4 Μαΐου 2009

Πρωταθλητής Ευρώπης για 5η φορά ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ.


Παρά το μπλακ άουτ του δευτέρου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-71 την ΤΣΣΚΑ και πανηγυρίζει τον πέμπτο τίτλο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

O Παναθηναϊκός έκανε σαφή την πρόθεση να περάσει και πάλι την μπάλα κοντά στο καλάθι και να πάρει πόντους από τον Πέκοβιτς. Οι Ρώσοι όμως περίμεναν την επιλογή αυτή και έκλειναν αμέσως πάνω στο Μαυροβούνιο όταν έπαιρνε την μπάλα. Ο Χόλντεν, στην άλλη πλευρά του παρκέ, πήρε επιτυχημένες επιθετικές πρωτοβουλίες, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βγάλει άμυνες και η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 10-4.

Η φθορά των ψηλών των Ρώσων από τα φάουλ ανάγκασε τον Μεσίνα να γυρίσει την άμυνά του σε ζώνη γεγονός που άλλαξε εντελώς τη ροή του αγώνα υπέρ…του Παναθηναϊκού. Με έξοχη κυκλοφορία της μπάλας και σωστές επιλογές οι πράσινοι όχι μόνο πέρασαν μπροστά (13-12 με καλάθι του Νίκολας) αλλά απέκτησαν και διαφορά (21-16) αφού εν τω μεταξύ είχαν σφίξει σε μεγάλο βαθμό την άμυνά τους πάνω στα ατού του αντιπάλου και ιδιαίτερα πάνω στον Σισκάουσκας.

Όταν δε ο Παναθηναϊκός άρχισε να βρίσκει ελεύθερα τρίποντα και να ευστοχεί, επέβαλλε πλήρως το ρυθμό του βάζοντας φωτιά στις κερκίδες όπου κάθονταν οι οπαδοί του. Με τρίποντο του Διαμαντίδη το σκορ έγινε 29-19, ένα ακόμη του Ελληνα πλέι μέικερ διαμόρφωσε το 36-21 ενώ ο Σπανούλης πήρε τη σκυτάλη για το 42-25.

Και αν απορείτε τι έκανε σε αυτό το διάστημα η ΤΣΣΚΑ η απάντηση είναι απλή. Σχεδόν τίποτα. Οι βοήθειες που έδιναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στην άμυνα ήταν σεμιναριακού επιπέδου και ανάγκαζαν τον αντίπαλο να σουτάρει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το κερασάκι στην εντυπωσιακή τούρτα του πρώτου μέρους έβαλε ένα ακόμη τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Νίκολας μετά από πάσα πίσω από την πλάτη του Γιασικεβίτσιους. Η διαφορά είχε ανέβει πια στο +20 (48-28) με τον Παναθηναϊκό να έχει 8/14 τρίποντα και 17-9 ριμπάουντ.

H μεγάλη καθίζηση…

Ουσιαστικά αυτή η μεγάλη διαφορά χρησίμευσε ως μαξιλάρι ασφαλείας για το δεύτερο ημίχρονο κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός αιφνιδιάστηκε από την πολύ καλή (έως και σκληρή) άμυνα της ΤΣΣΚΑ. Σίγουρα όλοι περίμεναν την αντίδραση της πρωταθλήτριας Ευρώπης αλλά όχι σ’ αυτήν την έκταση. Όταν ο Μεσίνα εγκατέλειψε την αποτυχημένη επιλογή της ζώνης και γύρισε στο μαν του μαν η ομάδα του πέτυχε τρία πράγματα. Εκλεισε τους διαδρόμους προς το καλάθι, μάρκαρε αποτελεσματικά τα πιν ενρολ και έκλεισε όλα τα σουτ με σωστές περιστροφές. Ετσι από το 56-33 φτάσαμε αρχικά στο 56-46 (στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου) και στο 56-50 για ένα σερί 0-17!

