Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2009

Γιατί "έφυγε" ο αδριάντας του Θεμιστοκλή από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ. Μεϊμαράκη;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 25ην Νοεμβρίου 2008, έχοντας προσκληθεί στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.), ως πρώην Διοικητής της, σε επιστημονική διημερίδα Γεωπολιτικής, διεπίστωσα με έκπληξη ότι έλειπε ο ανδριάντας του Θεμιστοκλή από την κεντρική πλατεία της Σχολής στην οποία υπήρχαν σε εξέλιξη έργα επιστρώσεως.

Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Διοικητή της Σχολής, αυτός μου διευκρίνησε ότι ο ανδριάντας έχει μεταφερθεί στην άμεσα γειτνιάζουσα με την Σ.Ν.Δ., Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και πλησίον της τοποθεσίας στην οποία εικάζεται (όχι τεκμηριωμένα) ότι ετάφη ο Θεμιστοκλής. Της ενέργειας αυτής είναι ασφαλώς ενήμερη και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Διοικητής της Σ.Ν.Δ., τον Μάρτιο του 2005 και σε μία από τις πρώτες μου επιθεωρήσεις των χώρων της Σχολής, διεπίστωσα ότι υπήρχε αριθμός ανδριάντων και προτομών με κοινό τους χαρακτηριστικό ότι οι απεικονιζόμενοι ήρωες και ναυμάχοι προήρχοντο από την εποχή του 1821 και εντεύθεν.

Θεωρών ότι η απεμπόληση τουλάχιστον 3000 ετών ιστορίας δεν προσέφερε την καλλίτερη δυνατή παιδεία στους Ναυτικούς Δοκίμους, επέλεξα περί τα 150 αρχαία ρητά με τα οποία εκόσμησα επιλεγμένους εσωτερικούς χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων (αυτά υπάρχουν ευτυχώς ακόμη).

Επιπλέον έκρινα ότι αποτελούσε μεγίστη παράλειψη η απουσία του ανδριάντος του Θεμιστοκλή, δεδομένου ότι αποτελεί προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, είναι ο θεμελιωτής της θεωρίας αλλά και της πράξεως της Θαλασσίας και Ναυτικής ισχύος, σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διαχρονική δόξα του πολιτισμού της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τμήματα δε των μακρών τειχών του, ευρίσκονται ακόμη εντός του χώρου της Σχολής.

Η επίκληση οικονομικής δυσχέρειας προς χρηματοδότηση του έργου από την τότε ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με ανάγκασε να στραφώ προς άλλες πηγές.

Τελικά η πολύτιμη οικονομική αρωγή του Πολεμικού Μουσείου και η ποιοτική τέχνη του γλύπτου Κου Χρήστου Λαζαράκη, παρήγαγε τον αξιοθαύμαστο ανδριάντα του Θεμιστοκλή του οποίου τα αποκαλυπτήρια συνέπεσαν με την ημέρα παραδόσεως των καθηκόντων μου από την Σ.Ν.Δ. και ταυτόχρονα ημέρα της αποστρατείας μου (Μάρτιος 2006).

Κατά τον τρόπο αυτό επήλθε αποκατάσταση σε μία μακροχρόνια παράλειψη η οποία όμως, όπως απεδείχθει, δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ.

Η τοποθέτηση του ανδριάντα σε κατάλληλο σημείο της κεντρικής πλατείας της Σχολής δεν έγινε τυχαία.

Σε μία εποχή γυμνή από συμβολισμούς, ο Θεμιστοκλής φέρων την πανοπλία του και δεικνύοντας την θάλασσα, θα ήταν ορατός καθημερινά από τους Ναυτικούς Δοκίμους και θα αποτελούσε το πρότυπο του ηγέτου (και όχι του δημοσίου υπαλλήλου), που θα τους γαλουχούσε στα νάματα των θαλασσίων παραδόσεων του έθνους, θα τους τροφοδοτούσε το φρόνημα και την φιλοδοξία για προσφορά και διάκριση, επιπλέον δε θα τους επέβαλε ηθικά όπως στις κρίσιμες ώρες μην σκέπτονται οτιδήποτε λιγότερο από την νίκη.

Τέλος η ετησία ορκωμοσία των νέων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού υπό την σκιά και την σκέπη του ανδριάντος του Θεμιστοκλή, εξέπεμπε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Πρακτικά το σημείο τοποθετήσεως του ανδριάντα όχι μόνο δεν εμπόδιζε τις οιεσδήποτε δραστηριότητες και τελετές ελάμβαναν χώρα στην πλατεία αυτή αλλά αντιθέτως τις κοσμούσε.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί η απρόσκοπτη τέλεση του συνόλου των εκδηλώσεων, ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας από το 2006 έως σήμερα και επιπλέον η δημόσια δήλωση του τότε Α/ΓΕΝ και τέως Διοικητού της Σ.Ν.Δ. Αντιναυάρχου Δ. Γούση, ότι ο Αντιναύαρχος Μαρτζούκος έπραξε αυτό το οποίο έπρεπε να έχουν πράξει εδώ και πολλά χρόνια οι πρώην Διοικηταί της Σχολής.

