14 Ιανουαρίου 2010

Γκρεμίστηκε στην κυριολεξία η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πόρτ Ο Πρένς από σεισμό 7,3 ρίχτερ. Χιλιάδες οι νεκροί.


Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών, την οποία ακολούθησε μετασεισμός 5,9 βαθμών, συγκλόνισαν προχθές την Αϊτή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρα πολλά μεγάλα κτίρια ισοπεδώθηκαν προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για «χιλιάδες» νεκρούς και τραυματίες στα συντρίμμια.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομηνικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.

«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή και στα σχετικά στοιχεία που τηρούμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.

«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε» δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Είδα επτά με οκτώ κτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει. Νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πορτ Ο Πρενς, Τσαρλς Λουόμα Όβερστριτ, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και η πρωτεύουσα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν... επικρατούσε το απόλυτο χάος» δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».

Ένας υπάλληλος στην οργάνωση αρωγής των Ηνωμένων Εθνών «Τρόφιμα για τους Φτωχούς» δήλωσε ότι είδε ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, ενώ ένας άλλος υπάλληλος του ΟΗΕ υποστήριξε πως τα περισσότερα κτήρια στην οδό Νταλμάς, τον μεγαλύτερο δρόμο του Πορτ Ο Πρενς, έχουν καταστραφεί.

«Μεγάλο μέρος των γραφείων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί και ζωντανοί» δήλωσε στέλεχος της Αποστολής. Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής», αλλά «και στα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».


Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της κατέρρευσαν, αλλά ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της ηπείρου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να βοηθήσει το λαό»της χώρας της Καραϊβικής και τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού να έχει ήδη κινητοποιηθεί.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία «εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη» της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για «να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς».

Ο Καναδάς -όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί- εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του «έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό».

«Ανησυχία» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μετά το σεισμό στην Αϊτή, όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ. Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του.

Στην Μποκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και [είναι]έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι «ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα αυτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα-, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την «πραγματική τραγωδία» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να στείλει βοήθεια». Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.


Λεηλασίες και βοήθεια από τη Γαλλία

Λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σούπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν.

Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή. Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Στο μεταξύ, δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν σήμερα για την Αϊτή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Συνεργασίας.

Μεγάλος αριθμός αγνοουμένων


Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε, ανακοίνωσε ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ. «Μας ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο Le Montana κατέρρευσε. Από τους 300 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μόνο οι εκατό διασώθηκαν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ», τόνισε ο Ζουαντέ και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, ούτε αν μεταξύ τους υπάρχουν Γάλλοι. Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. «Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και η κατοικία του πρεσβευτή», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται. «Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι», διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά. Από τον σεισμό καταστράφηκε η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ για την σταθερότητα στην Αϊτή (Minustah). Ο Λερουά πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν "κανένα απολογισμό για θύματα". Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως «κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα».

Η Minustah διεθέτει και ένα άλλο κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται ως επιμελητιακή βάση, το οποίο υπέστη ζημιές.

Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν συγκεκριμένο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού.

Τηλεφωνικές γραμμές θέτει το υπουργείο Εξωτερικών στη διάθεση των Ελλήνων που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε εκεί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.


πηγή κειμένου και φωτογραφιών Το ΒΗΜΑ ONLINE



Share

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

O Θεός να βοηθήσει και να παρηγορήσει τους επιζώντες!
Θα μας έρθουν και χειρότερα...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.