Ο Παναθηναϊκός αναζητούσε απεγνωσμένα λύσεις στην επίθεση και τις πήρε από τον Φώτση και τον Περπέρογλου. Ειδικά το τρίποντο του πρώτου για το 59-50 έδωσε μεγάλη ανάσα ενώ ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου κουβάλησε την ομάδα του μέχρι το 65-52.

Η ΤΣΣΚΑ όμως δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα της. Με διαδοχικά τρίποντα από τον Κριάπα και τον Σμόντις και πολλά επιθετικά ριμπάουντ οι Ρώσοι μείωσαν σε 70-66 (είχε μεσολαβήσει ένα κρίσιμο σουτ τριών πόντων του Σπανούλη) και εν τέλει το ματς κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Ο Κριάπα έχασε δύο βολές αλλά ο Διαμαντίδης στην επόμενη κατοχή χρεώθηκε με παράβαση οκτώ δευτερολέπτων.

…και η κούπα

Ο Σισκάουσκας έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο για το 70-69 στα 10 δευτερόλεπτα αλλά ο Διαμαντίδης κράτησε την ψυχραιμία του στις βολές (72-69). Ο Σισκάουσκας απάντησε με ένα ακόμη ζευγάρι βολών για το 72-71 στα 8,5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια η ΤΣΣΚΑ έστειλε στη γραμμή τον Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός ευστόχησε σε μία αλλά ο Σισκάουσκας αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο προς τέρψιν των φίλων του Παναθηναϊκού που βρίσκονται στο γήπεδο και όχι μόνο. Το 5ο ευρωπαϊκό ήταν γεγονός.

Το αστέρι

Oλοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να έρθει το 5ο ευρωπαϊκό στην Αθήνα. Ο Ομπράντοβιτς σχεδίασε άψογα το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, ο Γιασικεβίτσιους έδωσε ρυθμό και σκορ, ο Σπανούλης πέτυχε ένα πολύ μεγάλο τρίποντο, ο Διαμαντίδης έβαλε τις κρίσιμες βολές, ο Φώτσης έδωσε την πιο μεγάλη ανάσα όταν η ΤΣΣΚΑ έκανε το μεγάλο σερί, ο Περπέρογλου κουβάλησε τον Παναθηναϊκό στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Νίκολας έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και στην επίθεση. Το Κύπελλο ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς.

Απογοήτευση

Aπό τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά στο +23 δεν θα έπρεπε να παίξει με τη φωτιά. Βέβαια η ΤΣΣΚΑ έπαιξε σκληρά σε πολλές στιγμές αλλά οι πράσινοι όφειλαν να βρουν λύσεις, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες για να φτάσουν σε μία πιο άνετη νίκη. Χαλάλι πάντως.

Σχόλιo

Τη νίκη και το Κύπελλο έδωσε η εκπληκτική απόδοση του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος που ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ να τρέξει και τελικά να μην…φτάσει. Με την προίκα του +20 οι πράσινοι κατάφεραν να μην πληρώσουν την επιθετική τους καθίζηση και να έχουν…κάβα επιθέσεις και χρόνο για να αντιδράσουν. Στο τέλος χρειάστηκε και η τύχη αλλά η τύχη συμμαχεί πάντοτε με τους ισχυρούς. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αιχμαλώτισε στο πρώτο ημίχρονο τον Ετόρε Μεσίνα και τους παίκτες του που παρά την κακή εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου έφτασαν στην κατάκτηση της κούπας. Ένα μπράβο αξίζει και η ΤΣΣΚΑ για την καταπληκτική αντίδρασή της αφού κατάφερε να επιστρέψει αν και ήταν στριμωγμένη στα σχοινιά.


Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός: Σπανούλης 13(3/5τρ), Περπέρογλου 6(1), Μπατίστ 6(4ρ), Φώτσης 13(3/6τρ, 8ρ), Νίκολας 7(1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10(2/3τρ, 4ρ), Πέκοβιτς 6(6λ), Γιασικεβίτσιους 10(3/5τρ, 4ρ, 4ασ)

ΤΣΣΚΑ: Ζήσης, Σμόντις 9(1/4τρ, 9ρ), Σισκάουσκας 13(2/6τρ), Χόλντεν 14(5/7δ, 4ασ), Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9(1τρ, 7ρ), Πλάνινιτς 5

από το contra gr

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Δημήτρης Διαμαντίδης: «Είναι μεγάλη χαρά το να παίζεις σε μία μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός και να παίρνεις τίτλους. Είμαστε σ' αυτήν την ομάδα για να διεκδικούμε τίτλους. Θέλουμε να είμαστε καλά και υγιείς για να μπορέσουμε στο μέλλον να κυνηγήσουμε και άλλα τρόπαια. Είναι μεγάλη μας χαρά να δουλεύουμε έτσι, με αυτή τη διοίκηση, την τεχνική ηγεσία. Κάνεις τις προσπάθειές σου και πιστεύω ότι στο τέλος βγαίνουμε δικαιωμένοι».
Ντρου Νίκολας: Στο πρώτο ημίχρονο μας βγήκαν τα σουτ. Στο δεύτερο αναστράφηκε η κατάσταση αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση του τίτλου».
Βασίλης Σπανούλης: «Ήρθαμε στο Βερολίνο για να κατακτήσουμε την κορυφή της Ευρώπης και τα καταφέραμε. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει! Ευχαριστούμε τον κόσμο, ήταν απίστευτος, όπως ήταν και οι συμπαίκτες μου».
Θανάσης Γιαννακόπουλος: «Είναι μια δικαίωση για όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Κυρίως, όμως, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο κόσμο του Παναθηναϊκού. Σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι».
Κώστας Τσαρτσαρής: «Πήγαμε να βγάλουμε τα... μάτια μας, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Μπορούσε να είναι και χειρότερα. Είναι μια μεγάλη νίκη».
Ο ξένος Τύπος γράφει...
Euroleague.net: «Οι πράσινοι είναι οι πρωταθλητές. Κέρδισαν με 73-71 σε ένα μεγάλο θρίλερ στην Ο2 Arena του Βερολίνου. Το προβάδισμα των 23 πόντων πήγε περίπατο, αλλά ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστόχησε στο σουτ του αγώνα».
L'Equipe: «Το πέμπτο του Παναθηναϊκού. Πλέον έχει γίνει σύνδρομο για τον Ετόρε Μεσίνα να χάνει από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κάτι που έγινε για τρίτη φορά μετά τους τελικούς του 2002 και 2007. Το ματς ήταν θρίλερ, καθώς η ΤΣΣΚΑ έχανε με 23 και είχε την ευκαιρία να κερδίσει στο τελευταίο σουτ».

Οι κατακτήσεις
8 τρόπαια: Ρεάλ Μαδρίτης, Ισπανία (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995)
6 τρόπαια: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, EΣΣΔ/Ρωσία (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008)
5 - Βαρέζε, Ιταλία (1970, 1972, 1973, 1975, 1976)
- Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ισραήλ (1977, 1981, 2001 - Σουπρολίγκα, 2004, 2005)
- Παναθηναϊκός, Ελλάδα (1996, 2000, 2002, 2007, 2009)

από το John Patra



Share

2 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Πολλά μπράβο στους πράσινους,καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο αλλά δεν περίμενα με τίποτα να συνέχιζε με αυτό τον ρυθμό ο Παναθηναικός, αλλά ούτε και να γυρίσει διαφορα η Τσσκα 23 πόντων.Απίστευτη ανατροπή και πιστεύω το παιχνίδι δεν ήταν για καρδιακούς στο τέλος, αφού ο Σισκάουσκας αστόχησε στο τελευταίο σουτ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Μπραβο στους βαζελους. Μπραβο και στους Γιαννακόπουλους. Ο ΠΑΟ έχει γίνει πλέον μια από τις πρώτες 4-5 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης όλων των εποχών.....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.