2 Ιουνίου 2009

Ο Παναθηναϊκός ξανά πρωταθλητής στο μπάσκετ.


To 30o πρωτάθλημα της ιστορίας του (7ο συνεχόμενο και 11ο τα τελευταία 12 χρόνια) πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός, στο ιδανικό αντίο του αρχηγού Φραγκίσκου Αλβέρτη. Οι "πράσινοι" επικράτησαν 94-81 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, έκαναν το 3-1 στις νίκες και ολοκλήρωσαν τη χρονιά με triple crown, το δεύτερο μέσα σε τρία χρόνια.
Έτσι νίκησε

Ομπράντοβιτς και Γιαννάκης αποφάσισαν να παίξουν με ανοικτά χαρτιά το παιχνίδι, κυνηγώντας να εκμεταλλευτούν τα δικά τους ατού παρά να βάλουν φρένο στα αντίπαλα. Ο Παναθηναϊκός, χάρη στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, έβγαλε τόσο ελεύθερα σουτ όσο και φάσεις με τους ψηλούς, βρήκε το εύκολο καλάθι και είχε εξ αρχής ένα προβάδισμα. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός, το ίδιο αποδοτικός στην επίθεση - ο Γιαννάκης είχε ετοιμάσει για μάχη τον Σχορτσανίτη, δεν άφησε τους πράσινους να πάρουν... αέρα σε ένα ισορροπημένο σκηνικό (10-10, 17-17).

Το 28-22, δια χειρός Τσαρτσαρής, δεν κράτησε για πολύ, ούτε το 35-27, με το οποίο ο πράσινοι προηγήθηκαν στο 13', με τους έξι σερί πόντους του Μπατίστ (εντυπωσιακά καρφώματα). Οι ερυθρόλευκοι, ψύχραιμοι σε δύσκολες καταστάσεις, ανακάλυψαν λύσεις στα προβλήματα και μετά το 40-32 μάζεψαν εντυπωσιακά γρήγορα τη διαφορά. Έφτασαν μάλιστα στο 40-42, με τους Τεόντοσιτς (εύστοχος από τη γραμμή του φάουλ μετά από τεχνική ποινή του Γισικεβίτσιους) και Έρτσεγκ να συνθέτουν ένα αξιόπιστο δίδυμο κοντού-ψηλού. Ο Παναθηναϊκός, ασυνήθιστος να μένει πίσω στο σκορ στο σπίτι του, αντέδρασε αμέσως και προτού κλείσει το ημίχρονο πέρασε τα δικά του χτυπήματα στο... κορμί του Ολυμπιακού (47-44 στο 20).

Οι Πειραιώτες είχαν έτοιμοι απάντηση και αντέδρασαν δυναμικά με σερί 7-0 (47-51), αλλά οι πράσινοι παρασύρθηκαν καλώς από τον κόσμο και επέστρεψαν αμέσως. Ο Σπανούλης σκόραρε όταν η ομάδα του τον χρειαζόταν, ενώ ο Φώτσης, ηγετικός σε επίθεση και άμυνα, αποδείχθηκε καταλυτικός προκειμένου ο Παναθηναϊκός να φτάσει πάλι στο +8 (61-53 στο 28) και για πρώτη φορά στο +10 (67-57) από τον Μπατίστ. Ένα ερυθρόλευκο 5-0 (Μπουρούσης, απίστευτο αλλά εκπρόθεσμο τρίποντο του Γκριρ στην εκπνοή του τρίτου δεκάλεπτου) ;έφερε το 67-62, ωστόσο το τριφύλλι είχε πάρει τα ηνία στο επίπεδο της ψυχολογίας.

