15 Απριλίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καρδιά και ψυχή για την Αθήνα.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Την περασμένη Δευτέρα, αφού φτάσαμε στο Γκάζι με τα πόδια και μπήκαμε στο χώρο ύστερα από face control, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ (αρκετές διμοιρίες) που προσπαθούσαν με δακρυγόνα να κρατήσουν μακριά από το Αμφιθέατρο του 9.84 τους συμβασιούχους του Δήμου που διαμαρτύρονταν ζητώντας το αυτονόητο : Το δικαίωμα στην εργασία.

Το πρόβλημα του Δήμου Αθηναίων με τους συμβασιούχους ( που ωστόσο κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αυτό τους είχε αναγνωριστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, γι αυτό άλλωστε ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους) ήταν γνωστό από το 2003. Κακοί χειρισμοί; Εξασφάλιση απασχόλησης ( της …κακιάς συμφοράς εδώ που τα λέμε) σε άνεργους; Κοινωνική ευαισθησία σ΄ ένα διαπιστωμένο πρόβλημα; Δημιουργία «εκλογικής πελατείας»; Όλα είναι πιθανά.

Το σίγουρο ήταν ότι ανεξάρτητα από τον υπερβάλλοντα αριθμό συμβασιούχων των ολίγων εκατοντάδων ευρώ, ο Δήμος Αθηναίων αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα λόγω χρεών και δανεισμού για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Όπως ήταν σίγουρο ότι οι περισσότεροι συμβασιούχοι αυτοί, «στήριζαν» τη δουλειά που γινόταν και στην Καθαριότητα και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στα Μουσικά Σύνολα και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και σε πολλούς άλλους τομείς. Και ότι η μεγάλη διάρκεια της απασχόλησής τους ( και 5 και 10 και 15 χρόνια) τους έδινε το δικαίωμα να μονιμοποιηθούν.

Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και ο νόμος του κ. Ραγκούση αποφάσισαν να «κόψουν» το κεφάλι που «πονούσε», διώχνοντας αυτούς τους συμβασιούχους. Χωρίς συζήτηση, χωρίς ουσιαστική μοριοδότηση λόγω χρόνου και εμπειρίας, χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Και να τους «αναπληρώσουν» με νέες προσλήψεις άλλου τύπου. Τότε, η κατάσταση έγινε εκρηκτική ΚΑΙ στο Δήμο Αθηναίων. Το Μνημόνιο και η Τρόικα είχαν αποφασίσει. Και οι εργαζόμενοι ( λίγο , πολλοί, καλοί, κακοί, δίκαια, άδικα) έπρεπε να αποκεφαλιστούν.

Οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη ζωή και την εργασία και δεν είναι «υπόλογοι» σε κανέναν επειδή εργάζονται. Αλλά έπρεπε να πληρώσουν.

Αυτό ήταν (το γνώριζαν) ένα από τα βασικά προβλήματα που θ αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες στη νέα Δημοτική Αρχή. Όπως γνώριζαν ( ή έπρεπε να γνωρίζουν) όλα τα προβλήματα των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων και κυρίως του «ιστορικού» Κέντρου και της 6ης Κοινότητας που λόγω παραεμπορίου, πορνείας, ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, σκουπιδιών, βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, εγκληματικότητας, Αγίου Παντελεήμονα, Πλατείας Βικτωρίας, Πλατείας Αττικής κλπ αποτελούσαν πραγματικές βόμβες. Με ανάλογα προβλήματα και στην 7η Κοινότητα και στην 4η και παντού.

Θα περίμενε κανείς από το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους προέδρους των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων συνεπώς να ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με ΑΥΤΑ αλλά και με τη μεγαλύτερη «βόμβα»: Τις χιλιάδες των συμβασιούχων που το «πέταγμά» τους στο δρόμο θα απειλούσε όλη την Αθήνα με έκρηξη.

Αντ αυτού, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είχε άλλες προτεραιότητες .

Αρχικά θα έπρεπε να ασχοληθεί με υπερβάλλοντα ζήλο με την αποδόμηση κάθε έργου των προηγουμένων Δημοτικών Αρχών και ιδίως με την «τετραετία Κακλαμάνη». Να βρει «σκάνδαλα», «κακοδιοίκηση», «κακές αποφάσεις», «ευνοιοκρατικές ενέργειες», «κακοτεχνίες» , «ελλείψεις», «παραλείψεις», «αστοχίες» και να σπιλώσει ανθρώπους παρουσιάζοντας με κάθε τρόπο «στοιχεία» που θα αποδείκνυαν ότι οι Αθηναίοι πολίτες ( έστω το 35 % που προσήλθε στις κάλπες) ορθώς είχε ψηφίσει Καμίνη.

Στη συνέχεια, να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις κυβερνητικές θέσεις και γραμμές, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και της Τρόικας και –ιδίως- τον περίφημο «Νόμο Ραγκούση» που ανάγει το δικαίωμα στην εργασία σε …κυβερνητική παραχώρηση.

Και μετά, σε «διορθώσεις» - μέσω σχετικής πλειοψηφίας βέβαια- αποφάσεων που δεν «γουστάριζαν» αυτά που είχε κάνει ο Κακλαμάνης επειδή…έτσι…απλά δεν «γουστάριζαν».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα :

  1. Να καταργηθεί η εντυπωσιακή εκδήλωση, με παλλαική συμμετοχή, για την παράδοση του κέντρου της Αθήνας σε αθλητικές εκδηλώσεις μια-δυο φορές το χρόνο που μετέτρεπε την πρωτεύουσα σε μια όαση – έστω για 24 ώρες και
  2. Να ακυρωθεί η τιμητική ονομασία ενός μικρού θερινού θεάτρου στον Κολωνό σε «Θέατρο Γιάννης Γκιωνάκης-Λάμπρος Κωνσταντάρας».

Όμως: Η Αθήνα θα συνεχίσει να έχει όλα τα τεράστια προβλήματα που έχει, θα συνεχίσει να καταρρέει από το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, θα συνεχίσει να στενάζει από τη δυστυχία χιλιάδων συμβασιούχων που μένουν άνεργοι, θα συνεχίσει να μην έχει βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς, θα συνεχίσει να πνίγεται στο σκουπίδι, θα συνεχίσει να θυμίζει Μπάνγκλα Ντες με τις χιλιάδες των παραεμπόρων που αραδιάζουν την παράνομη «πραμάτεια» τους, θα συνεχίσει να αποτελεί «Σικάγο» παλαιοτέρων δεκαετιών από την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα .

Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς γιορτή με βόλει και μπάσκετ από χιλιάδες παιδιά στην Πανεπιστημίου, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς «Θέατρο Γκιωνάκη – Κωνσταντάρα» αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο.

Κι όσο για τον Γκιωνάκη και τον πατέρα μου, εκείνοι τίμησαν περισσότερο το θέατρο στον Κολωνό με το όνομά τους απ΄ότι το Θέατρο εκείνους.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.