13 Ιουλίου 2010

Η Ισπανία κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Μετά το Euro, η Ισπανία πήρε και το Παγκόσμιο Κύπελλο, το παρθενικό της ιστορίας της. Λυτρωτής του τελικού ο Ινιέστα στο 116'.


Η εικόνα του αγώνα

“Ευρωπαϊκός τελικός λέγαμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερο θέαμα...”. Αυτή η ατάκα του Γιάννη Διακογιάννη (κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982) ήρθε στο μυαλό των περισσότερων κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου όταν ο ποδοσφαιρικός κυνισμός της Ολλανδίας χτύπησε κόκκινο.

Αριστα διαβασμένοι οι “οράνιε” δεν άφησαν εκατοστό ελεύθερου χώρου στο δικό τους μισό γήπεδο και δυσκόλεψαν αφάνταστα το χαρακτηριστικό, ισπανικό πάσινγκ γκέιμ το οποίο βρήκε εφαρμογή μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο καλύτερες ευκαιρίες της Ισπανίας στο πρώτο 45λεπτο έλαβαν χώρα ακριβώς τότε.

Για ολλανδική επιθετική δραστηριότητα, δεν μπορεί να γίνει λόγος. Με σκόρπιες ατομικές προσπάθειες του Ρόμπεν και μερικά στημένα, οι Ολλανδοί δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Κασίγιας. Τους ενδιέφερε σε πρώτη φάση να μαρκάρουν αποτελεσματικά την πρώτη πάσα του Τσάμπι Αλόνσο, να βραχυκυκλώνουν τους Τσάβι και Ινιέστα και να απομονώνουν τον Βίγια. Και το κατάφεραν, έστω και αν επιστράτευσαν σκληρότητα που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με κόκκινα κάρτα (μαρκάρισμα ντε Γιονγκ στον Αλόνσο).

Δεν περίμενε βέβαια κανείς ότι το σκηνικό του αγώνα θα άλλαζε στην επανάληψη και πράγματι δεν άλλαξε. Ηταν όμως φανερό ότι αφού η Ισπανία κέρδιζε συνεχώς μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, θα άφηνε και κενά στην άμυνά της. Εξαιτίας αυτών των κενών, ο Ρόμπεν βρήκε αλλά έχασε την ευκαιρία της κανονικής διάρκειας στο 62' όταν το πλασέ του εξοστρακίστηκε στα πόδια του Κασίγιας.

Από εκεί και πέρα....ρουτίνα. Πάσινγκ γκέιμ οι Ισπανοί (με την προσθήκη του Νάβας στη θέση του Πέδρο), ανελέητο πρέσινγκ οι Ολλανδοί και...μηδέν εις το πηλίκο. Εφόσον η Ισπανία επιχειρούσε πάντα να κάνει το κάτι παραπάνω στην τελική προσπάθεια, έβαζε βούτυρο στο ψωμί του αντιπάλου.

Στην παράταση, ο προπονητής της Ολλανδίας Μπερτ φαν Μάρβαϊκ προσπάθησε να φρεσκάρει την ομάδα του με την είσοδο του φαν ντε Φάαρτ αλλά η Ισπανία δεν παρέδωσε τα σκήπτρα του αγώνα, κάθε άλλο. Ο φρέσκος Φάμπρεγας έδωσε δύναμη στους Τσάβι και Ινιέστα και οι ρόχας φόρτωναν συνεχώς την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

H αποβολή του Χαϊντιχα με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 109' διευκόλυνε τα σχέδια των Ισπανών που απέκτησαν την πολυτέλεια να παίξουν με παίκτη παραπάνω για 11 λεπτά. Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν 7 λεπτά για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα αυτό η Ισπανία. Στο 116' η πάσα του Φάμπρεγας έβγαλε μόνο του τον Ινιέστα και ο Καταλανός μέσος δεν λάθεψε. Το γκολ αυτό έμελλε να γράψει την ιστορία του τελικού και να χαρίσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

To κλειδί του αγώνα

Οτι και αν γινόταν στον αγωνιστικό χώρο, η Ισπανία δεν άλλαζε τη ρότα της. Εμπιστεύτηκε μέχρι τέλους το στιλ παιχνιδιού της και έστω και αργά δικαιώθηκε με το γκολ του Ινιέστα. Ενα γκολ-γνώρισμα της Ισπανικής σχολής. Σκαφτή πάσα του Φάμπρεγας στην πλάτη της άμυνας, τελείωμα του Ινιέστα.

