23 Αυγούστου 2009

Ερωτήματα και απορίες για την κρατική αντίδραση στις πυρκαγιές.

Για άλλη μια φορά είδαμε την Πατρίδα μας να καίγεται είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από εμπρησμό, είτε από ξένο δάχτυλο... Οι πυροσβέστες σαν νέοι Λεωνίδες έσβηναν και σβήνουν ακόμα και τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο. Δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το τεράστιο μέτωπο 35 και πλέον χιλιομέτρων. Πολλοί τους κατηγόρησαν κακώς για ολιγορία, πολλοί έψαχναν να βρουν ψύλλους στα άχυρα ενώ το θέμα ήταν πολύ μακριά από εκεί.

Το μέτωπο της φωτιάς που εχτές φάνταζε απλό με μόλις 2 χιλιόμετρα ξέφυγε από κάθε έλεγχο κατακαίγοντας ολόκληρη τη γη μας. Ο κρατικός μηχανισμός απών, οι πολιτικοί έκαναν μόνο δηλώσεις επί πτωμάτων όπως συνήθως. Όλοι μιλούσαν για το κακό που μας βρήκε σα να είναι άμοιροι ευθυνών. Μόνο οι κάτοικοι, οι εθελοντές έφεδροι και οι πυροσβέστες ήταν εκεί από την αρχή πολεμόντας άνισα με αυτήν. Τα μέσα λίγα και πενιχρά εως ακατάλληλα.... Η κυβέρνηση έκανε μόνο συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μαξίμου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο αεροπορικός μας στόλος που για τον εκσυχρονισμό του εδώθησαν 10 δις ευρώ από την Ευρωπαική Ένωση λίγος. Η ξένη βοήθεια, που πρόπερσι ήταν αθρώα, ζητήθηκε κατόπιν εορτής... και όλα αυτά γιατι;


Μήπως επειδή κάποιοι ήθελαν να καούν όλα αυτά; Μήπως έχουν άλλες βλέψεις για τις περιοχές αυτές; Mήπως μετά τη φωτιά αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και αλλάζει η χρησικτησία της γης; Αυτό το έργο το χουμε ξαναδεί.

Ας δούμε όμως κάποια άλλα στοιχεία...

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το ελληνικό δημόσιο στους προμηθευτές των εναερίων μέσων πυρόσβεσης, που μισθώνονται τα τελευταία χρόνια, για την κάλυψη των αναγκών της αντιπυρικής περιόδου. Πληροφορίες λένε οτι οι δύο προμηθευτές, SCORPION (ρωσική) και ERICKSON ICSS (αμερικανική), εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση του 2009, εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη των 30.000.000 € του 2008.Για τα χρήση της νέας χρονιάς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι 20.000.000 €, ποσό που δεν αρκεί ούτε για τα χρέος του 2008 !!!Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος , πόσο το γεγονός αυτό απειλεί να τινάξει στον … αέρα κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό για προστασία των δασών, όταν μάλιστα οι μετεωρολογικές προβλέψεις λένε για ένα «ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι.

Πέρυσι είχαν μισθωθεί και επιχειρούσαν 12 ελικόπτερα. Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εντολή να κάνει σχεδιασμό με …16 ελικόπτερα ! Πως θα γίνει αυτό !!! Αφού, οι εταιρείες που προμηθεύουν τα ελικόπτερα δεν «κατεβαίνουν» στο διαγωνισμό εάν δεν τους καταβληθούν τα 30 εκατ. Ευρώ, ή έστω μέρος αυτών… Κι αν υποθέσουμε πως το πρόβλημα αυτό λυθεί, οι διαδικασίες επικύρωσης του διαγωνισμού είναι απελπιστικά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές (αξιολόγηση από ΠΣ, έγκριση από Ελεγκτικό Συνέδριο) και βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου…Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης.

Ενα από τα λίγα νοικιασμένα ελικόπτερα.

Και δεν ειναι μόνο αυτό. Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει πέντε (5) ιδιόκτητα ελικόπτερα-όχι πυροσβεστικά.
3 συντονιστικά ΒΚ101, 2 μεταφοράς προσωπικού SUPER PUMA. Από αυτά πετάνε μόνο το ένα ΒΚ101 και το ένα SUPER PUMA.Τα άλλα τρία είναι καθηλωμένα καιρό τώρα στο έδαφος λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Αιτία; Ο διαγωνισμός «συντήρησης και διοικητικής μέριμνας» για τα πτητικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο διαγωνισμός μήνες τώρα βρίσκεται σε… εξέλιξη (!) και όπως πάει θα καθηλωθούν στο έδαφος και τα δύο άλλα !..


