30 Μαρτίου 2011

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Την Κυριακή 27 Μαρτίου επρόκειτο να προβληθεί από την ΕΤ-1 μία επανάληψη της εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, η οποία αναφερόταν στον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση. Η εκπομπή αυτή θα απαντούσε κατά κάποιο τρόπο σε όσα.. προπαγανδιστικά και αντιεκκλησιαστικά ελέχθησαν τον τελευταίο καιρό από ιδιωτικούς και κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την ίδια ιστορική περίοδο. Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από την προβολή της εκπομπής, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει οριστικά και αμετάκλητα την προβολή της δημοφιλούς εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ. Φαίνεται ότι το ελληνορθόδοξο πνεύμα του 1821 ενοχλεί . Η εκσυγχρονιστική αντίληψη περί δημοκρατίας ορίζει ότι στην τηλεόραση μπορούν να μιλούν απεριόριστα οι εθνοαποδομητές και όσοι κατηγορούν ατεκμηρίωτα την Εκκλησία, ενώ περικόπτονται και εμποδίζονται όσες φωνές έχουν να προσκομίσουν σοβαρές αποδείξεις για τον εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο του Ορθοδόξου κλήρου.

Η εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ επί 19 συναπτά έτη κοσμούσε το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και είχε πολυάριθμο και φανατικό ακροατήριο. Οι τηλεθεατές που την έβλεπαν δεν ήσαν μόνο άνθρωποι εκκλησιαζόμενοι, αλλά γενικότερα Έλληνες και Ελληνίδες που ήθελαν να ακούσουν μία ήρεμη συζήτηση με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και διαπληκτισμούς. Ο παρουσιαστής Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επέλεγε θέματα όχι μόνον θεολογικά, αλλά και ιστορικά, εκπαιδευτικά κοινωνικά, οικογενειακά και άλλα ευρυτέρου ενδιαφέροντος. Εμφανίσθηκαν γνωστές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, ακούσθηκαν ήρεμες φωνές που προτείνουν λύσεις για καυτά θέματα της εποχής, προβλήθηκαν συμβουλές για βελτίωση των ανθρωπίνων και οικογενειακών σχέσεων, παρουσιάσθηκαν η ιστορία και τα προβλήματα του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού, δόθηκαν με τρόπο επιστημονικό- αλλά και κατανοητό- ερμηνείες σε ερωτήματα που αναφέρονται στην Πίστη, στην εκκλησιαστική ζωή, στις αγωνίες των νέων και των γονιών, στην κρίση της κοινωνίας μας. Η διακοπή μιας τέτοιας εκπομπής οπωσδήποτε αφήνει ένα μεγάλο κενό.

Δεν μπορώ να κατανοήσω την λογική των διοικούντων την ΕΡΤ που έλαβαν την απόφαση για οριστική διακοπή της εκπομπής. Δεν θα υπάρχει πλέον ούτε μία εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση για να προβάλλει τον λόγο της Ορθοδοξίας στα παλαιά και νέα προβλήματα που παρουσιάζονται. Και όμως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία σ’ αυτόν τον τόπο, φορολογούνται και με τον οβολό τους στηρίζουν τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αυτούς δεν τους υπολογίζει η διοίκηση της ΕΡΤ; Ή μήπως υπήρχε μεγάλο κόστος; Εξ όσων γνωρίζω από τον Σεπτέμβριο του 2010 παίζονταν επαναλήψεις τη εκπομπής, άρα το κόστος ήταν μηδενικό. Στη Γαλλία όπου επικρατεί μία ακραία μορφή χωρισμού του κράτους από κάθε μορφή Εκκλησίας και θρησκευτικής κοινότητας η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει εκπομπές θρησκευτικού περιεχομένου. Η εκπομπή όμως αυτή δεν ήταν μία κλασική «θρησκευτική» εκπομπή. Άνοιξε τα φτερά της και φρόντισε να διευρύνει τη θεματολογία της ώστε αν αποτελεί μία χαρακτηριστική «ποιοτική» εκπομπή που κάθε σοβαρή τηλεόραση θα ήθελε. Η σημαντική –για κρατικό κανάλι- τηλεθέαση της εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ φαίνεται και από το γεγονός ότι στη μέση διεκόπτετο για διαφημίσεις. Όπως ξέρουμε όλοι ο διαφημιζόμενος δεν επιλέγει εκπομπές με χαμηλή τηλεθέαση.