Το τρίποντο-φάουλ του Χατζηβρέττα ήταν εξ αυτών που πληγώνουν θανάσιμα τον αντίπαλο, αφού έκτοτε ο Ολυμπιακός άρχισε να χάνει την επαφή του με το πνεύμα του αγώνα. Ένα αντιαθλητικό του Τεόντοσιτς (στην επίθεση), όταν κλώτσησε τον Σπανούλη, μία τεχνική ποινή στον πάγκο, και κακές επιθετικές επιλογές, την ίδια ώρα που ο Νίκολας σκόραρε αφειδώς έκαναν το 82-67 στο 33'. Κατάσταση μη αναστρέψιμη για τον Ολυμπιακό. Ο Γκριρ θέλησε να δώσει το φιλί της ζωής, τέλειωσε μόνος του επιθέσεις, αλλά οι ερυθρόλευκοι ούτε τη μισή απόσταση δεν κάλυψαν (86-77). Το 94-81 χάρισε το δεύτερο triple crown στον Παναθηναϊκό.

Το αστέρι

Δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, ούτε ο δεύτερος. Ήταν όμως εκείνος που έκανε εφιάλτες τα όνειρα του Ολυμπιακού για διπλό στο ΟΑΚΑ. Ο Αντώνης Φώτσης είναι από τους πιο προικισμένους Έλληνες παίκτες και στον τέταρτο τελικό έκανε μία από τις πιο μεστές εμφανίσεις της σεζόν. Οι 13 πόντοι, τα 6 ριμπάουντ, οι 2 ασίστ τον κατατάσσουν πρώτο στη λίστα των διακριθέντων.

Απογοήτευση

Ο Νίκολα Βούισιτς ολοκλήρωσε μια άγευστη χρονιά με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Κροάτης σέντερ ήταν σκιά του γνωστού Βούισιτς, απογοητεύοντας ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης πολλά περισσότερα περίμενε από έναν παίκτη της αξίας, της εμπειρίας, της ποιότητας του Βούισιτς. Ο Έρτσεγκ ήταν σαφώς πιο χρήσιμος σε ένα ματς για μπαρουτοκαπνισμένους.

Σχόλιo

Ο Παναθηναϊκός είναι υπερ-πρωταθλητής και το πιστοποιεί κάθε φορά που του είναι απαραίτητο. Έχει το απαραίτητο υλικό, ξέρει να το διαχειρίζεται, έχει χτίσει χαρακτήρα. Απέδειξε πως παραμένει ένα σκαλί πάνω από τον Ολυμπιακό, ακόμη και τώρα που χρειάστηκε να "κλέψει" το πλεονέκτημα της έδρας. Οι ερυθρόλευκοι, που έφτασαν στην πηγή, δεν γεύτηκαν ούτε φέτος το νέκταρ της επιτυχίας. Το γιατί δεν πρέπει να αναζητηθεί σε πρόχειρες σκέψεις. Πάντως για να νικήσεις τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από ένα ημίχρονο καλή απόδοσης.

Τα δεκάλεπτα: 28-24, 47-44, 67-62, 94-81

Ακολουθεί ένα σπάνιο φωτογραφικό στατιστικό στοιχείο. Το επίσημο έντυπο των στατιστικών του αγώνα που συντάσει η ομάδα "Γαλάνη".


πηγή contra.gr



Share

2 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αλλάξει κάτι αυτό το καλοκαίρι. Τι φταίει δεν ξέρω. Πρέπει να καταφέρει η διοίκηση να κάνει μία ομάδα ισχυρή και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και (έξω από αυτόν) και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.Πολλά μπράβο για άλλη μία φορά στο πράσινο τραίνο που για άλλη μία φορά τα πήρε όλα και φέτος.

Unknown είπε...

Φίλοι, Θάνο και Δημήτρη καλησπέρα,

Τίποτα, ενώ προηγούμεθα η ομάδα μας κάθισε χωρίς πόντο σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πάντως από την στιγμή που είχαμε χάσει το πλεονέκτημα της έδρας χάθηκαν τα πάντα.

Υπομονή τώρα μέχρι του χρόνου.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.