21 Νοεμβρίου 2011

Έγκλημα: Αποσύρουν τα 43 μαχητικά κρούσης A-7E/TA-7C...

Ένα (ακόμα) σημαντικό πλήγμα πρόκειται να δεχθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις απόρροια του Μνημονίου με την απόφαση απόσυρσης των μαχητικών κρούσης A-7E/TA-7C η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr πρόκειται να γίνει με διαδικασίες «επείγοντος» με καταληκτική ημερομηνία πριν το τέλος του έτους.

Τα 43 μαχητικά που προσέφεραν και θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμα πολλές και σημαντικές υπηρεσίες (ειδικά από την στιγμή που ούτε μετά από έντε χρόνια δεν προβλέπονται να αφιχθούν οι αντικαταστάτες τους) πάνε για το διαλυτήριο καθώς τόσο οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά, όσο και οι ελλείψεις σε μηχανικούς, αλλά και ... πιλότους στο σύνολο της Π.Α. οδήγησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία στην απόφαση να αποσύρει τα αεροσκάφη αντί να αυξήσει την ετοιμότητα "θεραπεύοντας" τις ελλείψεις.

Η ξαφνική εξέλιξη, αλλάζει σημαντικά την υφιστάμενη δομή της ΠΑ μια δομή που υποφέρει ήδη από τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και οι οποίες έχουν ήδη σοβαρή επίπτωση στις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών.

Αν και η απόσυρση των συγκεκριμένων αεροσκαφών κυοφορείτο εδώ και καιρό, εντούτοις δεν αναμενόταν τόσο νωρίς και ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η απόφαση αυτή είναι σίγουρο πως ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο οργανόγραμμα της ΠΑ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως αυτό θα επανέλθει στα επιχειρησιακά αποδεκτά του επίπεδα.

Αυτό γιατί η απόσυρση 43 αεροσκαφών δεν ακολουθείται από αντίστοιχη προμήθεια, για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν.

Αν και η μαχητική αξία του A-7E είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη αυτό δε σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα με την κατάλληλη τακτική τα αεροσκάφη δε θα μπορούσαν να αποδειχτούν πραγματικά "φονικά όπλα.

Ο ρόλος τους στη μεταφορά των εξαιρετικής ακρίβειας προσβολής μη προωθούμενων αυτόνομων όπλων διασποράς πυρομαχικών AFDS, με μέγιστη εμβέλεια πάνω από 20 χλμ. 70 από τα οποία διαθέτει η ΠΑ, είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν την απόφαση για την απόσυρση των αεροσκαφών τουλάχιστον βιαστική. Αν και το AFDS θεωρητικά είναι πιστοποιημένο στα F-16, στην ΠΑ το μόνο άλλο αεροσκάφος που φέρει το όπλο είναι το F-4E AUP.

Και το F-4E AUP όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η 338Μ που είναι επιφορτισμένη με προσβολές στόχων εδάφους θα μπορέσει να το αξιοποιήσει στο βαθμό που αυτό είναι επιχειρησιακά αποδεκτό.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που κάνει την απόσυρση των αεροσκαφών πρόωρη είναι ότι η απόφαση αφορά και τα 15 τουλάχιστον διθέσια TA-7C. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται άτυπα ως εκπαιδευτικά εισαγωγής σε τύπο, καλύπτοντας το ρόλο που θα έπρεπε να έχει το εκπαιδευτικό προκεχωρημενης εκπαίδευσης στην προκειμένη περίπτωση το T-2C/E.

Η αδυναμία όμως του συγκεκριμένου αεροσκάφους, για πολλούς λόγους, ανάληψης του συγκεκριμένου ρόλου έκανε την ΠΑ να χρησιμοποιήσει τα διθέσια αεροσκάφη ως επιχειρησιακά εκπαιδευτικά πριν οι νέοι πιλότοι κατευθυνθούν σε άλλες Μοίρες με αεροσκάφη τρίτης γενιάς.

Ο ρόλος των TA-7C στο συγκεκριμένο ρόλο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένος διευρύνοντας το στάδιο εκπαίδευσης και μετά το T-2 σε μια περίοδο όπου η εκπαίδευση εξαιτίας της ανυπαρξίας ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού υποφέρει.

Ούτε αυτό το κενό δεν αποφασίσει η ΠΑ πώς πρόκειται να το καλύψει. Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση για την απόσυρση των αεροσκαφών σχετίζεται με τη χαμηλή οροφή των πιλότων που πλησιάζει το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των 1,2 πιλότων ανά αεροσκάφος. Έτσι υποτίθεται με την απόσυρση 43 τουλάχιστον αεροσκαφών θα οδεύσει προς τις κύριες Μοίρες αριθμός χειριστών για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όσο και αδιανόητο να ακούγεται αυτό, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί αποσύρονται και τα διθέσια αεροσκάφη, και τα οποία ακόμη και αν δεχθούμε την ανάγκη απόσυρσης των μονοθεσίων θα μπορούσαν κάλλιστα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από την 120ΠΕΑ.

Για την «εξοικονόμηση» ολίγων εκπαιδευτών; Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να καταργήσουν και τις Μοίρες εκπαίδευσης για να αυξήσουν την οροφή των πιλότων!

Ταυτόχρονα όμως προωθούν τη μείωση των εισακτέων στη Σχολή Ικάρων ελέω μνημονίου! Διφορούμενα μηνύματα σε μια περίοδο που η ΠΑ πλήττεται από τις οικονομίες κλίμακας του κρατικού προϋπολογισμού. Αν κάποιοι θέλουν να υποβάλλουν το Αεροπορικό Όπλο στην επώδυνη διαδικασία της «σμίκρυνσης» να τους πληροφορήσουμε πως ουδεμία σχέση έχουν με την γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής. Ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα.

Ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία αυτού του τόπου. Να ελπίσουμε μόνο πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θα επανεξετάσει αυτή την παράλογη απόφαση.

Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες πως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.