24 Οκτωβρίου 2009

Παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Χρίστου Γούδη. Αλλού και Κάπως.

Παρουσίαση νέου βιβλίου

Το νέο βιβλίο του Χρίστου Γούδη

«Αλλού και κάπως-η καθ’ ημάς Δεξιά»

Η ιδεολογία είναι στο προσκήνιο. Σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής, σε μια εποχή που οι άνθρωποι απλά συνασπίζονται, δηλαδή εντάσσονται σε κομματικά και εξουσιαστικά μαντριά και καθίστανται υποτελείς σε όλα τα επίπεδα, τα πολιτικά αδιέξοδα είναι εμφανή. Η απάντηση του πολιτικού κατεστημένου, είναι ένας ισοπεδωτικός μηδενισμός που ευνοεί τα συμφέροντα της σαθρής αστικής νομενκλατούρας, αλλά και μια απόπειρα αποτροπής του οποιουδήποτε διαλόγου με θέμα την ιδεολογία.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί της εγχώριας Δεξιάς, αστικής ή ριζοσπαστικής, έχουν επιδείξει από τη μεταπολίτευση κυρίως και μετά, μια αδυναμία να προσεγγίσουν ιδεολογικά τον μέσο πολίτη και να τον μπολιάσουν με τις αρχές και τις αξίες του εθνικού χώρου. Η αποϊδεολογικοποίηση, φαινόμενο άκρως διαβρωτικό, πλήττει τον εθνικό κορμό, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην αριστερά, που αλωνίζει ανενόχλητη, επιβάλλοντας την παρακμιακή ατζέντα της.

Οι προκλήσεις της εποχής και οι μεταλλάξεις που η κοινωνία μας υφίσταται, έχουν φέρει πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ιδεολογίας. Ο Χρίστος Γούδης στο βιβλίο του με τίτλο «Αλλού και κάπως-η καθ’ ημάς Δεξιά» από τις εκδόσεις Patria, «μεταφράζει» και αναλύει κρυφά νοήματα, εισάγοντάς μας στη μαγεία μιας υπερβατικής προσέγγισης, του τι σημαίνει να είσαι ένθεος, να είσαι «αλλού» και «κάπως», να είσαι Εσύ. Μια πρόταση πνευματικής και μεταφυσικής αναζήτησης, μια περιήγηση στη Θεολογία της καθ’ ημάς Δεξιάς, που είναι βαθύτατα αναρχική, αντισυστημική, ανατρεπτική, άτρωτη και αήττητη.

  • Το βιβλίο «Αλλού και κάπως-η καθ’ ημάς Δεξιά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Patria. Κεντρική Διάθεση βιβλιοπωλείο Λόγχη, Ζαλοκώστα 5, 2ος όροφος, Αθήνα τηλ. 2103641960 & 2103611590
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.



O Xρίστος Γούδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο στην Αγγλία έως το 1979, και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max-Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Εξελέγη Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1981, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, από το 2001 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και επιπλέον, από το 2003, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989. Υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής Σπουδών του Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΔΗ.ΠΑ) του Πειραιά (1987–1989). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας (1999-2002).
Στην επιστημονική του εργογραφία περιλαμβάνονται ογδόντα επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά της ειδικότητάς του, το σύγγραμμα The Orion Complex: A Case Study of Interstellar Matter (Reidel, 1982), δώδεκα πανεπιστημιακά συγγράμματα στο πεδίο της Αστροφυσικής και της Φυσικής, το έργο για το ευρύτερο κοινό Κοσμικές Διαδρομές (1991 και αναθεωρημένη έκδοση 2005), και σε συνεργασία με την Π.-Ε. Χριστοπούλου τα έργα Περί Αστρολογίας (1993) και Οι Πρωτοπόροι της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (1997).

Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, γαλλικά, ιταλικά και πορτογαλικά).

Γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968. Στην ποιητική του εργογραφία περιλαμβάνονται οι ποιητικές συλλογές Μνήμες (1988), Λιγεία (1988), Ίσις (1988), Αλέξανδρος (2000), Ιερή Συνεύρεση (2001), Anáhuac (2001), Παλίμψηστο (2002), Η Σελήνη των Νεκρών (2005), Έλληνες (2006) και Καινοφανή και Αστερόεντα (2006).
Επιπλέον μετέφρασε, σχολίασε και παρουσίασε σε δίγλωσσες εκδόσεις τα μείζονα ποιητικά έργα του Federico Garcίa Lorca στο δίτομο έργο Λόρκα: Ποιήματα της Ανδαλουσίας (2003) και Λόρκα: Ποιητής στη Νέα Υόρκη (2005), όπως και ποιήματα Bρετανών ποιητών που δημοσιεύθηκαν στο αφιέρωμα που ο ίδιος επιμελήθηκε Ποίηση και Αστρονομία (2003).

Έχει επίσης συγγράψει τα έργα πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας Η Κουλτούρα της Δεξιάς (2005) και Οδός Ελλήνων (2006), όπως και περίπου διακόσια άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο γύρω από θέματα επιστήμης, πολιτισμού και πολιτικής φιλοσοφίας, ενώ παράλληλα έχει επανειλημμένως αναπτύξει τις θέσεις και τις απόψεις του γύρω από μείζονα επιστημονικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.