Τελευταίες αναρτήσεις

21 Ιουλίου 2011

Πολιτικοί Ηγέτες και Κυβερνητικά Στελέχη. Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Τα είπε αρκούντως προσβλητικά η Γαλλική Le Mond αναφερόμενη στα «παιδάκια» που κρατούν στα χέρια τους τις Τύχες της Ευρώπης σε εποχές δραματικών κρίσεων!

Τους «έσφιξαν» πολύ άγρια πατέρα και υιό Μέρντοχ οι Βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου σε μια διαδικασία την οποία χτες κάλυψαν ΖΩΝΤΑΝΑ παγκοσμίου εμβέλειας τηλεοπτικά ΜΜΕ όπως BBC, CNN, Bloomber, Euronews κλπ, κλπ, αναφορικά με την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών της εφημερίδας «news of the World» που ήδη έκλεισε, ένας παλιός συντάκτης της βρέθηκε νεκρός, η γενική της διευθύντρια βρέθηκε υπό κράτηση, κόστισε την παραίτηση του Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Αστυνομίας του Λονδίνου και…έπεται συνέχεια!

Σε μια Ελλάδα που οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά παραπαίει και θα περίμενε κανείς οι «μεγάλες και μεγάλης κυκλοφορίας» εφημερίδες της Αθήνας να μας ανακοινώνουν σε βάθος έρευνες και μελέτες για το χτες που μας οδήγησε στο τραγικό σήμερα και για τις πιθανές (εάν υπάρχουν) προοπτικές για το δυσοίωνο αύριο που μας έρχεται – χωρίς ελπίδα…

Οι δικές μας τηλεοράσεις και τα δικά μας ΜΜΕ μας προτρέπουν να αγοράσουμε τις Κυριακάτικες εκδόσεις των «μεγάλων» εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας επειδή μα προσφέρουν σε CD…τα Λαϊκά του Καζαντζίδη, τα ερωτικά του Πάριου, τα κλασικά του Ξaρχάκου και του Ξυλούρη και μαζί σε DVD…τις κλασικές και σύγχρονες κινηματογραφικές επιτυχίες του…Χόλλυγουντ!

Στελέχοι και Ηγέτες

Παλιότερα αναζητούσαμε Στελέχη με Διοικητικές Ικανότητες που χρησιμοποιούσαν Μεθόδους και Στρατηγικές αποτελεσματικές στην εκπλήρωση των Στόχων τους...

Σήμερα οι επιχειρήσεις αναζητούν Στελέχη που να είναι και Ηγέτες

Ακούμε πολιτικούς να αναφέρονται στην σημαντική έννοια της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που σημαίνει «κάνω διαφορετικά πράγματα από τους ανταγωνιστές μου ή κάνω τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο». Με άλλα λόγια η στρατηγική είναι το εργαλείο για την επιτυχία και χωρίς αυτή, καμιά λειτουργία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Συχνά οι ακαδημαϊκοί δεχόμαστε ερωτήματα αναφορικά με τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα σε ΣΤΕΛΕΧΗ και ΗΓΕΤΕΣ οπότε και απαντάμε λέγοντας ότι το Στέλεχος διορίζεται από κάποιους άλλους, ενώ ο Ηγέτης αναδεικνύεται από την αποδοχή των συνανθρώπων του και καθιερώνεται από την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Ηγέτης στοχεύει στην καινοτομία, στη μεταλαμπάδευση νέων ιδεών, στους συνεργάτες του. Το Στέλεχος απλά συνεχίζει το έργο του προκατόχου του και παραμένει πιστός στους τύπους.

Διεθνώς, αλλά και στην πατρίδα μας κυκλοφορούν και σλόγκαν που διατείνονται ότι:

Ενώ ο Ηγέτης πράττει μόνο τα σωστά, το Στέλεχος προσπαθεί όλα τα πράγματα που κάνει να φαίνονται σωστά.
Ο Ηγέτης είναι ανθρωποκεντρικός, ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνανθρώπους του και τους αναπτύσσει

Το Στέλεχος ενδιαφέρεται για τα Συστήματα και το πώς θα χρησιμοποιήσει τα άτομα σωστά.

Το Στέλεχος συνηθίζει να δίνει εντολές και περιμένει να πραγματοποιηθούν,

Ο Ηγέτης ζητάει και καταφέρνει να πείθει με τον τρόπο του.

Το Στέλεχος επιζητά το «μπράβο» για τον εαυτό του

Ο Ηγέτης λέει το «μπράβο» στους συνανθρώπους του.

Στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Υφήλιο οι ΗΓΕΤΕΣ, σε χώρες με Δημοκρατικό πολίτευμα εκλέγονται με δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτοί οι Ηγέτες στη συνέχεια ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ τα πρόσωπα της επιλογής τους για να στελεχώσουν τη Δημόσια Διοίκηση και τους φορείς που την συνθέτουν…

Κλείνω, με μια αναφορά στην αλληγορία του Πλάτωνα για να την θυμηθούν όσοι την έχουν διαβάσει και να φροντίσουν να την μάθουν και να την διαβάσουν σε βάθος όσοι την αγνοούν:

Διαπιστώνοντας τον εκφυλισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την κατάπτωση συστημάτων αξιών, την έλλειψη Ηγετών αλλά και ικανών στελεχών που αυτοί διόριζαν σε δημόσιες θέσεις ο αρχαίος μας φιλόσοφος επέμενε ότι η μοναδική ελπίδα ήταν να φιλοσοφήσουν οι Άρχοντες ή Να αναλάβουν τα ηνία της Εξουσίας οι φιλόσοφοι!

Στην σχετική δραματική του αλληγορία παρουσιάζει ένα σκάφος ακυβέρνητο καθώς ο ιδιοκτήτης είναι μύωψ, κουφός και ΔΕΝ γνωρίζει την ναυτική Τέχνη ενώ τα μέλη του πληρώματος φιλονικούν μεταξύ τους και ΚΑΝΕΙΣ δεν σκέπτεται ότι χρειάζεται ένα έμπειρος Κυβερνήτης που να γνωρίζει τις θέσεις των άστρων και τις ιδιοτροπίες των ανέμων…

Ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια μέσα από την τρικυμία το μεθυσμένο καράβι είναι ο Κυβερνήτης – φιλόσοφος!

Αναρωτιέμαι μαζί σας:

Στη σύγχρονη Ελλάδα, Ευρώπη, Υφήλιο υπάρχουν αυτοί οι Πλατωνικοί «Κυβερνήτες-Φιλόσοφοι» ή είμαστε πλέον καταδικασμένοι μαζί με το αλληγορικό μας καράβι να… τσακιστούμε στα βράχια;
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.