28 Απριλίου 2011

Το «σορτάρισμα» και η ευθύνη των πολιτικών.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Με εντυπωσίασε πρόσφατα ένα άρθρο του Άγγλου Λόρδου Ρόμπερτ Σκιντέλσκι, καθηγητή ε.τ. της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ ( θεωρείται βαθύς μελετητής του διάσημου οικονομολόγου Κέινς ) που το έγραψε στο Project Syndicate και ούτε λίγο , ούτε πολύ - μέσω αυτού- περίπου «αυτοανακηρύσσεται» σε υπερασπιστή των Ελλήνων πολιτών .

Και με εντυπωσίασε όχι γιατί βάλλει ευθέως κατά των κερδοσκόπων ειδικώς και των αγορών γενικώς και υπερασπίζεται τους Έλληνες που «εν ονόματι των αντιλήψεων των αγορών, όπως λέει, υποχρεώνονται σε υπέρογκες θυσίες». Αλλά γιατί συμφωνώντας ότι «Το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της μείωσης του ελλείμματος σε μια αδύναμη οικονομία είναι αποτρόπαιο - κι ούτε οι στόχοι θα επιτευχθούν, διότι οι περικοπές των δαπανών θα υποσκάψουν τα έσοδα της κυβέρνησης, όπως θα μειώνεται η ζήτηση» - κάτι που όλοι μας έχουμε πια αντιληφθεί, προτάσσει τη σκέψη ότι « για τους πολιτικούς, το σημαντικό δεν είναι να αποφύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά να το πράξουν αυτό από τη δική τους βούληση και με το δικό τους ρυθμό. Όταν μια εκλεγμένη κυβέρνηση δέχεται επίθεση από τις αγορές, είναι ουσιαστικό το πολιτικό σύστημα να παραμένει ενωμένο».

Πρώτο ερέθισμα: Είναι το πολιτικό μας σύστημα ενωμένο; Όχι βέβαια. Ό, τι λέει ο ένας, το κατηγορεί ο άλλος. Όποιο μέτρο αποφασίζεται, όποια απόφαση λαμβάνεται, όποια πρόταση κατατίθεται, δέχεται αμέσως τους μύδρους των «απέναντι». Λες και το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης και μόνο. Και πώς όλοι οι υπόλοιποι, πρέπει να ψάξουν τη λύση μέσα από τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις κι τις συμπεριφορές ενός κομματιού – ή και περισσότερων- του πολιτικού συστήματος.

Δεύτερο ερέθισμα: Ο Λόρδος Σκιντέλσκι, γράφει «ανοιχτά» ότι « ένας μεμονωμένος σορτάκιας δε μπορεί να «φτιάξει» την τιμή ενός αντικειμένου (εκτός κι αν είναι ο Τζορτζ Σόρος, του οποίου το περίφημο στοίχημα εναντίον της βρετανικής στερλίνας το 1992 τον κατέστησε δισεκατομμυριούχο κι ανάγκασε τη Βρετανία να φύγει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών). Αλλά εάν μια ομάδα κερδοσκόπων αποφασίσει (σωστά ή λάθος) ότι το χρέος μιας κυβέρνησης είναι υπερτιμημένο, μπορούν να υποχρεώσουν την τιμή να κατέβει, αναγκάζοντας έτσι το επιτόκιο να ανέβει». Τι καταλαβαίνετε ακόμη κι εσείς που ενδεχομένως δεν έχετε ιδέα Οικονομικών; Μήπως όχι ότι ο περίφημος Σόρος που μας επισκέπτεται συχνά και μας «συμβουλεύει» συχνότερα ενδιαφέρεται κυρίως για το δικό του, προσωπικό χαρτοφυλάκιο και όχι για την ευημερία του Ελληνικού λαού;

Τρίτο ερέθισμα: Για το μέγιστο πρόβλημα της ανεργίας που προκύπτει και εξελίσσεται σε βρόγχο για την Ελλάδα, σημειώνει : «Εξάλειψη του ελλείμματος» σημαίνει πολύ απλά, εξάλειψη πολλών θέσεων εργασίας( στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται από το έλλειμμα.» Πως το αντιλαμβάνεστε αυτό εσείς; Όχι ως κύμα απολύσεων και άλμα στο ποσοστό ανεργίας;

Τέταρτο ερέθισμα: Κάπου, σ΄ όλο αυτό το μπερδεμένο χάος, πρέπει να μπαίνει και η πολιτική. Γράφει ο Λόρδος καθηγητής: «Ποιος είναι ο ρόλος των εκλεγμένων πολιτικών ενώπιον μιας κερδοσκοπικής επίθεσης; Είναι απλώς να αποδεχθούν τη βούληση των αγορών και να επιβάλουν τον απαιτούμενο πόνο στους λαούς τους; Αυτό θα ήταν ένα λογικό συμπέρασμα, εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αποτιμούσαν ορθά τα αντικείμενά τους. Όμως δεν το κάνουν αυτό. Αλλά στο τέλος, είναι οι ψηφοφόροι, όχι οι αγορές, που καθιστούν τις κυβερνήσεις υπόλογες. Όταν αυτά τα δυο μέτρα διαφέρουν το λαϊκό μέτρο πρέπει να επικρατεί, εάν πρόκειται η δημοκρατία να επιβιώσει.» Εδώ, τα συμπεράσματα από το άρθρο του πασίγνωστου οικονομολόγου μοιάζουν ευκολότερα. Τι κάνουν οι εκλεγμένοι πολιτικοί;

Διαλέγετε και παίρνετε.

Και για να καταλήξουμε με μια γενικόλογη αναφορά στο άρθρο του Σκιντέλσκι: «Εάν η επίθεση συνεχιστεί, οι κερδοσκόποι μπορούν να αναγκάσουν μια κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών στις δανειακές της υποχρεώσεις, εκτός εάν βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει το δανεισμό της πιο φθηνά. Το χρηματοδοτικό μέσο που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διευκολύνει στην Ελλάδα κι άλλες πιεσμένες από το δημόσιο χρέος χώρες, όπως η Ιρλανδία και τώρα η Πορτογαλία, κάνει ακριβώς αυτό - υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εφαρμόσουν σκληρά προγράμματα λιτότητας για να εξαλείψουν τα ελλείμματά τους σε μικρό χρονικό περιθώριο».

Καλός ο καθηγητής αλλά … «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» όπως έλεγε παλαιότερα ο λαός μας. Το ίδιο άλλωστε κάνουν οι περισσότεροι επιφανείς αρθρογράφοι στα χρόνια μας. Λένε την αλήθεια αλλά στο κρίσιμο σημείο, τα «θολώνουν». Έτσι και ο Λόρδος.

Η αλήθεια που βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Στη μέση, όπως πάντα; Ή μήπως έχουμε φτάσει στο σημείο που «αντικειμενική αλήθεια» απλώς ΔΕΝ υπάρχει; Και ότι εκεί που επιτρέψαμε όλοι μας να μας φτάσουν οι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες «σορτάκιες» μόνο και μόνο γιατί μας συνήθισαν να ζούμε πέρα και πάνω από τις δυνατότητές μας, κοινά αποδεκτή λύση δεν υπάρχει πέραν της «κοινής λογικής»;
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.