ΜVP

Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του βραβείου ανήκει δικαιωματικά στον σκόρερ Αντρές Ινιέστα ο οποίος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στην παράταση. Ουδείς όμως μπορεί να αγνοήσει τον Ικερ Κασίγιας του οποίου η απόκρουση στο τετ-α-τετ με τον Ρόμπεν κράτησε ζωντανή την Ισπανία. Τέλος, ένα μπράβο αξίζει και στον Τσάβι. Εκπληκτικός και ακούραστος!

Ο αδύναμος κρίκος

Ετρεξε πολύ, μόχθηκε, ταλαιπώρησε τους αντιπάλους του ο Αριεν Ρόμπεν, όμως χαρακτηρίζεται δίκαια ως ο μοιραίος παίκτης του αγώνα. Τα δύο χαμένα τετ-α-τετ στην κανονική διάρκεια (το ένα απ' αυτά ανεπανάληπτο) θα τον κυνηγούν για χρόνια.

Συνθέσεις

Ολλανδία:

Μάρτεν Στεκέλενμπουργκ, Γιόρις Ματάισεν, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ (105' Εντσον Μπράαφχαϊντ), Τζόνι Χάιτινχα, Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ, Νάιτζελ ντε Γιονγκ (99' Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ), Αριεν Ρόμπεν, Μαρκ φαν Μπόμελ, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ντιρκ Κάουτ (71' Ελιέρο Ελία), Ρόμπιν φαν Πέρσι

Ισπανία:

Ικερ Κασίγιας, Κάρλες Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τζουάν Καπντεβίλα, Γεράρδ Πικέ, Σέρχιο Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (87' Τσεσκ Φάμπρεγκας), Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Νταβίντ Βίγια (105' Φερνάντο Τόρες), Πέδρο (60' Χεσούς Νάβας)

Η Ισπανία κατέκτησε για 1η φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγινε, μάλιστα, η 1η ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά Μουντιάλ εκτός "γηραιάς Ηπείρου".

Κατακτήσεις

5 φορές Βραζιλία
4 φορές Ιταλία
3 φορές Γερμανία (Δυτική Γερμανία, Γερμανία)
2 φορές Ουρουγουάη, Αργεντινή
1 φορά Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία

Η Χρυσή Βίβλος του Μουντιάλ

Ετος Χώρα Νικήτρια Φιναλίστ Αποτέλεσμα
1930 Ουρουγουάη Ουρουγουάη Αργεντινή 4-2
1934 Ιταλία Ιταλία Τσεχοσλοβακία 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)
1938 Γαλλία Ιταλία Ουγγαρία 4-2
1950* Βραζιλία Ουρουγουάη Βραζιλία 2-1
1954 Ελβετία Δυτική Γερμανία Ουγγαρία 3-2
1958 Σουηδία Βραζιλία Σουηδία 5-2
1962 Χιλή Βραζιλία Τσεχοσλοβακία 3-1
1966 Αγγλία Αγγλία Δυτική Γερμανία 4-2 παρ. (2-2 κ.α.)
1970 Μεξικό Βραζιλία Ιταλία 4-1
1974 Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία Ολλανδία 2-1
1978 Αργεντινή Αργεντινή Ολλανδία 3-1 παρ. (1-1 κ.α.)
1982 Ισπανία Ιταλία Δυτική Γερμανία 3-1
1986 Μεξικό Αργεντινή Δυτική Γερμανία 3-2
1990 Ιταλία Δυτική Γερμανία Αργεντινή 1-0
1994 ΗΠΑ Βραζιλία Ιταλία 3-2 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)
1998 Γαλλία Γαλλία Βραζιλία 3-0
2002 Ιαπωνία & Νότια Κορέα Βραζιλία Γερμανία 2-0
2006 Γερμανία Ιταλία Γαλλία 5-3 πέν. (1-1 παρ., 1-1- κ.α.)
2010 Νότια Αφρική Ισπανία Ολλανδία 1-0 παρ. (0-0 κ.α.)

* Το 1950 αντί τελικού διεξήχθη μία τελική φάση ομίλου. Το τελευταίο παιχνίδι μεταξύ της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας θα έκρινε τον πρωταθλητή κόσμου και γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως ο άτυπος τελικός της διοργάνωσης.

πηγή contra.gr




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.