23 Ιανουαρίου 2012

Πόσο σας έχει λείψει τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου;

Θα ήθελα να θέσω μια σειρά ερωτήματα που γίνονται πολύ επίκαιρα τον τελευταίο καιρό, τόσο με τις πολιτικές «εξελίξεις», όσο και με τα όσα συμβαίνουν στον Τύπο και όλα τα Μ.Μ.Ε. Το βασικό ερώτημα έχει σχέση με την αμφίδρομη λειτουργία της αξιοπιστίας της πολιτικής και της άσκησης κριτικής από τα Μ.Μ.Ε.. Αναρωτηθείτε: Πόσο σας έλλειψε τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου και η παραιτημένη κυβέρνησή του; Και παράλληλα, πόσο λείψατε εσείς στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του που παραιτήθηκε υπό το βάρος της αποτυχίας της;

Ανάλογο είναι το ερώτημα: Πόσο σας έλλειψαν τα ενημερωτικά προγράμματα στην τηλεόραση, πόσο σας έλλειψαν οι τηλεοπτικές «προσωπικότητες» και οι ραδιοφωνικού παραγωγοί τις ημέρες των απεργιών, κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας; Αντίστροφα, πόσο πιστεύετε ότι τους λείψατε εσείς όλων αυτών; Στην ουσία, τι είστε εσείς χωρίς αυτούς και τι είναι αυτοί χωρίς εσάς; Κι ακόμα: Τι είστε εσείς χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, την κυβέρνησή του και την κάθε μορφής εξουσία και τι είναι η κάθε μορφής εξουσία, ο Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησής του χωρίς εσάς;

Το σημαντικό είναι να σκεφτείτε ποιος νοιώθει περισσότερο, πιο καταλυτικά την έλλειψη του άλλου και ποιος είναι πιο απαραίτητος για τον άλλον. Και μετά, καταλήγοντας στα συμπεράσματά σας, να επανεκτιμήσετε την κατάσταση και στην κοινωνία και στην πολιτική και στα Μ.Μ.Ε. και να προσπαθήσετε να συγκρίνετε την εξάρτηση του ενός από τον άλλο.

Μ αυτό τον τρόπο, θα φτάσετε και στα ερωτήματα περί «Κρίσης στον Τύπο» και περί «Κρίσης στην Πολιτική». Και συζητώντας με τον εαυτό σας, με τα μέλη της οικογένειάς σας, με τους φίλους σας, να καταλήξετε σε συμπέρασμα για το ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχει «το πάνω χέρι».

Η 48ωρη απεργία στα Μ.Μ.Ε. ήδη έληξε αλλά αρκετές εφημερίδες και περιοδικά έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν, στην ΕΡΤ μια βγάζουν ειδήσεις και εκπομπές και μια δεν βγάζουν, το ΑΛΤΕΡ έχει εξαφανιστεί από την οθόνη (και έχει βγει από το τηλεκοντρόλ) και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα «νέα Μέσα», τα ηλεκτρονικά μπορούν να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες της κοινωνίας της. Κι αν δεν μπορούν, γιατί;

Ερώτημα: έχουν μέλλον οι εφημερίδες;

«Ναι» απαντάει ο Τζοβάνι Ντι Λορέντζο ο διευθυντής της «Die Zeit», της μεγαλύτερης γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας . Η επιτυχία της «Die Zeit», οφείλεται, σύμφωνα με το διευθυντή της, στο γεγονός ότι η εφημερίδα μελετά με προσοχή τις ανάγκες των αναγνωστών και αγνοεί εντελώς τις απόψεις των «ειδικών συμβούλων» για τα μέσα ενημέρωσης. «Εξακολουθούμε να δημοσιεύουμε μεγάλα κείμενα, δεν προσαρμοζόμαστε στις μόδες και εξακολουθούμε να κάνουμε μια εφημερίδα αρκετά δύσκολη. Πιστεύω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας μας. Το μέλλον του έντυπου Τύπου, είναι μια δημοσιογραφία «προσανατολισμού και εμβάθυνσης». Το Internet όπως λέει, είναι μόνο μία από τις αιτίες της κρίσης των εφημερίδων. Υπάρχουν και άλλες, όπως η έλλειψη αξιοπιστίας και ποιότητας. «Η ψηφιακή δημοσιογραφία ξέρει να κάνει τα πάντα, εκτός από το να κερδίζει χρήματα», λέει ο διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας.

Και η έκφραση του έγκυρου γερμανού δημοσιογράφου, συμπληρώνεται από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση του blog «fimotro» πάνω στο ερώτημα: «Ποιο τηλεοπτικό πρόσωπο σας έλλειψε περισσότερο τις μέρες της απεργίας;»

Μέχρι την ώρα που έγραφα το άρθρο, είχαν «ψηφίσει» 6.500 αναγνώστες του blog. Ποσοστό 61,5 % απαντούσε : ΚΑΝΕΝΑ. Και μη μου πει κανείς ότι οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις είναι «μαιμού» γιατί θα απαντήσω ότι περισσότερο «μαιμού» είναι οι δημοσκοπήσεις των 1.000 άγνωστων ατόμων των εφημερίδων και των καναλιών που διαμορφώνουν «κλίμα».

Δυστυχώς η δημοσκόπηση δεν περιελάμβανε ερώτημα προς τα πολιτικά και τηλεοπτικά «πρόσωπα» για το πόσο τους λείπει, μήνες τώρα, η στήριξη και το ενδιαφέρον του κόσμου!



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιταλός "μακαρονάς", διευθυντής της μεγαλύτερης Γερμανικής εφημερίδας?
Αν οι μουσουλμάνοι και λοιποί γυφτολαοί, πιάνουν patos ten, οι Ιταλοί είναι στο patos eight!!!
Τι έγραψε ο άνθρωπος...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.