31 Μαρτίου 2009

Η Ελλάδα το 1550. Μέσα από τα μάτια του Ελληνα χαρτογράφου της Αναγέννησης Νικολάου Σοφιανού. Μπά!! H Μακεδονία είναι μέσα στα όρια.....


Αλλος ένας χάρτης απο το ebay που δείχνει τα αυτονόητα.....οτι η Μακεδονία ήταν πάντα στην συνείδηση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας. Είναι χάρτης από την λατινική έκδοση του Abraham Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum . H λατίνικη έκδοση βασίζεται στην πρωτότυπη έκδοση του Ελληνα χαρτογράφου της Αναγέννησης που έζησε στην Βενετία, Νικολάου Σοφιανού (1500-1560) ο οποίος καταγόταν από την Κέρκυρα. O οίκος που πωλούσε τον χάρτη στο ebay, (regiomantanus απο την Indianapolis (USA)) με ειδίκευση σε παλαιούς χάρτες εχει αναρτήσει το παρακάτω υπέροχο κείμενο....αφιερωμένο σε όλους τους.. εθνομηδενιστές,τους Σκοπιανούς και την προπαγάνδα τους.

We are pleased to offer this scarce original map (Zacharakis #1616) of Greece and western Turkey from the 1624 Latin edition of the Theatrum Orbis Terrarum of Abraham Ortelius (1527-1598), the first true atlas in the modern sense. This example of "historical cartography" was presented in the Parergon section of the Theatrum, and is based on a map compiled by Nikolaos Sophianos (1500-1560). The Sophianos map, Totius Graeciae Descriptio, was first published in 1545 as a multisheet woodcut map but is best known from the four sheet engraved edition published in 1552. Unquestionably the most influential printed map of Greece and its dispersed people and culture, a recent study by George Tolias has shown that the Sophianos map had a profound impact on the notion of Hellenism and served as a defining document of Greek territorial identity, thanks in no small part to its wide dissemination in the Ortelius atlas.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
...ειμαστε στην ευχαριστη θεση να προσφερουμε αυτο τον σπανιο αυθεντικο χαρτη της Ελλαδας και της δυτικης Τουρκιας απο την Λατινικη εκδοση (1624) του Theatrum Orbis Terrarum του Αβρααμ Ορτελιους (1527-1598), τον πρωτο πραγματικο ατλαντα με την συγχρονη εννοια του ορου. Ειναι ενα υποδειγμα "ιστορικης χαρτογραφιας" που παρουσιαστικε στο Parergon του Theatrum και βασιστικε σε χαρτη που συνεθεσε ο Νικολαος Σοφιανος . Ο χαρτης του Σοφιανου ,Totius Greaciae Descriptio, πρωτοδημοσιευθηκε στα 1552.
Χωρις αμφιβολια ο χαρτης αυτος ειχε μεγαλη επιροη για την Ελλαδα τους κατοικους και την κουλτουρα τους.
Προσφατη μελετη απο τον Γιωργο Τολια δειχνει οτι ο χαρτης του Σοφιανου ειχε μεγαλη συνεισφορα στην δημιουργια της αισθησης του Ελληνισμου και χρησιμοποιηθηκε σαν στοιχειο που οριζε την Ελληνικης γεωγραφικη ταυτοτητα, μιας και ο χαρτης στην εκδοση του Ορτελιους ειχε μεγαλη επιτυχια(εμπορικη) και διασπορα.

....κατά τα άλλα η ελληνική συνείδηση είναι ένα κατασκεύασμα του Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ: Nikolaos Sophianos's Totius Graeciae Descriptio: The Resources, Diffusion and Function of a Sixteenth-Century Antiquarian Map of Greece.

