Τελευταίες αναρτήσεις

20 Μαρτίου 2009

Ασιάτικο κουνούπι <<τίγρης>>.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις δημόσιες Αρχές μετά την πληροφορία ότι το επικίνδυνο ασιατικό κουνούπι «τίγρης» έκανε και φέτος στη χώρα μας την εμφάνισή του και αυτήν τη φορά στην περιοχή της Ριζούπολης.

Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού (Aedes albopictus), το οποίο είναι μαύρο με λευκές ρίγες, θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση 23 επικίνδυνων ιών, εκ των οποίων ο ένας είναι ο θανατηφόρος δάγκειος πυρετός.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα κανένα ύποπτο κρούσμα μετάδοσης ιού.

Η πληροφορία ότι το επικίνδυνο έντομο εμφανίστηκε στην Αθήνα, προήλθε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που με τη σειρά τους απέστειλαν έγγραφο στις 13 Μαρτίου στη Νομαρχία Αθηνών, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη νομαρχία, αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων στους 48 δήμους που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της και αφορούν την καταπολέμηση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (π.χ. λιμνάζοντα, στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κ.λπ.).

Το κουνούπι «τίγρης» ενδημεί στις ασιατικές και αφρικανικές περιοχές και εμφανίζεται κυρίως μετά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

«Λαθρεπιβάτης»
Στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Μακεδονία) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να κατέφτασε ως «λαθρεπιβάτης» αφήνοντας τα αβγά του στα λάστιχα αυτοκινήτων ή αεροπλάνων.

Πάντως ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΟ), κ. Γ. Πιερρουτσάκος, συνιστά ψυχραιμία, τονίζοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό του κουνουπιού μετά και την πληροφορία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η παρακολούθηση, όπως είπε, συνεχίζεται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το κουνούπι. Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό το κουνούπι εμφανίζεται μετά τις βροχές οπότε και εντείνονται οι έρευνες για όλα τα είδη εντόμων και ιδίως για τον «τίγρη» που θεωρείται και το πιο επικίνδυνο έντομο.

Σημειώνεται επίσης ότι το κουνούπι «τίγρης» έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στην Ελβετία και στην Ιταλία.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τι προκαλεί το τσίμπημά του

Θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση συνολικά 23 ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και η «τσινγκουγκούνια».

Η τελευταία νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, είναι μια ιογενής λοίμωξη που ανήκει στην κατηγορία των αιμορραγικών πυρετών. Εκδηλώνεται σε 4-7 ημέρες μετά το τσίμπημα και συνοδεύεται με μυαλγίες, οιδήματα, κεφαλαλγία. Η πορεία της νόσου είναι καλοήθης και σπανίως οδηγεί σε υποτροπιάζουσες αρθραλγίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • Εντομοαπωθητικά για επάλειψη στο δέρμα και ψεκασμό των ρούχων.
  • Εντομοκτόνα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Κουνουπιέρα κατά τις ώρες ύπνου.
  • Ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου.
  • Σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες.
πηγη έθνος

ΣΧΟΛΙΟ


Πλησιάζει το καλοκαίρι και πρέπει σιγά - σιγά να λάβουμε τα μέτρα μας. Προσοχή λοιπόν στα έντομα, να έχουμε το νου μας όσο μπορούμε, γιατί καλό το καλοκαίρι, η θάλασσα και όλα αυτά, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.