Η απόφαση αυτή της ΕΡΤ έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή. Όταν υπάρχει οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση στη χώρα μας είναι απαραίτητο να δίνουμε στο λαό μας πνευματικά εφόδια και ηθική ανάταση. Από πού θα αντλήσει αισιοδοξία αν δεν ακούει τον λόγο της Ορθοδοξίας για τα μείζονα ζητήματα που τον απασχολούν; Πού θα βρει αποκούμπι και στήριγμα στη μάχη της καθημερινότητας; Θα μου πείτε ότι όποιος θέλει μπορεί να εκκλησιάζεται στους ναούς και να επικοινωνεί με τους ιερείς. Ναι, αλλά στην εποχή της τηλεοπτικής παντοδυναμίας, είναι έλλειμμα για τη δημοκρατία μας να αποκλείεται η φωνή της Ορθοδοξίας, η οποία ακουγόταν με τρόπο ήπιο από τη δημόσια τηλεόραση. Εξ άλλου πρέπει να προσέξουμε και την πρόσφατη λίαν ενδιαφέρουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 18.3.2011. Η απόφαση αυτή έρχεται να δικαιώσει την Ιταλία, η οποία έχει νομοθετήσει υπέρ της παρουσίας του Εσταυρωμένου στα σχολεία. Έτσι ανατρέπεται προηγούμενη απόφαση 7 δικαστών που είχαν αρχικά καταδικάσει την Ιταλία.

Η ετυμηγορία αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της ποια είναι η πολιτιστική ταυτότητα και πώς θα την προβάλει μέσα από την παιδεία και άλλα μέσα κοινωνικοποιήσεως. Το Δικαστήριο λέει ότι ο Χριστιανισμός είναι η επικρατούσα θρησκεία στην Ιταλία και είναι λογικό να επηρεάζει την εκπαίδευση. Επίσης η απόφαση τονίζει ότι πέραν του θρησκευτικού του ρόλου ο Εσταυρωμένος είναι θεμελιώδες συστατικό του πολιτισμού και της ταυτότητας της Ιταλίας. Άρα μπορεί να υπάρχει σε κάθε σχολική αίθουσα έστω και αν κάποιοι μαθητές είναι αλλόθρησκοι ή άθεοι.

Με αυτή τη λογική και η ταυτότητα του λαού μας είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση. Όπως έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ «για τον Έλληνα η Ορθοδοξία είναι το σπίτι του». Και ο αείμνηστος Βρετανός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν υπογράμμιζε ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας». Είναι, λοιπόν, δίκαιο να διακόπτεται από την κρατική τηλεόραση μία εκπομπή βασισμένη στην ελληνορθόδοξη παράδοση; Θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έχει το σθένος να αναθεωρήσει τη λανθασμένη απόφασή της.

Κ.Χ. 26.3.2011




Share

13 σχόλια:

κοινωνιολόγος είπε...

κυκλοφορεί στα blogs η είδηση για τα πράσινα μήλα που τρώνε το 'Αρχονταρίκι" και ακολουθείται από ένα αρθράκι πανικού με την βαριά υπογραφή του κ.Χολέβα που υπερασπίζεται το "Αρχονταρίκι" σαν να επρόκειτο για εθνική υπόθεση από την οποία κρίνεται η ζωή μας. πλάκα κάνουν! γιατί υπερβάλλουν; γιατί δεν αισθάνονται ανακούφιση που επιτέλους σταμάτησε η εκπομπή του Δημητριάδος Ιγνάτιου; ασφαλώς και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ όπως μας ζητάνε για την απόσυρση της εκπομπής ενός αμφιλεγόμενου προσώπου που επιδίδεται σε ποιμαντικούς πειραματισμούς και μεταπατερικές αρλούμπες. τι σκοπό έχουν; να σφυγμομετρήσουν πόσοι θέλουν τον Ιγνάτιο; γιατί να θέτουν το δίλημμα Ιγνάτιος ή τίποτα; είναι εκβιασμός στον οποίο δεν χρειάζεται να πέσουμε και να υποστηρίξουμε κάποιον που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της εκκλησίας ούτε της πατρίδας. καιρός να περάσουμε στην μετά-"Αρχονταρίκι" κατάσταση. προσωπικά προτιμώ τα ιερά μονοπάτια στην ετ3, δεν θέλω να παρακολουθώ συζητήσεις δημητριαδο-ακαδημαϊκές. η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στημένη και διαφημίζει τον Ιγνάτιο για new αρχιεπίσκοπο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ναι φιλε μου κοινωνιολογε τα ιερα μονοπατια της ΕΤ3 ειναι αξιολογότατη εκπομπή αλλα και το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ δεν εχεις δικιο... ηταν εξαιρετικη εκπομπή με αξιολογότατους επισκέπτες....

