίπεδο Λιβύης του Καντάφι.


Είναι ένα αρκετά ισχυρό στράτευμα, το οποίο σε επιχειρήσεις μεγάλης κίμακας, ακόμα και αν υπάρξει ισχυρή αεροπορική προστασία από τους δυτικούς μπορεί εύκολα ή δύσκολα να επικρατήσει σε βάρος των ελαφρά οπλισμένων μισθοφόρων.


Δύο ταξιαρχίες του τουρκικού Στρατού είναι ήδη πλήρως ετοιμοπόλεμες στα σύνορα με την Συρία και άλλες δύο αναμένεται να αφιχθούν τις ερχόμενες ημέρες. Και όλα αυτά με την ισχυρη αεροπορική κάλυψη που μπορεί να παράσχει η τουρκική Αεροπορία.


Παράλληλα στη συνδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Saud al-Feisal υποστήριξε την ιδέα προμήθειας όπλων στους εξεγερμένους –κάτι βέβαια που γίνεται εδώ και μήνες λέγοντας πως το θεωρεί «μια… υπέροχη ιδέα».

Σημαντικό ρόλο βέβαια στην επέμβαση αναμένεται να παίξουν και οι περίπου 10.000 μισθοφόροι οι οποίοι βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Ιορδανία εκπαιδευόμενοι σε τακτικές αστικού πολέμου και ανταρτοπολέμου. Με την έναρξη των επιχειρήσεων είναι σίγουρο πως θα πάρουν εντολή για να εισάλθουν στη Συρία με επιθετική αιχμή την πόλη Homs και τον επεγκλωβισμό των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη εκεί.

Έχοντας επομένως οι ΗΠΑ (εκ μέρους των δυτικών κρατών) και η Σαουδική Αραβία μαζί με το Κατάρ (εκ μέρους των χωρών του Κόλπου)
το αιτιολογικό «της προστασίας των αμάχων» η επέμβαση –στην οποία ενεργό ρόλο θα έχουν Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία- με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν το ρόλο του «συντονιστή» και της υποστήριξης- είναι θέμα ολίγων μηνών ενδεχομένως και μήνα.

Προς το παρών ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama αναμένει από την Hillary Clinton να του μεταφέρει το κλίμα της συνδιάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» και αμέσως μετά τα σχέδια του Πενταγώνου αναφορικά με την επέμβαση.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πως θα αντιδράσει η Ρωσία που δεν δείχνει καθόλου έτοιμη να αποδεχθεί την "πτώση" της Συρίας:


Αυτό γιατί τόσο οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 όσο και αυτές των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Yakhont τις χειρίζονται σε μεγάλο αν όχι ολοκληρωτικά Ρώσοι σύμβουλοι.


Τι θα γίνει στην περίπτωση που αεροσκάφη της Γαλλίας ή της Βρετανίας ή της Τουρκίας βομβαρδίσουν τέτοιους στόχους και ως αποτέλεσμα Ρώσοι στρατιωτικοί βρουν τον θάνατο; Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας; Αυτός είναι ένας και από τους λόγους που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις επιχειρήσεις πρόκειται να απέχουν –τουλάχιστον σε πρώτη φάση – αμερικανικά αεροσκάφη.


Πάντως τα χρονικά περιθώρια για τον Bashar Al Assad στενεύουν. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν τελειώσει με τη Συρία πριν εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράν, καθώς με δύο «μέτωπα» ανοικτά είναι πολύ πιθανό ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο να εξελιχθούν όπως θα ήθελε η Ουάσιγκτον.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.