Τελευταίες αναρτήσεις

28 Απριλίου 2009

Κρούσματα σε σχολείο με Ελληνόπουλα στις ΗΠΑ. Λίγες βασικές οδηγίες και συμβουλές.

Πανικός επικρατεί στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά παιδιά ελληνικής καταγωγής πηγαίνουν σχολείο στο Σεντ Φράνσις της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάστηκαν οκτώ κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Φλάσινγκ του Κουίνς και απέχει ελάχιστα από τη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης «Άγιος Νικόλαος».
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό κανένα παιδί ελληνικής καταγωγής, ενώ το σχολείο παραμένει κλειστό από την Πέμπτη.
Παρόλα αυτά, οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία γιατί με το πρώτο δείγμα πυρετού ή αδιαθεσίας δημιουργείται η εντύπωση ότι πιθανό να έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό.
Στο σχολείο, στο οποίο φοιτούν παιδιά ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών, λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας καθώς και ελληνικός μαθητικός σύλλογος.

Οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης

1. Τι είναι γρίπη των χοίρων;

Είναι μια άκρως μεταδοτική, οξεία αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους. Προκαλείται από στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και παρότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, η θνησιμότητα στα ζώα δεν ξεπερνά το 4%. Σπάνια μεταδίδεται στον άνθρωπο και κατά κύριο λόγο προσβάλλει όσους βρίσκονται σε επαφή με άρρωστα ζώα. Οι χοίροι, όμως, προσβάλλονται ταυτόχρονα από στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, αυτών που πλήττουν τον άνθρωπο και τους δικούς τους. Όταν οι ιοί συνυπάρχουν στον οργανισμό του ζώου, γίνεται ανταλλαγή γονιδίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα στελέχη. Κάτι τέτοιο ίσως συνέβη και με τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό Η1Ν1, που προκάλεσε πρόσφατα τους θανάτους στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

2. Πώς μεταδίδεται η γρίπη των χοίρων μεταξύ ανθρώπων;

Ακριβώς όπως η εποχική γρίπη, δηλαδή με σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν βήχει ή φτερνίζεται κάποιος ασθενής και στη συνέχεια εισπνέονται από τους πλησίον του.

3. Τι συμπτώματα έχει;

Ξαφνική εμφάνιση πυρετού πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, βουλωμένη μύτη, κόπωση και ανορεξία. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν συνάχι, πονόλαιμο, ναυτία, εμετούς και διάρροια.

4. Γιατί ανησυχούμε τόσο από την εμφάνιση της γρίπης στο Μεξικό;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων που εμφανίστηκε εκεί, καθώς μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να προκαλέσει πανδημία. Τον περασμένο αιώνα, ιοί που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, προκάλεσαν πολλά εκατομμύρια θανάτους.

5. Yπάρχουν θεραπευτικά μέσα κατά της γρίπης των χοίρων;

Ναι. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης των ΗΠΑ συνιστά τα αντιιικά Tamiflu και Relenza, καθώς δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή του ιού. Πάντως, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως χωρίς ιατρική παρακολούθηση και χωρίς αντιιικά φάρμακα. Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο εναντίον αυτού του στελέχους.

6. Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να λάβουμε;

Οι αρχές δημόσιας υγείας σε πολλά κράτη αρκούνται στα συμβατικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στη χώρα και η επιβολή καραντίνας σε όποιον αρρωσταίνει. Καλό είναι να αποφεύγονται οι χειραψίες, τα φιλιά, να φοράμε μάσκα να πλένουμε τα χέρια μας και να καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες όπως τηλέφωνα, πόμολα, κουμπιά του ασανσέρ.

7. Μπορούμε να φάμε χοιρινό κρέας;

Ναι. Ο ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου ζώου. Πρέπει, όμως να είναι καλοψημένο.

8. Τι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα;

Γίνεται ενημέρωση στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης των ταξιδιωτών προς και από χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου, ενώ σε εγρήγορση είναι και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

9. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών φαρμάκων στη χώρα μας;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το απόθεμα της χώρας μας σε αντιιικά φάρμακα επαρκεί για να καλύψει το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως συστήνουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.

ΠΗΓΗ καθημερινη & ημερίσιαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.