Τελευταίες αναρτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΘΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ..... Τα χειρότερα Χριστούγεννα δεκαετιών για τους Ελληνες...

Ακόμη και το τελευταίο ευρώ υπολογίζουν οι καταναλωτές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν όλα τα νοικοκυριά την περίοδο των εορτών, πόσο μάλλον σε καιρούς λιτότητας. Τα στοιχεία από την Ένωση Κρεοπωλών της.... Βαρβακείου Αγοράς και των υπόλοιπων κεντρικών αγορών αλλά και των Ενώσεων Καταναλωτών είναι απογοητευτικά, παρά τις «εκπτώσεις» των εμπόρων, που προσβλέπουν στην αύξηση του τζίρου.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Φέτος, οι τιμές των κρεάτων διαμορφώνονται κατά 1 με 1,5 ευρώ χαμηλότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθη Τσιρώνη.

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι στη Βαρβάκειο οι κρεοπώλες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει φέτος ο καταναλωτής. Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών, ανέφερε ότι η τιμή του χοιρινού, που παραδοσιακά είναι και το κρέας που οι Έλληνες προτιμούν περισσότερο για τα Χριστούγεννα, διαμορφώνεται μεταξύ 3,50 και 4,20 ευρώ το κιλό, της κατεψυγμένης γαλοπούλας μεταξύ 4 και 5 ευρώ, ενώ της νωπής φτάνει μέχρι και τα 7 ευρώ το κιλό και το αρνάκι το ντόπιο -στο οποίο υπάρχει επάρκεια - γύρω στα 6,50 με 7 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Τσιρώνης σχολίασε ότι οι τιμές της Βαρβακείου διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 2 με 3 ευρώ το κιλό σε σχέση με τις τιμές των πολυεθνικών.

Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα…
Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές, την πρώτη Κυριακή, οπότε εφαρμόστηκε το εορταστικό ωράριο, έσπευσαν στην κεντρική αγορά των Αθηνών, αλλά διαπιστώθηκε ότι αγοράζουν λιγότερες ποσότητες από ό,τι αγόραζαν στο παρελθόν. Τέλος, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, η κίνηση είναι μειωμένη κατά 30-35% φέτος σε σχέση με πέρυσι.

«Περικοπές» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω χαρατσιών
Την ίδια ώρα, από τη μεριά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών επισημαίνουν ότι το φετινό τραπέζι θα είναι λιτό...

Η μνημονιακή πολιτική των περικοπών, των χαρατσιών και της φοροακρίβειας απομακρύνει τους δεινοπαθούντες καταναλωτές από την αγορά και τους καθιστά πιο συγκρατημένους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη, το άγχος των καταναλωτών είναι... πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι βέβαιο ότι ειδικά το φετινό κόστος των χριστουγεννιάτικων αγορών που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια οικογένεια θα είναι πρωτόγνωρα περιορισμένο, εξαιτίας των βάρβαρων περικοπών, που έχουν ως αποτέλεσμα να τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Έτσι, οι πολίτες θα αρκεστούν μόνο στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα που συνθέτουν το λιτό γιορτινό τραπέζι και σε διάφορα δώρα, κυρίως παιγνίδια, για να καλυφθεί η χαρά των μικρών παιδιών! Οι πολίτες θα προσπαθήσουν κάτω από τις οικονομικές τους επιβαρύνσεις να συνδυάσουν με το χαμηλότερο κόστος τις εξής κατηγορίες:

Τα είδη διατροφής που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι, είδη ένδυσης και υπόδησης (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά), δώρα για συγγενείς, παιχνίδια για βαφτιστήρια καθώς και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δένδρου αλλά και του σπιτιού γενικότερα.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Ο καταναλωτής πρέπει:

1. Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

2. Πριν αγοράσει, να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα και να μη διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από τη σύγκριση.

3. Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν του είναι χρήσιμο μόνο το ένα.

4. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους, που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.ά.).

5. Να επιλέγει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες - ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια και στους πάγκους, καθώς δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6. Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.ά.).

7. Να «τσεκάρει» τις τιμές που αναγράφονται στα ράφια εάν είναι αντίστοιχες με αυτές της ταμειακής μηχανής.

8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

9. Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα.

10. Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει τοις μετρητοίς, γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Πριν ξεκινήσει η περίοδος των Χριστουγέννων υπήρξε συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ., Γιάννη Μίχα και του προέδρου της Βαρβακείου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. επέστησε την προσοχή στην Ένωση Κρεοπωλών για τα παρακάτω:

• Να μην εκτίθενται προς πώληση κρέατα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (>7ο C) π.χ. σε προθήκες χωρίς ψύξη ή σε πάγκους μπροστά από τις προθήκες.
• Η επισήμανση στα διάφορα είδη κρεάτων να είναι πλήρης.
• Να υπάρχουν πάντα τα αναγκαία παραστατικά για τα διατιθέμενα προς πώληση κρέατα και ειδικά στις γαλοπούλες που έχουν την... τιμητική τους.
• Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουν θεωρημένα ατομικά βιβλιάρια υγείας.
• Να αποκατασταθούν, όπου υπάρχουν, προβλήματα στις υποδομές (π.χ. τοίχους, δάπεδα, οροφή) και στον εξοπλισμό (π.χ. κεντρικούς θαλάμους ψύξης – κατάψυξης σε δυσπρόσιτα σημεία, πατάρι ή υπόγειο, στις προθήκες κ.λπ.).
• Να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες τήρησης αρχείων: θερμοκρασιών, καθαρισμού και απολύμανσης, εντομοκτονίας – μυοκτονίας, εκπαίδευσης προσωπικού (πλην κρεοπωλών).
• Να υπάρχει τακτική απομάκρυνση οστών και άλλων υποπροϊόντων κρέατος που δεν διατίθενται προς πώληση.

Χριστούγεννα της κρίσης, Χριστούγεννα του μνημονίου…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.