25 Οκτωβρίου 2011

Θα ξανακτιστεί εν τέλει ο ναός του Αγ. Νικολάου, στο "Σημείο Μηδέν"!

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία γκρεμίστηκε με την πτώση των δίδυμων πύργων στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τελικά θα ξανακτιστεί και θα αποτελεί το μοναδικό χώρο λατρείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε υποβάλει μήνυση κατά της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του "Σημείου Μηδέν", επειδή ο νέος της διευθυντής είχε αναθεωρήσει την αρχική απόφαση και πρόβαλε «διάφορες προφάσεις» για να εμποδίσει την ανέγερση της εκκλησίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις και αναλήφθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες από ομογενειακούς φορείς, με πολιτικές παρεμβάσεις Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε την επίτευξη και υπογραφή συμφωνίας με τη Λιμενική Αρχή για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και οι ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, 'Αντριου Κουόμο, στο γραφείο του στο Μανχάταν. Στη συνάντηση συμμετείχαν η ηγεσία της ενορίας του Αγίου Νικολάου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρη, τον πρόεδρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Ιωάννη Κουλουκουνδή και τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής Κρις Γουόρντ. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο κυβερνήτης Κουόμο και ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ελληνοαμερικανός Ντιν Σκέλος, συνυπέγραψαν το έγγραφο ως επίσημοι μάρτυρες της συμφωνίας.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ανοικοδόμηση του Ναού στην ανατολική άκρη της οδού Λίμπερτι στον αριθμό 130. Της συμφωνίας προηγήθηκε ανεξάρτητη τετράμηνη μελέτη ειδημόνων μηχανικών και η εκπόνησή της είχε από κοινού ανατεθεί από τη Λιμενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η ανοικοδόμηση του Ναού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό με μικρές μόνο προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο και χωρίς να επηρεάσει το πρόγραμμα κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε εγκωμιαστικά για τον κυβερνήτη Κουόμο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμεθα ευγνώμονες προς τον αξιότιμο Κυβερνήτη και εκλεκτό φίλο 'Αντριου Κουόμο διότι βοήθησε στην πραγματοποίηση ενός ονείρου, το οποίο τρέφουμε για μια ολόκληρη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Θεού, η ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, εκεί δηλαδή που είχε σημαντική πνευματική παρουσία και προσφορά 85 ετών, αποτελεί επιβεβαίωση του πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και όλους τους Αμερικανούς. Η υπόσχεσή μας είναι υπόσχεση μαρτυρίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ότι η ελευθερία της συνειδήσεως και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής εκφράσεως είναι το φως που θα εκπέμπει ο αναστημένος ναός του Αγίου Νικολάου».

Ο κυβερνήτης 'Αντριου Κουόμο, αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε: «Χάσαμε το ναό του Αγίου Νικολάου στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου και για ένα μεγάλο διάστημα το μέλλον του ναού ήταν αβέβαιο. Η ανοικοδόμηση του ναού, με τον πρόσθετο χώρο περισυλλογής, μνήμης και προσευχής (για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου), δεν είναι ευχάριστη είδηση μόνο για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα αλλά για και για όλους τους Νεοϋορκέζους. Με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε συλλογικά την πορεία επουλώσεως, αποκαταστάσεως και αναγεννήσεως. Επιτέλους, επιστρέφουμε αυτόν τον πολύτιμο χώρο προσευχής εκεί που ανήκει».

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, πάτερ Ιωάννης Ρώμας, ο οποίος μετά την καταστροφή της μικρής εκκλησίας του λειτουργεί μέχρι σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, ανέφερε στο "ΑΠΕ-ΜΠΕ" ότι «μετά από δέκα χρόνια αγώνων και αγωνίας, νιώθουμε δικαιωμένοι. Ήμουν στον 'Αγιο Νικόλαο από το 1972. Το μικρό αυτό ναό που καταστράφηκε τελείως, τον είχε κτίσει μέσα στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα μία ομάδα Ελλήνων ναυτικών και μεταναστών, χωρίς να μιλούν τη γλώσσα, χωρίς χρήματα, αλλά με πίστη και αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Σ' ένα δωμάτιο κοιμόντουσαν δώδεκα άτομα ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν χρήματα. Το 1916, αγόρασαν το κτίριο για 25.000 δολάρια. Ο νέος 'Αγιος Νικόλαος θα είναι ένας τόπος λατρείας για όλους τους επισκέπτες της περιοχής και ένα σύμβολο ελευθερίας».

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ"
από το Ελλήνων Αφύπνιση



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.