Μην σας παραξενεύει το γεγονός οτι δείχνει την Μακεδονία να φθάνει ως την Αδριατική θάλασσα, αφου εχει συμπεριλάβει στην σημερινή Μακεδονία την σημερινή Ηπειρο και την Βόρεια Ηπειρο της Αλβανιας....περιοχές με αμιγώς Ελληνικούς πληθυσμούς. Αλλωστε η διοικητική διαίρεση της Μακεδονίας κατα την Ρωμαϊκή εποχή ηταν αυτή η περιοχή ακριβώς. Δείτε οτι η περιοχή που επιγράφεται ILLYRIS, ξεκινάει μετά την σημερινή Βόρεια Ηπειρο.

Για αλλη μια φορά τα Σκόπια βρίσκονται εξω απο την Μακεδονία , στην περιοχη της Δαρδανίας.


πηγή taxalia.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΟ

Εχω να κάνω μόνο λίγες παρατηρήσεις επί των παρατηρήσεων του ιστολογίου taxalia.
Καταρχήν επειδη ο χάρτης είναι κεκλιμένος (γιατι προφανώς ο Σοφιανός παρόλο που για την εποχή του έκανε εξαιρετική δουλειά δεν ειχε δορυφόρους για να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια) δημιουργεί την εντύπωση ότι η Μακεδονία περιλαμβάνει την Ηπειρο (Νότια και Βόρεια). Ομως δεν είναι έτσι.
Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε ότι ολόκληρη η περιοχή πάνω από τον Αμβρακικό κόλπο και παραπλεύρως της Κέρκυρας είναι ξεχωριστή Ελληνική περιοχή και αποτελεί ολόκληρη την Ηπειρο (Νοτια και Βόρεια).

Η Μακεδονία σύμφωνα με τον Σοφιανό λοιπόν περιέχει ολόκληρη την σημερινή Αλβανία διότι οι Τούρκοι το 1550 περίπου που δημοσιεύθηκε ο χάρτης (δηλαδή 100 μόλις χρόνια μετά την Αλωση) δεν είχαν μεταφέρει τους Γκέγκηδες Αλβανούς απο τα βάθη της Ανατολής. Η Ιλλυρία όπως φαίνεται στον χάρτη του Σοφιανού πατάει πάνω στο σημερινό Μαυροβούνιο και μέρος της Βοσνίας.
Φαίνεται ότι ακόμα, την εποχή του Σοφιανού, υπήρχε ελληνικό στοιχείο και σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή της Ιλλυρίας (που φυσικά δεν εχει καμιά σχέση με την σημερινή Αλβανία).

Τώρα βόρεια της Μακεδονίας αλλά εντός του Ελληνικού χάρτη (χρωματισμένο πλαίσιο) υπάρχει η Μυσία, η οποία χωρίζεται σε δύο περιοχές (δυτική και ανατολική). Στην περιοχή αυτή, η οποία όπως πολυ σωστά αναφέρεται, είναι εκτός Μακεδονίας (κατά τον Σοφιανό), βρίσκονται και τα Σκόπια όπως και το Κοσσυφοπέδιο, εντός του ευρύτερου ελληνικού όμως χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι στην περιοχή των σημερινών Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, το 1550 υπήρχε έντονο ελληνικο στοιχείο, το οποίο προφανώς ζουσε υπόδουλο αλλά αρμονικά μαζί με τους Σέρβους (οι Βουλγαροσλάβοι-σημερινοί Σκοπιανοι- δεν είχαν ακόμα παρεισφρύσει στην περιοχή). Εννοείται ότι και στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπήρχε ίχνος Αλβανού.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Θράκη περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής νότιας Βουλγαρίας, το οποίο ο Σοφιανός σιγουρα γνώριζε ως Ανατολική Ρωμυλία, και το οποίο αφελληνιστηκε απο τους Βουλγάρους πριν μερικές δεκαετίες.
Φυσικά ο Σοφιανός περιέλαβε στις Ελληνικές περιοχές και το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Μ. Ασίας.

Ειναι σαφές ότι ολόκληρος ο χάρτης απηχεί, την υπό Τουρκική κατάκτηση, Ελληνική Βυζαντινή επικράτεια, όπως την διέσωσε ο Σοφιανός.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.