17 Ιουνίου 2010

Η φιλία διώχνει το άγχος. Αρθρο για την διάλεξη του καθηγητή κ. Γιώργου Πιπερόπουλου στα Χανιά.

Ελένη Φουντουλάκη 17.06.2010

"Επιστροφή στις διαπροσωπικές σχέσεις": είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες που κατακερματίζει τις δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου.
Αυτό επεσήμανε ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, καθηγητής Επικοινωνίας και Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, κατά την διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Χανίων στο πλαίσιο Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιπερόπουλος, "το άγχος και το στρες, δηλαδή η υπέρμετρη ψυχολογική πίεση αποτελούσε ένα διαχρονικό πρόβλημα τόσο για τους παλιότερους όσο και για τους νεότερους. Στην σημερινή εποχή ενώ πιστεύαμε οτι όλες οι μοντέρνες ανακαλύψεις και τα μεγάλα επιτεύγματα, οι πρωτοτυπίες, οι καινοτομίες του ανθρώπου θα μας είχαν απαλλάξει από το στρες και το άγχος, δυστυχώς το έχουν επιτείνει. Την δεκαετία που διανύουμε η αύξηση του στρες είναι κατακόρυφη. Το στρες σε συνδυασμό με το άγχος είναι αυτά που κατακερματίζουν πάρα πολλές δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Οι 'Ελληνες ως λαός συνηθίζαμε να είμαστε της συντροφιάς και της παρέας όμως δυστυχώς στον βωμό της προσωπικής μας ανέλιξης στο κοινωνικο-οικονομικο, πολιτικό σύστημα, χάσαμε την έννοια της παρέας, της φιλίας. Έτσι σήμερα δεν έχουμε αυτά τα ψυχοκοινωνικά στηρίγματα που είχαμε κάποτε, δηλαδή οι διαπροσωπικές μας σχέσεις δεν υπάρχουν πια. Κατα συνέπεια λόγω της ανάγκης μας να προλάβουμε, να προωθηθούμε, να πετύχουμε ως «εγώ», κερματίζοντας το «εμείς», έχουμε μειώσει την ανθρώπινη επικοινωνία και βοήθεια που θα είχαμε όταν νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε υπο κατάσταση άγχους".

"Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι από την παιδική ηλικία πιέζουμε ψυχολογικά τις νεότερες γενιές, ειδικά κατα την περίοδο των εξετάσεων. Άγχος υπάρχει όμως και στην τρίτη ηλικία, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που διανύουμε με την μεγάλη οικονομική «λαίλαπα» που λέγεται Τρόικα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Δ.Ν.Τ.
Ειδικά οι συνταξιούχοι που περίμεναν να καταλαγιάσουν από το άγχος και το στρες, δυστυχώς δεν μπορούν να βιώσουν την ηρεμία που προσδοκούσαν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιπερόπουλος .

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Παράλληλα ο κ. Πιπερόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία υποδηλώνουν έντονο στρες στην ζωή του ατόμου όπως: αϋπνίες, αυξομείωση βάρους, πόνοι στον αυχένα, χαμηλή απόδοση στην δουλειά, ερεθιστικότητα και ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης, απομόνωση, ημικρανίες, χαμηλή ανοχή.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έγινε πρόσφατα εντοπίστηκε ότι τα άτομα που αντιδρούν με υπερτασικές κρίσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, άτομα με αγχωτική προσωπικότητα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αρτηριοσκληρωτικών καταστάσεων που μοιάζουν με περιπτώσεις υψηλών επιπέδων χοληστερίνης και καπνίσματος. Τα ερευνητικά ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα κάτω των 55 ετών, τόνισε ο κ. Πιπερόπουλος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΡΕΣ
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο διαλογισμός, η γνωστική καθώς και η ολιστική προσέγγιση της ζωής είναι οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του στρες. "Το πιο σημαντικό όμως είναι να γυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες, στις παρέες μας, να ξαναθυμηθούμε τους φίλους μας. Διότι εκεί βρίσκεται η απάντηση στις αδυναμίες και στις προκλήσεις και τα διαχρονικά προβλήματα του 21ου αιώνα. Να ξαναγυρίσουμε από το «εγώ» στο «εμείς»", ανέφερε ο κ. Πιπερόπουλος.

πηγή Χανιώτικα Νέα
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.