Για τις φιλοδοξίες του Ιγνάτιου δεν με ενδιαφέρει...

Το μονο που ενδιαφερει εμας τους απλους Χριστιανους ειναι το αν κοπηκε ή οχι μια πνευματικου περιεχομενου εκπομπή από τις σπάνιες που εχει πια η ελληνική τηλεόραση γενικως....

κοινωνιολόγος είπε...

θα συμφωνήσω ότι είχε πάντα αξιολογότατους επισκέπτες για τους οποίους αισθανόμουν την ικανοποίηση ότι μαζί τους μοιράζομαι την ίδια πίστη, ως αλπός χριστιανός όμως κι εγώ δεν μπορώ να μην διαμαρτυρηθώ μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης που μου δίνεται για τις αδικαιολόγητες παρεκτροπές του Δημητριάδος που ερμηνεύονται με συγκεκριμένες φιλοδοξίες, ενώ ίσως κι ο ίδιος ο Δημητριάδος να θέλει να διακόψει μια εκπομπή ορθόδοξου λόγου γιατί δεν τον εκφράζει πλέον

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Σαφώς φιλε μου κάθε Χριστιανός έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για ότι τον ενοχλεί αφού είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας μας και εχει τα ιδια δικαιώματα αλλα όχι και τις ιδιες υποχρεώσεις με έναν κληρικό.

Και θα μου πεις δικαίως γιατι να μην απασχολουμαι στο ιστολογιό μας και με τις παρεκτροπές των Αρχιερέων;

Αυτο φίλε μου είναι μια ενσυνείδητη επιλογή μου να μιλάω σχεδόν παντα υπέρ της Εκκλησίας μας (λέω σχεδόν γιατι αν παρακολουθείς το ιστολογιό μας καιρό θα εχεις δει κι ελαχιστες αρνητικές αναρτησεις)..
Κι αυτο το κάνω διότι είναι τόσα πολλά τα ιστολογια και τα σαιτ που καταφέρονται μονιμως κατα της Εκκλησίας μας αγνοώντας επιδεικτικά να πουν έναν καλο υπερασπιστικό λόγο που μου δημιουργείται ενδομυχα η αναγκη να στηριξω κι όχι να κατηγορήσω αυτο που πριν 2000 χρόνια δημιουργησε ο Χριστός και στέκει και θα στέκει παρά τα κύματα όρθιο εις τους αιώνας των αιώνων....

Τωρα να θέλει ο Δημητριαδος να κόψει την εκπομπή του το βρίσκω μάλλον απίθανο ακομα και για τον λογο που λες εσυ...της φιλοδοξίας. Δεν νομίζεις ότι μια τηλεοπτική εκπομπή δημιουργεί πάντα ένα δυνατό προφίλ;

κοινωνιολόγος είπε...

σαφώς και στο ίντερνετ επικρατεί η ίδια πολεμική κατάσταση εναντίον της εκκλησίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, όπως στους λοιπούς μη-ψηφιακούς τομείς της κοινωνικής συγκρότησης. ο κλήρος είναι στο στόχαστρο, όμως και ο λαός δεν πάει πίσω, έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, γιατί να μην ξέρουμε ποιος είναι ο σ.Ιγνάτιος και τις σχέσεις του με την κα.Μπακογιάννη; γιατί έχει στραφεί εναντίον του σεβασμιοτάτου Πειραιώς και οι εβραίοι του Βόλου τον αποκαλούν ποιμένα μας, την ίδια στιγμή που οι χριστιανοί αδελφοί μας στο Βόλο στερούνται του ποιμαντικού του τάλαντου; γιατί υποστηρίζει την αθεολόγητη θέση του ενός θεού και της απάρνησης της θεότητας από τον Χριστό; πρέπει να πούμε προς την ιεραρχία ότι ο λαός δεν θυσιάζεται για ποιμένες που τον έχουν πουλήσει. στεγνά, το πρόβλημα είναι ο Ιγνάτιος, η εκκλησιαστική ναυαρχίδα του οικουμενισμού εσωτερικού. άσε που τώρα που τον κόψανε έχει φύγει σαν ήρωας και δεν τον κρατήσανε ώστε να κινδύνευε να ζητήσει ο κόσμος να τον διώξουν. μήπως να ζητήσω κι εγώ να επιστρέψει το "αρχονταρίκι", για να μας ξεφτιλίσει και να μην έχει χρόνο να ασχολείται με τα σχέδιά του για την εκ των έσω κατάρρευση της ορθοδοξίας; θα μπορούσε να επιστρέψει το "Αρχονταρίκι" με άλλον παρουσιαστή; ή ο ίδιος παρουσιαστής θα επιστρέψει με την ίδια εκπομπή για να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να είναι λιγότερο αβάσταχτη η οικονομική κρίση βλέποντας "Αρχονταρίκι"; την εκπομπή του καλύτερα να την έλεγαν "chat room"