Είμαι βέβαιος ότι αντίστοιχες Σχολές Ναυτικών Δοκίμων άλλων χωρών, θα τιμούσαν και θα προέβαλαν με υπέρμετρο τρόπο έναν Θεμιστοκλή, εάν οι Ναυτικοί τους Δόκιμοι είχαν το σπάνιο προνόμιο να είναι απόγονοί του.

Τις ανωτέρω απόψεις μου εξέφρασα προς τον νυν Διοικητή της Σ.Ν.Δ., με την ελπίδα ότι θα επήρχετο αποκατάσταση του ανδριάντος στην προτέρα θέση του, μετά το πέρας των εργασιών στην πλατεία, προφανώς άνευ αποτελέσματος.

Τα εκ μέρους του διατυπωθέντα επιχειρήματα, χωροταξικής φύσεως, χαρακτηρίζω επιεικώς ως ανεπαρκή και προβληματίζουν ακόμη περισσότερο ως προς ενδεχόμενα διαφορετικά κίνητρα και σκοπιμότητες τα οποία επέβαλαν την απομάκρυνση του ανδριάντος από τους Ναυτικούς Δοκίμους.

Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι προσωπικά αδυνατώ να ερμηνεύσω λογικά την εν λόγω ενέργεια, παρακαλώ κύριε Υπουργέ όπως διατυπώσετε την άποψή σας επί του θέματος αυτού.

Διανύουμε μία εποχή δυσχερή σε θεμελιώδεις τομείς του κοινωνικού μας βίου και η υπόθεση την οποία θίγω, ενδεχομένως φαντάζει ως παρονυχίδα ήσσονος σημασίας. Εν τούτοις πιστεύω ότι πολλά από τα κακώς έχοντα, οφείλονται στην αποκαθήλωση των συμβόλων, των προτύπων και των παραδόσεων.

Είμαι βέβαιος ότι με την πολιτική σας υποδομή και αντίληψη θα επιληφθείτε δεόντως του θέματος.

Σε αναμονή της απαντήσεώς σας με εκτίμηση,

Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν. Βασίλειος Μαρτζούκος

Από: asei-gr.blogspot.com
πηγή coctail news

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται σχολιασμός.
Μεϊμαρακη βάλε τον αδριάντα στην θέση του. Αντε..........Share

5 σχόλια:

xristakis41 είπε...

Ο συντάκτης μιλάει για επιείκεια στο τέλος του κειμένου θεωρώ ότι δεν την αξίζει ο κ Μεϊμαράκης

ΣΤΕΦΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα!
Όντως δε χρειάζεται σχόλια. Αλλά δε θα μου προξενήσει καμιά εντύπωση αν και αυτή η ενέργεια αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα ενεργειών ενάντια σε εθνικά σύμβολα και εθνικούς ήρωες. Δε νομίζω ότι ξέχασε κανείς το κατάπτυστο βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄Δημοτικού της Ρεπούση και της ομάδας της στο οποίο όχι μόνο αλλοιώνονταν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και απουσίαζαν εν πολλοίς οι μορφές των ηρώων της Επανάστασης και όσων προσέφεραν σ΄αυτή. Προφανώς, βλέπετε, στη ''νέα εποχή'' εγκαινιάζεται μια νέα αντίληψη που πρεσβεύει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πχ προκειμένου να μετέχουμε ''ισότιμα'' με άλλους λαούς σε διεθνείς οργανισμούς ή για να έχουμε ειρήνη με τους γείτονές μας θα πρέπει σιγά σιγά να ''ξεχάσουμε'' ποιοι είμαστε ως λαός και τι πρεσβεύουμε!
Να επανέλθει, λοιπόν, ο ανδριάντας στη θέση του, αλλιώς...τί να πει κανείς;

Theogr ο κηπουρός είπε...

Καλείστε να περάσετε από τον κήπο για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου σας . Καλό απόγευμα να έχουμε και καλό υπόλοιπο εβδομάδας.

Ανώνυμος είπε...

To σχολιο μου θα ειναι ευπρεπεστατο αλλα θα ηθελα πολυ να μην ειναι με αυτα που διάβασα , και φυσικα εννοω οχι προς εσας αλλα προς την πολιτικη ηγεσία
ευχαριστω

eloxim είπε...

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ Η ΘΑΒΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΤΕΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΤΕΛΗ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ !ΑΥΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΤΟΥΣ!!! ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ! ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ

Καλό και ευτυχισμένο καλοκαίρι στους πατριώτες τους προδότες τους ανθέλληνες και κάθε Ελληνόφωνο πολιτικό που απαξιώνει και προδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας Μου ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.