Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιουνίου 2011

Ερχονται μέτρα-μαμούθ με ψήφο εξπρές!

Ένας τόμος εφαρμοστικών μέτρων για τα νέα έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις και το δάνειο παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπό την πίεση της τρόικας για έγκριση μέσα στον Ιούνιο του μεσοπρόθεσμου αλλά και των εφαρμοστικών του μέτρων, αναγκάζει την κυβέρνηση να ενσωματώσει σε έναν νόμο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα… κατεβατό μέτρων, αλλά και πολύ κρίσιμες διαδικασίες και διασφαλίσεις για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, τη σύσταση του νέου παντοδύναμου Ταμείου μέσω του οποίου θα γίνουν οι πωλήσεις και τους όρους δανεισμού της χώρας.

Τα μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας. Κανονικά το κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών, που χθες είχε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, θα έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο του σήμερα. Δεν αποκλείεται όμως – αναφέρουν στελέχη από την Κομισιόν– να παραμείνει στην Αθήνα ή ακόμη και να έρθει η τριανδρία της τρόικας αν υπάρξει ασυμφωνία στα μέτρα του εφαρμοστικού νόμου.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να παρουσιαστούν στην Κυβερνητική Επιτροπή, εν συνεχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο καλείται να τα εγκρίνει. Αύριο –λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος για τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, το νέο οικονομικό επιτελείο αναζητούσε κοινωνικό μανδύα για να περάσει τα μέτρα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει αναφορά για θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο αναφέρθηκε χθες και στη Βουλή ή αν το μέτρο θα συνοδεύει το αναπτυξιακό πακέτο που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του νέου δανείου.

Στο μέτωπο των εισπρακτικών μέτρων των 28,3 δισ. ευρώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης αυξάνοντας όμως τον ειδικό φόρο, διευρύνει τα εισοδηματικά κλιμάκια για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, κάνει πίσω στην επιβολή τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά εξετάζει ως αντιστάθμισμα κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για το μείγμα των μέτρων σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για ένα μικρό περιθώριο «απόκλισης» φέτος λόγω της μεγάλης ύφεσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα άλλα δύο μέτωπα του εφαρμοστικού νόμου είναι οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ και οι δανειακοί όροι. Πρέπει να καθοριστούν οι όροι πώλησης ΔΕΚΟ και ακινήτων, η εποπτεία του νέου Ταμείου αξιοποίησης, το οποίο όπως χθες ανέφερε ο κος Βενιζέλος θα εποπτεύεται από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τεχνική μόνο παρουσία ξένων.

Κυρίως πρέπει να καθοριστεί τι θα γίνουν τα ακίνητα – ΔΕΚΟ που θα μείνουν στο… ράφι. Η Τρόικα ζητά ανά τρίμηνο σαφή στόχο (50 δισ. ευρώ εντός του 2011) και σε δική της έκθεση πρόσφατα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ρευστοποίηση. Στο μέτωπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ του οποίου ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται, έχουν γίνει προσαρμογές στη σύμβαση.

Πηγή:www.capital.gr

από το Geopolitics & Daily News
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.