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Τωρα το εθεσες πολυ ορθοτερα.
Ναι να συνεχιστει το Αρχονταρικι με άλλον παρουσιαστή....

Ο κ. Χολεβας μπορει να θεωρει ότι αδικηθηκε κι ο Σεβασμιώτατος και ισως ειναι αληθεια....

Αλλα εμενα η θέση μου είναι περισσότερο στην διακοπή μιας τετοιας εκπομπής παρα η απουσία του ίδιου του Μητροπολιτη....

Πάντως φιλε μου δεν συμφωνω ότι απεργαζεται καταρρευση της Ορθοδοξίας.... Αυτο ειναι βαρια κουβεντα!
Τυχαινει να τον γνωριζω καλυτερα και δεν ειναι τετοιος Αρχιερεας...

Μπορει να έχει εκφραστει για τους Εβραίους ή για τον Πειραιώς με τροπο που βαζει σε σκεψεις τους απλους πιστούς αλλα φίλε μου τοτε τι θα λεγαμε για τους χιλιαδες Εβραιους που έσωσε η Εκκλησία τα χρόνια της Κατοχής;

Οι Εβραιοι απεργαζονται την καταστροφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όμως οι Ελληνες Ορθόδοξοι πιστοι στον Λογο του Κυριου βοηθούν όλους τους έχοντες αναγκη συνανθρωπους μας.

Τωρα οσον αφορα τις ενεργειες του Ιγνατιου σιγουρα καλυτερα θα γνωρίζουν οι Βολιώτες και νομιζω ότι τον έχουν σε υποληψη....

cummulus είπε...

Κοινωνιολόγε,
Εἶσαι καταπληκτικός, μέ ἐκφράζεις ἀπόλυτα. Οὖτε γω στεναχωρέθηκα γιά τόν Ἰγνάτιο. Νά μας λείπει τό βύσσινο
από τους φιλο-οικουμενιστές.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλο-οικουμενιστης φιλε μου Cummulus... αλλα πιστευεις κι εσυ ότι θελει να βλάψει ενσυνειδητως την Ορθοδοξία ή απλα έχει μια λάθος θέση επι του θεματος νομιζοντας ότι ειναι υπερ της Ορθοδοξίας...

Εχει σημασία που σε ρωτάω...

cummulus είπε...

Θάνο,
ρωτάς αν θέλει να βλάψει συνειδητά την εκκλησιά. Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι κάνει του κεφαλιού του μαζί με τον Πρεβέζης στο θέμα των μεταφράσεων που "μυρίζουν" παπισμό, και προτεσταντισμό. Αυτές του οι κινήσεις είναι συνειδητές;

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Καλε μου φιλεοι κινήσεις ειναι ενσυνειδητες.... μεν αλλα δεν εχει την αισθηση ότι κάνει κακό στην Ορθοδοξία....
Εχουμε πει πολλα για τους Αρχιερεις και το ξερεις σε ποιες κατηγορές χωρίζονται.....

Ομως δεν νομίζω ότι υπάρχει Αρχιερέας που να θεωρεί ότι πρέπει να κάνει κάποια πράγματα ωστε να καταστρέψει την Ορθοδοξία....

Απλά καποιοι από αυτούς έχουν πάρει αυτο που λέμε τον "στραβό δρομο" νομίζοντας πως εκει πρέπει να πάνε!!!!!! Πως απλα δεν ειναι κακό.....

