7 Απριλίου 2009

Τραγωδία από τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία


Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα τα σωστικά συνεργεία και επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.
Οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι μπορεί να ανέρχεται σε 70.000, δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Ο σεισμός "σχεδόν κατέστρεψε" ολόκληρες πόλεις ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος σε 15.000 κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, δήλωσε ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου Τζανφράνκο Φίνι.
Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών είχε προκαλέσει το θάνατο 2.735 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.
"Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν", τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί "πολύς χρόνος" για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ιστορικό κέντρο της Λ'Ακουίλα επλήγη ιδιαίτερα. Μια εκκλησία κατέρρευσε, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας. Επίσης ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς, μετέδωσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Με βαλίτσες και κουβέρτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης.
Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη, ενώ συνεργεία διάσωσης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ερευνούν τα ερείπια για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Εξάλλου οι Θέρμες του Καρακάλλα, ένα επιβλητικό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ, επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρώμης.

"Έπειτα από μια πρώτη εξέταση μετά το σεισμό, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι Θέρμες του Καρακάλλα υπέστησαν μερικές ζημιές, οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκτιμηθεί επακριβώς", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Άντζελ Μποτίνι, υπεύθυνος των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας.

Τα ερείπια αυτού του συγκροτήματος των 110 στρεμμάτων, που βρίσκεται στους πρόποδες του Αβεντίνου λόφου, στο κέντρο της πόλης, το οποίο περιλάμβανε τα λουτρά, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες, είναι από τα καλύτερα συντηρημένα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

"Για να έχουμε πλήρη και λεπτομερή απολογισμό, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο", προσέθεσε ο Μποτίνι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι άλλοι ιστορικοί χώροι της πόλης, ιδιαίτερα το Φόρουμ και το Κολοσσαίο, δεν υπέστησαν ζημιές. Άλλωστε το Κολοσσαίο ήταν σήμερα το πρωί ανοικτό για τους τουρίστες.

Πολλές χώρες πρόσφεραν βοήθεια στην Ιταλία ανακοίνωσε ο Αγκοστίνο Μιότζο ένας από τους επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

"Προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας από χώρες του εξωτερικού", τόνισε ο ίδιος στο πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Όπως διευκρίνισαν τα συνεργεία διάσωσης, η περιοχή που διεξάγονται οι επιχειρήσεις εκτείνεται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Λ'Ακουίλα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από την κεντρική Ιταλία, και στη Ρώμη.
Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως το μέγεθος είναι 5,8.

Εγκλωβισμένος Ελληνας φοιτητής

Πέντε Ελληνες φοιτητές έχουν τραυματιστεί, αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου, ενώ ένας ακόμη παραμένει εγκλωβισμένος, αλλά επικοινωνεί με τους διασώστες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλης Κουφολιάς είναι ακόμη εγκλωβισμένος, αλλά επικοινωνεί με τους διασώστες, γεγονός που θεωρείται θετική ένδειξη.
Ένας ακόμη Ελληνας φοιτητής απεγκλωβίστηκε, αλλά δεν διακομίστηκε και το όνομά του δεν έγινε γνωστό.
Η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος στην Ανκόνα μετακινήθηκε στην Πεσκάρα για να επισκεφθεί τους δύο φοιτητές που νοσηλεύονται εκεί, ενώ ελληνικό κλιμάκιο από την πρεσβεία και τις προξενικές αρχές μας κατάφερε να φτάσει στην Λ' Ακούιλα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση.

Το ελληνικό κλιμάκιο συγκεντρώνει τους φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, για να τους παράσχει τα αναγκαία έγγραφα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης και να τους μεταφέρει με λεωφορεία που έχει διασφαλίσει η πρεσβεία προς το αεροδρόμιο της Ρώμης, όπου οι δύο αεροπορικές εταιρίες Aegean και Ολυμπιακή προσφέρθηκαν να τους μεταφέρουν ως τις πόλεις καταγωγής τους, δωρεάν.
Το ίδιο ισχύει και για τους Κύπριους φοιτητές, κατόπιν πρωτοβουλίας των ελληνικών αρχών, οι οποίες επικοινώνησαν με την κυπριακή πρεσβεία στη Ρώμη.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη είναι: +390 6808 2030

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει τη βοήθειά της όχι μόνον στους έλληνες και Κύπριους αλλά και σε όποιον το ζητήσει», δήλωσε ο κ. Κασσίμης, ο οποίος υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών και την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Στο πνεύμα της άμεσης κινητοποίησης αλλά και της αλληλεγγύης προς τη γειτονική χώρα, η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, «έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή για την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον ΓΓ πρέσβη κ. Αγαθοκλή και επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό της Φ. Φρατίνι, στον οποίο διαβίβασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να συνδράμει σε διασώστες και υλικό, αν της ζητηθεί», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Για τον σκοπό αυτό, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου ετοιμάστηκε ένα C 130 με 15 διασώστες της ΕΜΑΚ και 15 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του στρατού και υλικό, έτοιμοι να μεταβούν εκεί.
Η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Ιταλίας.
Ως τώρα δεν έχει ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο από την ιταλική πλευρά.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους έλληνες που βρίσκονται στην πόλη της καταστροφής. Είναι θετικό ότι μέσα σ αυτή τη δυστυχία δεν είχαμε κανένα θύμα και ελπίζουμε να περιοριστεί και ο αριθμός όλων των θυμάτων. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιον το ζητήσει», κατέληξε ο κ. Κασσίμης, οποίος εξέφρασε εκ νέου την «απόλυτη ικανοποίησή»του για την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων αρχών.



Share

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Πραγματικά μεγάλη τραγωδία αυτό που συνέβει χθες στην γειτονική χώρα.
Μεγάλη αγωνία για όλους τους Έλληνες σπουδαστές και τις οικογένειές τους.
Δυστυχώς είχαμε άσχημη κατάληξη με τον Βασίλη Κουφολιά, όπου ανασύρθηκε νεκρός απο τα συντρίμια. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.