25 Φεβρουαρίου 2011

Το "φάσμα των επιλογών" στη Λιβύη.

Του Κώστα Ράπτη

Οι εναγώνιες προσπάθειες απεγκλωβισμού των υπηκόων τρίτων χωρών από τη σπαρασσόμενη Λιβύη υπενθυμίζουν αναδρομικά ότι η χώρα του Μουαμάρ Καντάφι είχε πάψει προ πολλού να είναι μια απομονωμένη νησίδα οικονομικο-κοινωνικού «πειραματισμού», αλλά αντιθέτως αποτελούσε πόλο έλξης των ξένων κεφαλαίων.

Αυτά ακριβώς τα επενδεδυμένα συμφέροντα, καθώς και η τύχη των ανθρώπινου δυναμικού τους, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την έως τώρα αμήχανη στάση της Δύσης απέναντι στη λιβυκή αιματοχυσία και προορίζονται να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις του διεθνούς παράγοντα.

Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για όλο το «φάσμα των επιλογών» που προσφέρονται προκειμένου να τερματισθεί η λιβυκή κρίση, υπαινισσόμενος πολυμερείς ή ακόμη και μονομερείς δράσεις. Το «φάσμα των επιλογών που έχουν ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της» αποτελούσε άλλωστε, κατά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, και το αντικείμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον εκμυστηρεύονται ότι ακριβώς η παρουσία στη Λιβύη 6.000 Αμερικανών πολιτών (οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον Μουάμαρ Καντάφι ως ανθρώπινες ασπίδες, κατά το πρότυπο του Σαντάμ Χουσεϊν το 1991) επέβαλε χαμηλούς τόνους στην κυβέρνηση Ομπάμα.

(Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι οι εγκλωβισθέντες στη Λιβύη Τούρκοι ανέρχονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 25.000, δίνει το μέτρο της διείσδυσης της γείτονος, ιδίως του κατασκευαστικού της κλάδου, και σε αυτή τη γωνιά της ευρύτερης Μέσης Ανατολής).

Η επιτάχυνση της φυγής των ξένων υπηκόων εντείνει στην παρούσα φάση το δράμα της Λιβύης, οδηγώντας σε παράλυση της παραγωγής και των υπηρεσιών, αλλά και ενισχύει τα επιχειρήματα των θιασωτών του επεμβατισμού (interventionism), με πρόσχημα τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων διαφυγής».

Μέχρι στιγμής πάντως, τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε αναποτελεσματικά και κατόπιν εορτής (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος στο εξωτερικό, οικονομικές κυρώσεις κτλ.) είτε απλώς υποκριτικά (π.χ. εμπάργκο εξοπλιστικού υλικού – όταν μόνο το 2009 οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού από χώρες της Ε.Ε. στη Λιβύη ανέρχονταν, κατά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε 344 εκατ. ευρώ). Η επιλογή της επιβολής ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, προκειμένου να παρεμποδισθεί η μεταφορά μισθοφόρων και η χρήση της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των διαδηλωτών, ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις τάσεις διάλυσης της χώρας με βάση φυλετικές αντιπαραθέσεις.

Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, άλλωστε, η άλλοτε ανθούσα φιλολογία και πρακτική των ανθρωπιστικών επεμβάσεων έχει προ πολλού δώσει τη θέση της στην προστασία της «Ευρώπης φρούριο» από τα επαπειλούμενα κύματα μετανάστευσης ως αποκλειστικό γνώμονα χάραξης πολιτικής.

Την ίδια ώρα ο Μουαμάρ Καντάφι με την χθεσινή τηλεφωνική του παρέμβαση στην κρατική τηλεόραση, παίζει το χαρτί του «πολέμου των γενεών», χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως παιδάρια υπό την επήρεια παραισθησιογόνων, και ταυτοχρόνως υπενθυμίζει το ρόλο του ως συμμάχου της Δύσης στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αποδίδοντας τις εναντίον του κινητοποιήσεις στον... Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το βέβαιο είναι ότι, σε αντίθεση π.χ. με τον τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Άλι, ο Λίβυος ηγέτης δεν διαθέτει οδό διαφυγής στο εξωτερικό –συνεπώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει την αιματοχυσία πολεμώντας μέχρι τέλους.

πηγή capital.gr




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.