21 Οκτωβρίου 2008

Η διακριση των ρόλων στην οικογενεια

Στην συγχρονη οικογένεια η μόνη ένστασή μου είναι στην διάκριση ή μη των ρόλων του ζευγαριού.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πατεράδες ή δυο μητέρες μέσα στην οικογένεια, όπως δεν μπορούν να παίζουν τον ρόλο του γονέα, ας πούμε, τα παιδιά. Στις δύσκολες συγχρονές συνθήκες, που οι πλούσιοι δημιούργησαν, για να βγάλουν την γυναίκα στην εργασία (ωστε να κρατήσουν χαμηλά τους μισθούς και να διπλασιάσουν το εργατικό δυναμικό) με ότι αυτό έχει επιφέρει στις οικογένειες και ξερετε όλοι τι εννοώ, η γυναίκες έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν σε διάφορες δουλειές αναλαμβάνωντας μαζι με τον αντρα ένα σημαντικό μέρος του μέχρι πρότινος ρόλου του. Αναγκαστικά ένας άντρας λοιπόν, που σέβεται και αγαπά την γυναίκα του, θα αναλάβει ένα μέρος του ρόλου της μέσα στο σπίτι. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο άντρας μονο βοηθητικός μπορεί να είναι (εκ φύσεως) μέσα στο σπίτι, οπου τον πρώτο λόγο (εκ φύσεως και πάλι) έχει και πρέπει να έχει η γυναίκα.

Φανταστήτε ότι σε έναν διαφορετικό κόσμο (φανταστικό) όπου ξαφνικά όλες οι γυναίκες θα αποφάσιζαν ότι πρέπει να γυρίσουν σπιτι να μεγαλώσουν τα παιδιά (με την βοήθεια του αντρα πάντα) και γενικά να φροντίζουν τα του οίκου, αυτομάτως και βάσει των νόμων της αγοράς και της οικονομίας θα διπλασιάζονταν οι μισθοί των ανδρών, θα εξέλιπε η ανεργία και η οικογένειες θα μεγάλωναν φυσιολογικά παιδιά, μακρυά απο παιδικούς σταθμούς, νταντάδες, ολοήμερα σχολεία !!!!!!!!! και άλλες γελοίες λύσεις που προτείνουν οι πλούσιοι (και το κράτος) για να βοήθήσουν και καλά την γυναίκα να εργαστεί (παραμυθιάζοντάς την ότι έτσι ολοκληρώνει την προσωπικότητά της, ενώ ούτε 20% των γυναικών δεν κάνει την δουλεία που θα επιθυμούσε) ενώ οι γυναίκες των ίδιων (των πλουσίων) κατα συντριπτική πλειοψηφία δεν εργάζονται ή ίσως και να μην εργάστηκαν ποτέ στην ζωή τους.

Αφήνοντας τον φανταστικό κόσμο και γυρνώντας στον πραγματικό, η γνώμη μου είναι ότι η γυναίκα σημερα, αφού παραμυθιάστηκε για τα καλά απο παντού, ζεί την μεγαλύτερη εκμετάλλευση απο αρχαιοτάτων χρόνων (με εξαίρεση ίσως τις γυναίκες των καθαρα αγροτικών περιοχών). Καλείται να στηρίξει την οικογένεια οικονομικά δουλεύοντας σαν άντρας (οχι όμως πολλές φορές αμοιβόμενη σαν άντρας) και ταυτόχρονα να στηρίξει ολόκληρη την οικογένεια μέσα στο σπίτι με της οικιακές δουλείες οπου έχει τον πρώτο λόγο. Καριέρα και οικογένεια είναι το σλόγκαν, αλλα στην προσπάθειά της να τα πετύχει όλα πολλές φορές θυσιάζει κάποιο απο τα δύο. Και αισθάνεται εν μέρει αποτυχημένη. Φυσικά κάποιες γυναίκες μπορεί να πετυχαίνουν και στα δύο αλλά πολλές αλλες αναγκάζονται με κρύα καρδιά να περιοριστούν στο σπίτι τους (διοτι τις έχουν παραμυθιάσει ότι τα οικιακά και η διάπλαση των παιδιών είναι υποτιμητικά για την σύγχρονη γυναίκα) ή να προτιμήσουν την δουλειά ή την καριέρα και να καταστρέψουν την οικογένειά τους τοποθετώντας την σε δεύτερη μοίρα.
Στην Αμερική, που υποτίθεται ότι βρίσκεται πάντα λίγα χρονια μπροστά, έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια μια τάση των γυναικών για επιστροφή προς το νοικοκυριό και τα οικιακά.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.