Ο αεροπορικός στόλος μας σε πυροσβεστικά πτητικά μέσα είναι ο εξής:
13 CL-215 8 CL-415 GR 22 PZL M-18/BS 11 G-164A AgCat

(Tα δύο τελευταία είναι ψεκαστικά με δυνατότητα ρίψης επιβραδυντικού υγρού ενώ αμφότερα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στις φωτιές του 2007 στη Πελοπόννησο.)

Και σήμερα ακούμε συνεχώς ότι στην Αττική πετούν μόνο 9 Ελληνικά αεροσκάφη εκτός από 5 που πετούν σε άλλα μέτωπα. Αν είμαι καλός στην πρόσθεση 8 + 13 = 21 άρα μας λείπουν λοιπόν 6 αεροσκάφη...

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ;

Το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev

Που είναι τα ρώσικα αεροπλάνα Beriev που έμπρακτα έδειξαν την αξία τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ... ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Ο κρατικός μηχανισμός όπως ήταν αναμενόμενο για πολλοστή φορά ήταν απλά ανύπαρκτος, ενώ ο Πρωθυπουργός γνώριζε από χτες ότι η φωτιά θα μπορούσε να φτάσει ως το Πικέρμι σφύριζε αδιάφορα... Ξένη βοήθεια από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε και από την Ρωσία εζητήθει με χαρακτηριστική καθυστέρηση μόλις χτες βράδυ... Που είναι τα Chinook και τα C-130 που κυριολεκτικά πυροβολούσαν τις φωτιές κάποια χρόνια πριν; Τώρα είναι ακατάλληλα; Κάποιο λάκο έχει η φάβα και θα αποκαλυφθεί οσονούπω...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΗΜΑΡ
από το ΕΓΕΡΣΙΣ

Αραγε θα μπορούσε κάποιος να μας δώσει μια έγκυρη απάντηση στα ερωτήματα που θέτει το άρθρο;Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, όπως κατάφερε η παρέα τού Ρήγα να πείσει εκατοντάδες χιλιάδες να ξεσηκωθούν με μόνο (αποσιωπημένο) επιχείρημα αυτό που έκαναν τα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, δηλαδή το ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, έτσι μπορούμε να προετοιμάσουμε το μέλλον που αξίζει στις νέες γενιές
Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!

Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!
http://www.youtube.com/watch?v=NaXxwSUXMOw
http://apps.facebook.com/causes/61685

http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html

http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm

http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html

Unknown είπε...

Καλα αυτα που λετε ρε παιδια αλλα ολοι τα θυμαστε οταν γινει μια καταστροφη,μακαρι τα προβληματα της Πυροσβεστικης να ηταν μονο τα εναερια μεσα,πριν λιγες ωρες γυρισα απο την Αθηνα και μεχρι το βραδι μαλλον θα ξαναφυγω για εκει.Εγω στην παρουσα στιγμη θα σας πω μονο οι πυροσβεστες μονιμοι και εποχικοι σαν και μενα κανουν οτι μπορουν αλλα ειναι τοσο μεγαλο το μετωπο που δυστηχως δεν μπορουν να γινουν και παρα πολλα,ημουν στο μετωπο 30 ωρες περιπου και ακομα και εμεις που ξεραμε οτι σχεδον ολα τα οχηματα της Ελλαδος ηταν κατω δεν ειδαμε πολλα πυροσβεστικα οχηματα,αυτο οφειλετε στο τεραστιο μετωπο.Δεν αδικω αυτον που ουρλιαζει γιατι καιγετε το σπιτι του αλλα πιστεψτε με κανουμε οτι μπορουμε.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αδερφέ μου Warlord, Το ξέρουμε ότι όλα τα παιδιά της πυροσβεστικής μόνιμοι, εποχικοί και εθελοντές είστε κυριολεκτικά ήρωες.
Τα ερωτήματα όπως καταλαβαίνεις απευθύνονται σε πρόσωπα που βρίσκονται αρκετά πάνω από εσας στην ιεραρχία.......
Και το τεράστιο μέτωπο που λές δημιουργήθηκε με ευθύνη των ανωτέρων κυβερνητικών παραγόντων προφανώς και των ανωτάτων αξιωματικών της πυροσβεστικής που συντόνιζαν το έργο της κατάσβεση.

Η φωτια ξεκίνησε βράδυ Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου. Οταν όμως ξημέρωσε και βρισκόταν ακόμα στο Γραμματικό με κίνηση προς Μαραθώνα αντί να πέσουν όλα τα μέσα επίγεια ή ιπτάμενα και να την ελέγξουν ο κρατικός μηχανισμός με ευθύνη των προσώπων που προείπαμε έκανε τα στραβά μάτια. Κι όπως εσύ γνωρίζεις καλύτερα από όλους μας η φωτιά το πρώτο λεπτό θέλει ένα ποτηράκι νερό αλλά την πρώτη ώρα ένα βυτίο.

Ακούστηκε ότι θα χτιστούν εκεί 500.000 νέες κατοικίες....θα είναι τα νέα προάστια των Αθηνών.....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.