Ειναι αυτο που λενε συχνα οι πολιτικοί μας... "Ολοι ειμαστε πατριώτες (εννοούν οι πολιτικοί) και περι του πατριωτισμου του καθενός μας δεν τίθεται θέμα"

Κι ομως ο λαός ξερει πολυ καλα ότι πολύ απο αυτους (αν οχι όλοι) είναι προδότες.....και μάλιστα ενσυνείδητοι....

Κατι παρόμοιο συμβαίνει και με τους Αρχιερείς... Λένε "περί του Ορθόδοξου φρονήματος δεν τίθεται θέμα για μας..."

Κι ομως ο πιστός λαός γνωρίζει ότι καποιοι με τις ενεργειές τους εκθέτουν και βλάπτουν την Ορθοδοξία...

Η διαφορά με τους πολιτικούς είναι ότι οι προδότες πολιτικοί είναι συνήθως ενσυνηδητοι εντολοδόχοι προδότες που σημαίνει ότι γνωρίζουν πολυ καλα ότι προσπαθουν για το κακό της χώρας μας...ενω οι Αρχιερεις νομίζουν ακόμα και οι χειρότεροι από αυτους ότι έτσι είναι το σωστο για την Ορθοδοξία!!!!!

Δεν εχουν φτασει ακόμα στο σημείο διαφθοράς των πολιτικών κι αυτο ειναι παρήγορο....

Ισως τους σώζει το ότι είναι ισόβιοι και άγαμοι κληρικοι που σημαίνει ότι αν κάνουν κακό στην Ορθοδοξία ενσυνειδήτως τότε αυτο θα σημάνει αυτομάτως για αυτους απώλεια εξουσίας εφόσον θα χαθεί αναπόφευκτα μεγάλο μερος του ποιμνίου τους αλλα και το ότι δεν είναι σε θέση (οπως οι προδότες πολιτικοί) να απολαύσουν τα οφέλη της προδοσίας τους στον ίδιο βαθμό... λόγω ιερωσύνης!!

Μελαγχολικο θέμα πιασαμε φίλε μου.....

Την λύση μπορει να δωσει μονο ο Κύριος....

cummulus είπε...

Θάνο,
Μιά ενέργεια έχει κάποιες επιπτώσεις στο υποκείμενο αυτῆς. Καλές ή κακές.
Η πρόθεση ή όχι της ενέργειας, δεν απαλύνει την ζημιά. Εχει να κάνει με την ποινή, αν η ενέργεια-πράξη επεσύρει τέτοια. Δηλαδή, ό φόνος από πρόθεση ή από αμέλεια είναι φόνος. Η πρόθεση έχει να κάνει με την ποινή.
Αρα, δεν με αφορά αν θέλει να βλαψει ή όχι την εκκλησία. Βλέπω το αποτέλεσμα των ενεργειών του.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλε μου σωστα τα λες αλλά μην ξεχνάς ότι μιλούσαμε για ενσυνείδητη ή οχι βλάβη....

Ναι τελικώς αυτο εχει σημασία η βλάβη που προκαλείται στην Εκκλησία επί του προκειμένου, αλλά απλά προσπαθώ να βρω ένα ελαφρυντικό....

Και όπως λες κι ο εξ αμελείας φόνος εχει την σχετική ποινή...απλά είναι πολύ μικρότερη από τον εκ προμελέτης... που είναι ενσυνείδητος..

Ας ελπίσουμε οι παραπαίοντες Αρχιερείς να βρουν τον σωστό δρομο με την Χαρη Του Κυρίου γιατί όπως γνωρίζεις η ποινή τους διαφέρει πολύ από αυτην του απλού πιστού....

Εξάλλου κι ο ίδιος ο Κύριος οικονομεί έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν το κακό που πάνε να προκαλέσουν...
Επιστολές αγιορειτών και λογίων απλών πατέρων ή και επιστολές άλλων αδερφών τους Αρχιερέων και επικοινωνία με Γέροντες κλπ μπορουν να συνεφέρουν τον άνθρωπο και μειώνουν δραστικά τα ελαφρυντικά του στο πέρας της ζωής του.....

κοινωνιολόγος είπε...

Για τις φιλοδοξίες του Ιγνάτιου
http://www.youtube.com/watch?v=-AVK3TMG-6E

ο κ.Νεοκλής Σαρρής κάνει αναφορά στο 16 λεπτό της εκππομπής του σε αυτό το θέμα το Αρχονταρίκι είχε κοπεί και παλαιότερα! αλλά επανήλθε!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.